paula
Nowicjusz
|
 |
« : Lipiec 26, 2007, 09:44:56 » |
|
Proszę o radę w takiej sprawie. W ogrodzie mam kilkadziesiąt lilii posadziłam je kilka lat temu i do tej pory nic z nimi nie robiłam.Teraz jednak chciałabym zmienić kompozycję i przesadzić je.Jak to zrobić? Niektóre już przekwitły i ich łodygi uschły wykopałam więc cebulki a raczej olbrzymie cebule ale co dalej z nimi?Wsadzić odrazu w miejsce docelowe czy co innego z nimi poczyniać? Z góry dziękuję za pomoc i bardzo prosze o łopatologiczne tłumaczenie:-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 26, 2007, 13:28:21 » |
|
To co wykopałaś jeśli już obczyściłaś z piasku to włóż gdzieś do chłodnego pomieszczenia. Ponieważ cebule lili szybko wysychaja i potem robią się miękkie, wsadzone do ziemi łatwo zagniwają. Przetrzymaj do końca września czy jak sie nic z nimi nie będzie działo do połowy października. Z wykopywaniem pozostałych się wstrzymaj. Nie usuwaj tych zaschłych łodyg bo nie będziesz wiedziała gdzie są cebule. Przygotuj sobie miejsce docelowe, wymieszaj z kompostem i na jesieni najlepiej w październiku wykop i przenieś na nowe miejsce. Badyle oczywiście nie będą już potrzebne. Możesz oczywiście wraz z zakończeniemusychania wykopywać cebule, ale jeśli nie masz chłodnego i przewiewnego pomieszczenia nie rób tego nawet jeśli będzie to kolidowało z twoimi planami.
Dlaczego nie sadzić teraz? Otóż jak teraz posadzisz cebule podejmą wzrost i mróz załatwi nie tylko pęd, potem wdadzą się grzyby i masz po cebulach. Mogłabyć bezpośrednio po kwitnieniu wykopać z dużą bryłą ziemi i razem z pędem przenieść na nowe miejsce, wówczas przenosisz roślinę, która będzie po krótkiej adaptacji będzie dalej rosła a po pewnym czasie zacznie usychać czyli zakończy cykl już w nowym miejscu. Wówczas nie ma obawy o ponowne skiełkowanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JaBaal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 04, 2007, 21:20:08 » |
|
A'propos lilii: jak załatwić te chrząszcze czerwone, które mają larwy podobne do stonki (ZTCW 'poskrzypek liliowy')?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 04, 2007, 21:38:49 » |
|
Ja zbierałam ręcznie, ale nie dużo mam lilii.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elunia.o
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2008, 17:03:43 » |
|
Nie posadziłam lilii jesienią, bo myślałam, że zrobię to wiosną. A teraz widzę, że to nie był dobry pomysł.Czy jest jakaś szansa, żeby mieć kwiaty jeszcze w tym roku?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 05, 2008, 19:15:58 » |
|
Ja w zeszłym roku sadziłam na początku kwietnia. Kupiłam je wtedy z kilkucentymetrowym kiełkiem. Kwitły.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2008, 07:57:28 » |
|
Właśnie rozpoczął się sezon sprzedaży lilii. Spokojnie posadzisz wiosną. Ja zeszłego roku wsadziłam bardzo wcześnie - chyba w lutym /  /najpierw do doniczki- trzymałam w piwnicy, ale za bujnie porosły. Potem je przesadzałam- nic to im nie szkodzi , i potem szybko kwitły. Ale spokojnie wysadzisz wiosna i na pewno ci zakwitną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 14, 2008, 17:17:55 » |
|
Właśnie kupiłam lilie mające już duży dość pęd, posadzić i osłaniać przed chłodem? Jak sądzicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 14, 2008, 17:55:55 » |
|
Zależy jaki to rodzaj bo jak orientalne to nie radze ... a jak azjatycka to mozesz wsadzic ale nie ma pewnosci czy zakwitnie, bo potrzebuje dużo słonca, ale moze sie ociepli ;]
|
|
|
|
|
|
Owocnej pracy ;D Filip ;]
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 14, 2008, 17:59:02 » |
|
Najlepiej posadź do donicy i trzymaj na zewnętrznym parapecie. Zapowiadają ochłodzenie i to znaczne. Więc w razie czego na noc do mieszkania, a na dzień jak nie masz balkonu na zewnętrzny parapet. Jak już będzie prawdziwa wiosna to wsadzisz to w miejscu gdzie miało być.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 19, 2008, 18:42:23 » |
|
A ja kupilam jakos na przelomie wrzesnia-pazdzeirnika, takie mocno przekwitajace lilie, odczekalam az do konca poopadaly, potem obcielam cale pedy a cebule wlozylam do ziemi, bezposrednio w ogrodzie, nic jeszcze z ziemi nie "wylazi", czy jest szansa, ze sie przyjely?, czy w ogole prawidlowo postapilam? 
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 19, 2008, 19:34:44 » |
|
może je za głęboko wkopałaś ? Myśle że powinnaś dać im jeszcze troche czasu ;] (a jesli posadziłaś orientalne, to raczej nie wyrosną)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 19, 2008, 20:07:03 » |
|
hmmmm  , orientalnie tzn. jak? (bo az taka wyksztalcona to nie jestem  )
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 19, 2008, 20:36:26 » |
|
Posadziłam zakupione teraz na przedwiośniu lilie do doniczek , w piwnicy. Już niektóre powschodziły. Ale się nie martwię, bo mam już zeszłoroczne doświadczenie . I te sadzone do doniczek wcześniej- kwitna wcześniej. Zaobserwowałam, że można je w czasie kwitnienia przesadzać bez uszczerbku, więc potem je przesadzę tak jak zajdzie potrzeba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 19, 2008, 20:52:36 » |
|
Asiu, nie przejmuj się na zapas!!! Za wcześnie jeszcze na lilie, poza tym zrobiło się zimno, więc rozwój jest spowolniony. Zobaczysz, wyjdą  Poza tym u Ciebie orientalne mogłyby chyba zimować, nie ma przecież specjalnych mrozów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 20, 2008, 20:10:27 » |
|
kurde ... dopiero teraz do mnie dotarlo, ze zle odczytalam posta filonexisa, odczytalam, ze niby moze orientalnie posadzilam, a chodzilo, ze moze orientalne  ,ale gapa ze mnie. Pisalo na nich "tygrysie", wiec moze to i orientalne? nie mam pojecia...  Moniu dzieki za wsparcie duchowe (zawsze moge na Ciebie liczyc  ), mam nadzieje, ze sie Twoje przepowiednie spelnia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 20, 2008, 20:43:04 » |
|
Asiu, muszą się spełnić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elunia.o
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 20, 2008, 22:39:09 » |
|
No to mnie Elu pocieszyłaś.Moje lilie mają ok. 40 cm.Jak mi szybko zakwitną, to nie będę miała czego wysadzić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 21, 2008, 20:00:47 » |
|
baaa ale jakie efekty! Sliczniusie byly!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 21, 2008, 23:54:29 » |
|
Elu, śliczne  Dzisiaj kupiłam lilie azjatyckie Grand Cru i America, mam nadzieję, że równie pięknie będą kwitły 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 22, 2008, 09:37:13 » |
|
Neniu nic nie znalazłem o tych tygrysich, bo w internecie są tylko zdjęcia, wiec nie wiem czy sa one orientalne czy są mieszańcami. Elu G. bardzo ładne lilie, w sumie to chyba dobry sposób aby pędzić lilie i żeby kwitły pod koniec maja, szczególnie dla mnie bo gdy ja jade na miesiąc na wakacje nad jezioro, potem na kolonie, i jak wracam to już nie mam co oglądać. Obecnie moje lilie już wykiełkowały, są w takiej dużej misce przykryte korą, leźą tam radem z irysami, jedna z lili ma już rozwinięte liście i ok. 15 cm wysokości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 22, 2008, 22:46:50 » |
|
Neniu nic nie znalazłem o tych tygrysich, bo w internecie są tylko zdjęcia, wiec nie wiem czy sa one orientalne czy są mieszańcami.
Nic nie szkodzi, sama w sumie nie szukalam... Musze uzbroic sie w cierpliwosc, do mnie tez jej trzeba czasem miec hahaha, wiec bede wyrozumiala dla zielonek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elunia.o
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 23, 2008, 21:58:45 » |
|
Elu! Mam nadzieję,że też będę miała frajdę.Te twoje są cudne.Myślisz,że w kwietniu będzie można już je wysadzać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filonexis
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 24, 2008, 10:53:48 » |
|
Myśle że pod koniec bedzie można, ale nie jestem pewien zależy jak z przymrozkami, ale pewnie jakby były to niewielkie ;pp
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 25, 2008, 10:13:34 » |
|
Według fotek z zeszłego roku ja wystawiłam na pole lilie 27 kwietnia- ale pogoda wtedy dopisywała- bylo ładnie i ciepło przez kilka nocy z rzędu... Zeszłego roku wszystkie lilie uprawiałam w donicy. Przy jesiennym nasadzaniu wsadziłam wszystkie do ziemi. A tegoroczne posadziłam w donicach. Jesienia znowu pójdą w grunt- tylko wypatrzę w sezonie dla nich miejsce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 13, 2008, 19:35:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 17, 2008, 19:03:50 » |
|
Na jesieni posadziłam 3 cebulki lilii "psiząb". Mają teraz bardzo ładne, pstre liście i pędy z pąkami. Pędy te są jednak niziutkie, a same pąki - maleńkie. Czy w pierwszym roku uprawy tak jest zawsze? Cebule były duże i zdrowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 17, 2008, 19:18:31 » |
|
Kasja psi ząb to roślinka zupełnie inna niz lilie. Ona jest niniewielka i taka zostanie. Poczytaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Psiz%C4%85b_liliowyTo roślinka należy do rodziny liliowatych ale lilią nie jest. Może być jeszcze żółta jest to Odmiana "Pagoda"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 17, 2008, 20:56:08 » |
|
Poczytałam, rzeczywiście, nawet nazwa łacińska wskazuje, że to nie lilia. Cebulki kupiłam na wystawie "Zieleń to Życie" w Warszawie. Pojemnik stał na regale z liliami i sprzedająca oferowała je jako lilie. Zdarza mi się kupić coś ze względu na ciekawą nazwę nie wiedząc, co to jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|