|
Monia68
|
 |
« : Lipiec 27, 2007, 20:09:40 » |
|
Czy ktoś wie, dlaczego brązowieją, a następnie usychają liście i całe pędy barwinka? Co prawda mam go dużo w ogrodzie, łatwo się przyjmuje w nowych miejscach...ale szkoda mi go bardzo  Zwłaszcza, że tak pięknie podtrzymuje skarpy. Będę wdzięczna za rady Serdecznie pozdrawiam, Monika
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 28, 2007, 09:09:33 » |
|
Jeśłi problem zaczyna się od wierzchołka to znaczy, że dopadła go szara pleśń.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 29, 2007, 07:56:21 » |
|
Zoe, raczej od dołu Serdecznie pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 29, 2007, 08:51:47 » |
|
To może być zarówno choroba zwana fuzariozą jak i inna zwana fytoftorozą. Przy fytoftorozie liście nie opadają tylko pozostaja na roślinie. Sprawdź blisko ziemi na podstawie pędu czy są tam brązowe plamy. Z niżej wymienionych środków nalepiej zastosuj Previcur najpród opryskaj i resztą podlej(przynajmiej 2 litry)
Bravo 500 SC do oprysku Gwarant 500 SC do oprysku
MILDEX 711,9 WG do oprysku PREVICUR 607 SL oprysk i podlewanie PREVICUR ENERGY 840 SL oprysk i podlewanie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 29, 2007, 09:00:13 » |
|
Zoe, co ja bym zrobiła bez Ciebie!  Byłam przed chwilą patrzeć, ale plamy ciężko zauważyć, natomiast liście nie opadają. Czy da się jeszcze roślinę uratować? Czy oprysk i podlanie ma być jednorazowe?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 29, 2007, 09:02:52 » |
|
Jeśłi jest to początkowe stadium to starczy jeden zabieg jeśłi jednak jest to zawansowane stadium to po tygodniu trzeba będzie powtórzyć. Sygnałem będą pojwaienie się nowych rośłin chorych. Najlepiej podlej większy obszar niż tylko tam gdzie są chore rośliny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 29, 2007, 09:05:28 » |
|
Dziękuję bardzo!!!!!!  Na szczęście sklep ogrodniczy w pobliżu jest dzisiaj czynny, to za jakąś godzinkę pojadę. Jeszcze raz dziekuję!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Felinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 01, 2007, 22:48:07 » |
|
Nie bardzo wiedziałam gdzie ten temat umieścić. Ja z taką może nietypową sprawą. Przy grobie Taty posadziłam barwinek /male gotowe sadzonki/ , to bylo na wiosne tego roku. U mojej znajomej jest pieknie rozrośnięty, a ten "mój" jakiś taki marniutki nie rośnie. Teraz na zimę przykryłam go gałązkami jodły. Czy na wiosne jak juz będzie ciepło można barwinka podlać nawozem? Nie mam właśnie pojęcia, a nie chcę mu zaszkodzić. Barwinek jak sie rozrośnie tworzy piekny zielony "dywan" /drobne liście, roślina płożąca - chyba tak się mowi / i kwitnie drobniutkimi kwiatami /są białe lub niebieskie lub fioletowe / . Jak ktoś coś wie na temat tej roślinki to proszę pisać. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 02, 2007, 09:08:05 » |
|
Barwinek bardzo szybko i łatwo sie rozrasta. Swój dwa razy w sezonie nawożę azofoską.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 02, 2007, 09:16:32 » |
|
Na cienistym stanowisku też dobrze rośnie. Ja mam go pełno w ogrodzie i nadmiar regularnie ląduje w kompoście. Niemniej wygląda bardzo atrakcyjnie - piękna zieleń liści i urocze kwiatki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Felinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 02, 2007, 11:45:21 » |
|
Barwinek bardzo szybko i łatwo sie rozrasta. Swój dwa razy w sezonie nawożę azofoską.
Czy to nawóz w płynie. Nie śmiejta sie ze mnie ,ale ja nowicjusz i amator 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 02, 2007, 14:11:56 » |
|
Nie Felinko. To w proszku, trzeba posypać i solidnie podlać. Najczęściej stosuje się go wczesna wiosną, kiedy rośłiny dopiero ruszają z wegetacją. Najczęściej tuż po posprzątaniu po zimie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jakubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 13, 2008, 20:23:37 » |
|
Ja moich barwinków nie podlewam i rosną jak oszalałe. Kwiaty mają koloru fioletowego.
|
|
|
|
|
|
czołem miłośnikom kwiatów
|
|
|
|