|
|
hlavin
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 26, 2007, 14:14:25 » |
|
Rene jest to hoya gracilis
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 26, 2007, 14:19:03 » |
|
Bardzo dziekuje to jest mój dzisiejszy zakup ,pani z kwiaciarni wciskala mi kit ze to carnosa ale nie dawalam wiary bo przeciez mam carnose i wyglada inaczej dziekuje
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
miranta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 26, 2007, 15:38:41 » |
|
Śliczna  Rene To jak można to pisze się na szczepkę malutką chociaż 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam gorąco Monika
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 26, 2007, 15:41:37 » |
|
Śliczna Rene To jak można to pisze się na szczepkę malutką chociaż
masz jak w banku
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 26, 2007, 15:58:13 » |
|
A ja? a ja? Tyle że j poproszę... ok 20 sierpnia najwcześniej.... Pozdrawiam  Na twoim miejscu zapytałabym panią o źródło nietypowych hoi... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
miranta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 26, 2007, 16:05:35 » |
|
Dzięki Muszę się też pochwalić moimi nowymi nabytkami z allegro w końcu mi przyszły  Co prawda małe i malutkie, ale urosą  tsangi compacta SERPENS  davidcummingi i LACUNOSA australis lisa  malutka hoja glabra, Kentiana i HOJA PUBLICALIX -ODM. RED BUTTON Wygląda na to, że serpens ze 3 szczepeczki mogę oddać:) 1 Zamowione dla Paolki (jutro wyślę).
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam gorąco Monika
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 26, 2007, 16:20:49 » |
|
Jeszcze chwila, ze 2-3 lata i otworzymy hurtownię na Forum 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 26, 2007, 17:12:45 » |
|
ale ich duzo kupilas cudenka az slinka cieknie ,Tellerka ty tez chcesz tak 20 sier. ok
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
kaska
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 26, 2007, 17:16:04 » |
|
Piękne hoje z allegro :) od kogo kupione?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 26, 2007, 17:35:45 » |
|
Tellerka ty tez chcesz tak 20 sier. ok Może przypomne się jak przyjadę, ale już teraz możesz ogonek do słoiczka włozyc... Po prostu go 19go mnie nie ma... szkoda żeby zimowało na poczcie... Co do wymiany dogadamy się też po urlopie, zobaczę co mi przetrwa Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 26, 2007, 18:14:38 » |
|
miranta piękna kolekcja, widzę też że masz skrętnika, na jaki kolor Ci kwitnie? rene10x piękny okaz jeżeli można to ja też się uśmiecham po szczepkę choćby maciupeńką 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
miranta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 26, 2007, 18:37:27 » |
|
DziękI:) Rene to może w zamian wyślę Ci serpens, jak nie masz Kasia kupiam od gnet jacek, dolnyslask, isara8 , artur, jamaxinus. Anamat apropo skretników to mam ich w tej chwili chyba z 10, też mała kolekcja się uzbierała, ale wszystkie prawie jeszcze male. Ten co tam widać to ciemny fiolet. Mam jeszcze bordo, rozne fiolety i niebieski. Ale teraz maja mi przyjsc 8 sadzonek z Angli, przepiekne mieszane kolorzy 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam gorąco Monika
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 26, 2007, 20:36:39 » |
|
Rene to może w zamian wyślę Ci serpens, jak nie masz nie mam bede pamietac jutro was od razu na marginesik zapisze po ta hoje i dam do sloiczka ona taka dziwna bo tak jak by miala wszedzie korzonki  spróbuje jutro zrobic zdjecie jej i pozostalych mych marnotek 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 26, 2007, 21:54:18 » |
|
One tak mają, co nie oznacza... że nie trzeba w wodzie moczyć  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 26, 2007, 22:52:34 » |
|
maja mi przyjsc 8 sadzonek z Angli, To chyba ty podawałaś linka do Anglii ? Mało nie zemdlałam przy tej stronie... Ale słabo znam angielski - możesz powiedzieć, jak tam jest z płatnością i ile zdzierają za wysyłkę ? Pliiiz... 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 27, 2007, 13:37:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 27, 2007, 14:35:54 » |
|
Gratulacje bedziemy składac gdy sie kwiatek pojawi.. bo możeto korzonek? pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 27, 2007, 15:04:15 » |
|
A ja tam widzę pączek kwiatowy , mówie co chcecie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 27, 2007, 16:52:32 » |
|
Ja też, korzonek jest niżej, a to jest pręcik z kuleczką z której wyrosną kwiatuszki  To jeszcze dla porównania przedstawię dwie odmiany lacunoski po lewej moja z długimi listkam, po prawej inna odmiana z serduszkowatymi listkami na którą od jakiegoś czasu polowałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaska
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 27, 2007, 17:12:06 » |
|
Piękna ta bella variegata ;) trzymam kciuki :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 27, 2007, 17:45:21 » |
|
śliczna ta serduszkowa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
miranta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 27, 2007, 23:58:01 » |
|
Hm sliczne ta bela i seduszkowata I dzięki za wyjaśnienie Petra, miałam właśnie pytać co to jest ten pręcik z kuleczką u lakonusy a teraz już wiem  I naprawdę z tego wyrosną kwiatuszki, byłabym wniebowzięta 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam gorąco Monika
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #23 : Lipiec 28, 2007, 08:26:18 » |
|
bardzo ladne
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 28, 2007, 09:54:59 » |
|
Rene, miranta, petra - cudeńka!!! Gratuluję:)
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #25 : Lipiec 28, 2007, 11:15:08 » |
|
Te serduszka - cudne  tylko pozazdrościć Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #26 : Lipiec 28, 2007, 21:38:30 » |
|
Czy ja dobrze zrozumiałam( Petra kiedyś pisała), że hoje można uprawiać we włóknie kokosowym? Czy w nim się tylko ukorzenia?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lipiec 29, 2007, 07:34:30 » |
|
można - choć przy niektórych trzeba mieć duże wyczucie, gdyż włókno kokosowe w głębszych warstwach długo utrzymuje wilgoć i nie wszystkim hojom to odpowiada. Niestety mamy taki klimat gdzie włókno wolno przesycha. Nie ma w domu wystarczającego ruchu powietrza i temperatury są ciut za niskie. Bardzo dobrze na włókno reaguje hoja bella - zdecydowanie gorzej hoje grube czy mocno mechate jak kerii czy nummularoides które wymagają bardziej suchych warunków. Do belli ja osobiście stosuję włókno zmieszane z dużą porcją perlitu. Dobra jest mieszanka do innych hoi składająca się z podłoża storczykowego (drobniejszego) zmieszana pół na pół z ziemią do kaktusów i perlitem. Dobra jest też mieszanka o której pisze Jacek na allegro, choć też nie do wszystkich hoi gdyż jednak niektóre lubią dodatek wapnia - np hoja kerii rośnie zdecydowanie lepiej jak doda się do podłoża troszkę pokruszonych muszelek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #28 : Lipiec 29, 2007, 10:08:27 » |
|
hoja kerii rośnie zdecydowanie lepiej jak doda się do podłoża troszkę pokruszonych muszelek. O, dziękuję za podpowiedź  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #29 : Lipiec 29, 2007, 12:37:22 » |
|
Ja też bardzo dziękuję za wyczerpująca odpowiedź. Zaraz to sobie "zakonotuję" i będę stosować 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|