monia25
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Marzec 10, 2008, 08:39:17 » |
|
Witam wszystkich, na dzień kobiet dostałam od męża storczyka z opisu wynika że to Nelly Isler, do tej pory miałam same falki i szczerze mówiąc to o tym nowym nie mam bladego pojęcia jak go hodować żeby było mu dobrze. Trochę poczytałam na forum co i jak więc mam nadzieję że storczyk przeżyje bo jest śliczny. Mam dwa pytanka: stan liści i kwiatów wydaje sie być ok, ma dwaie bulwy jedna duża z której wyrasta pęd z kwiatami i obok mała bez pędu ale jest lekko pomarszczona( tylko ta mała), czy to może być oznaka braku wody tak jak tu wyczytałam? Drugie pytanko: storczyk pachnie i stoi w tym samym pokoju co falki, czy im nie zaszkodzi? (jeden właśnie przekwita a dwa maja tylko liście). Co do korzeni to nie wiem w jakim sa stanie bo rośnie w czarnej doniczce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #31 : Marzec 10, 2008, 22:46:23 » |
|
Pomarszczenie starszych przekwitłych ps.bulw to normalne one maja wspomóc pozostałe w odżywianiu rośliny; kwitnięcie storczyków nie szkodzi innym storczykom; kwitnięcie żadnych roślin nie szkodzi kwitnięciu storczyków; To owoce ale już te zerwane i bedące w pobliżu szkodza wszystkim kwiatom a zwłaszcza storczykowym; ciesz się zapachem i kwitnieniem - nie trwa tak długo jak u phalaenopsis; później po przekwitnięciu i lekkim zasuszeniu utnij łodygę kwiatową najniżej jak możesz nie uszkadzając liści i ps. bulwy - one nie kwitną ponownie na tej samej łodydze kwiatowej; Jest w czarnej doniczce bo nie musi być tak dokladnie przesuszane jak phalaenopsis - nie może mieć wciąż mokro ale nie może byc także zupełnie przesuszone pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
monia25
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Marzec 11, 2008, 08:25:16 » |
|
Wielkie dzięki za odpowiedź, powiedz mi jeszcze czy cambrie tak jak falki gdy chcą pić to mają białe korzenie czy maja tak cały czas i czy jak ta mała bulwa jest lekko pomarszczona to mam juz go podlać czy jeszcze chwilę zaczekać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #33 : Marzec 11, 2008, 15:54:05 » |
|
mają takie korzenie cały czas - nie sygnalizują zmianą barwy potrzeby wody; pomarszczone starsze ps.bulwy są naturalną fazą rozwoju tego storczyka; w uprawie cambrii i innych storczyków w ciemnych doniczkach należy sie sugerować raczej wagą doniczki ja swoje podlewam prawie z tak samą częstotliwością jak Phalaenopsis - może o dzień szybciej pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
Kasiek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #34 : Marzec 11, 2008, 21:30:37 » |
|
Ja podlewam raz na tydzień i się dobrze mają. Ale w lato trzeba będzie częśćiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
monia25
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #35 : Marzec 12, 2008, 08:24:52 » |
|
Wielkie dzięki, mam nadzieję że będzie jej u mnie dobrze, postawiłam ją razem z falkami żeby miała towarzystwo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasiek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Marzec 12, 2008, 19:47:37 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #37 : Marzec 16, 2008, 02:01:33 » |
|
A jak by się tam znalazła paproteczka, to by było świetnie,storczyki kochają towarzystwo innych kwiatków-szczególnie takich ,które uwielbiają wilgoć. 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
Kasiek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #38 : Marzec 17, 2008, 22:10:01 » |
|
U mnie rosną dwie cambire i mała palma (taka na wys 25-30 cm) obok siebie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #39 : Marzec 23, 2008, 18:54:17 » |
|
Kupiłam przecenioną cambrię w styczniu. Chyba jej dobrze u mnie, bo ma zamiar kwitnąć - wypuszcza pęd kwiatowy.Od czasu do czasu przemywałam liście w poszukiwaniu "robactwa", bo pojawiały się różne kropki i cętki. Szykowałam się do prrzesadzenia, ale teraz jak ma pęd - to czy można ??? Mam też drugi problem: jak podniosę podstawek, to za....  są na niej malutkie, ledwo widoczne czarne "kreseczki", dosyć szybko poruszające się. Są to pewnie jakieś szkodniki - czym podlać lub co na nie zastosować, aby mi storczyk całkiem nie zmarniał ?? Myślę, że w tej korze co jest, to trudno będzie szkodniki usunąć, ale chcę próbować, tylko czym ? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #40 : Marzec 24, 2008, 10:11:13 » |
|
Krysiu te różne kropki na liściach to mógł być naturalny proces od słoneczka, jeśli się pojawiły skoczogonki (bo na to mi wygląda z opisu) to znaczy że roślinka ma za wilgotno i już się pojawiły gnijące korzenie . Można je zlikwidować w ten sposób że zanurzamy roślinkę w wodzie aż zakryjemy wodą brzeg doniczki - skoczogonki po pewnym czasie wypłyną i wylewamy je z "kąpielą" . Po całkowitym przesuszeniu podłoża zabieg powtarzamy - jeśli nie chcemy się tak bawić przelewamy podłoże jakimkowielwiek preparatem na szkodniki. I jeszcze jedna rada zbierz wierzchnie podłoże i wymień bo już widać efekt przesolenia a to niszczy korzenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #41 : Marzec 24, 2008, 13:14:11 » |
|
Beatko - dziękuję i na pewno tak zrobię, chociaż ...... to chyba nie są skoczogonki, bo .... nie skaczą, tylko "biegają". Ale.... już się nauczyłam, że w różnych kwiatach "gady" mogą wyglądać różnie, więc może to jest to. Zrobiłam zdjęcie, ale moim aparatem jest całkowicie nieczytelne, po prostu widać tylko czarne "paprochy" na podstawku. Czy ma za wilgotno - może być, chociaż nie podlewam za bardzo,raczej przesuszam, ale ..... stoi na parapecie , gdzie stoją teraz wszystkie wysiewane nasiona - jest tego spooooro i wilgotność jest bardzo duża.To teraz idę "kąpać" 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
tulipan998
Aktywny

Województwo podkarpackie , strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #42 : Lipiec 15, 2008, 12:55:46 » |
|
Ja dzisiaj kupiłem storczyka cambria i nie wiem nic a nic o jego hodowli  . To mój pierwszy storczyk inny niż falek i nie ma przezroczystej doniczki tylko biała  . Był bym bardzo wdzięczny za porady lub odesłanie mnie do ciekawych stron . Z góry dziękuje  . Niepokoi mnie to , że chyba 3 liście ma przycięte , zauważyłem też że tak jest i u waszych podopiecznych więc chyba to nic groźnego  . Ma również na 3 najdłuższych liściach u samej góry czarne takie kreseczki (?)  ale to raczej z oprysku , bo już gdzieś tak ktoś chyba pisał na forum , nie ma tego dużo . Po za tym jest pięknyyyyyyyy , z jednym pędem kwiatowym i ze zdolnością do wypuszczania drugiego  . A czy ktoś mógł by mi mniej więcej ile on kwitnie ? Ma rozwinięte wszystkie 9 kwiatów , z tym że większość jest jeszcze trochę zwinięta  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #43 : Lipiec 15, 2008, 13:21:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty. Krzysztof.
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Lipiec 15, 2008, 13:33:25 » |
|
Dziękuję ci bardzo , a co to znaczy zamgliwać ? i jak się to robi ? , czym ? . Jeśli miał by ktoś jeszcze coś o uprawie tego storczyka bardzo bym prosił .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #45 : Lipiec 15, 2008, 13:38:04 » |
|
Zamgławiać to inaczej tworzyć mgiełke, moża to zrobić odpowiednio używając spryskiwacza lub jonizatora powietrza.
Cambria to wielka "rodzina" storczyków które nie występują w naturze. I mówiąc "ten storczyk" ciężko się odnieść jak go uprawiać. Ogólne warunki uprawy masz tam gdzie wskazał to krasnal. Szczegół i rodziców twojej hybrydy, mieszańca czyli cambrii podamy jeśli wstawisz jego zdjęcie z jego okwiatem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Lipiec 15, 2008, 14:00:35 » |
|
Dziękuje wam bardzo  , niestety zdjęcia nie mam jak wstawić  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #47 : Lipiec 15, 2008, 14:24:59 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #48 : Lipiec 15, 2008, 15:56:50 » |
|
Tulipanku, o tym że jest to nazwa handlowa to już Ci napisano. Do tej grupy dołączono wszystkie sztucznie wyhodowane rodzaje, takie jak Burrageara, Beallara, Colmanara, Degarmoara, Odontocidium, Odontonia, Vuylstekeara i jeszcze inne. Jak sobie wrzucisz w Google poszczególne nazwy i znajdziesz swoje cudo to będziesz wiedział kim są rodzice i jak ją należy pielęgnować. Rozrzut wymagań dla Cambrii jest ogromny więc ważne jest aby znależć czego użyto do krzyżówek i zgodnie z tym uprawiać. Jeszcze jedno - kwiaty mogą różnić się nieco - chodzi o kolorystykę - więc nie musi być "identyczna" a wystarczy że będzie "bardzo podobna"
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Lipiec 16, 2008, 13:48:00 » |
|
Moja CAMBRIA wygląda jak Margaret w wątku " prezentacje cz. 4 " na 1 stronie  , jak długo ona może kwitnąć ? , może teraz określicie dokładnie jakie ma wymagania ? strasznie się boje bo nie ma przezroczystej doniczki....  kiedy ja podlać ? jak będzie miała białe korzenie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Lipiec 16, 2008, 15:18:39 » |
|
Oj Tulipanku Ty coś leniuszek jesteś  Zajrzyj tutaj http://www.orchidarium.pl/Galeria/szukaj.php?s=Colmanarai odszukaj swoją piękną księżniczkę
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #51 : Lipiec 16, 2008, 16:27:46 » |
|
A tak tak leniuszek bo od wczoraj sie rozchorowałem.... dobrze że klawiatura i myszka ma długi kabel więc piszę troche na leżąco...... bo bez forum bym nie zwytrzymał  , zaraz to przejrzę i poszukam storczyka  , dziękuje za pomoc  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #52 : Lipiec 16, 2008, 16:34:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #53 : Lipiec 16, 2008, 16:40:51 » |
|
Mam taką samą, ale juz przekwitnęła.
|
|
|
|
|
|
Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty. Krzysztof.
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #54 : Lipiec 16, 2008, 16:51:54 » |
|
To zdrowiej Tulipanku bo kwiatki Cię potrzebują. Podpowiem Ci jeszcze że uprawa taka jak Oncidium - no może trochę mniej światła. Resztę znajdziesz sobie sam - musisz się trochę wysilić dla swojej dzikiej księzniczki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #55 : Lipiec 17, 2008, 15:55:50 » |
|
A czy można cambrii obciąć liście , a zostawić tylko samą (starą) pseudobulwę? U mnie przez te liście ciągle mi się przewraca 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #56 : Lipiec 17, 2008, 17:11:42 » |
|
Wszystko można - tylko po co odcinać zdrowe liście. Lepiej jakoś umocować roślinę niż skazywać ją na stres  . Ja niczego nie obcinam - jak zżólknie to sam odpadnie, oznacza to że roślina wykorzystała zawarte w nim substancje i jest jej niepotrzebny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #57 : Lipiec 17, 2008, 18:56:10 » |
|
Tulipan poniżej masz ubarwienia colmanary, które zostały zakwalifikowane oraz warunki uprawy Colmanary To ubarwienia jakie występują przy krzyżówce zawsze tych samych gatunków: Colmanara Wildcat 'Ocelot' (Odontonia Rustic Bridge x Odontocidium Crowborough) Colmanara Wildcat 'Petite Sirah' (Odontonia Rustic Bridge x Odontocidium Crowborough) Colmanara Wildcat 'Rainbow' (Odontonia Rustic Bridge x Odontocidium Crowborough) Colmanara Wildcat 'Jaguar' (Odontonia Rustic Bridge x Odontocidium Crowborough) Colmanara Wildcat 'Green Valley' (Odontonia Rustic Bridge x Odontocidium Crowborough) Colmanara Wildcat 'Bobcat' AM/AOS (Odontonia Rustic Bridge x Odontocidium Crowborough) Zdjęcia tych storczyków znajdziesz tutaj: http://www.orchidweb.com/orchids.aspx?c=16Oraz: Colmanara Blackata (Mtdm Issaku Nagata 'Okika' x Odcdm Black Beauty 'Okika') Colmanara Blackwood (Mtdm Wildwood x Odcdm Black Beauty) Colmanara Jacob's Coat 'Glamour' AM/AOS (Mtdm Ecuador x Odm Yukon Harbor) Colmanara Jungle Monarch ‘Everglades’ (Odontonia Debutante x Oncidium maculatum) Colmanara My Dog Spot (Milt santanaei x Odcdm Black Beauty #1) [jedyna biała colmanara] Colmanara (Oncidium)Pacific Space Illustre (Colm Sphacelante 'Evelyn' x Onc Illustre 'Wildman') Colmanara Leurain (Odontonia Lorraine's 14th WOC x Onc leucochilum 'Short Spike') Colmanara River Rain (Onc Riverwood #10 x Odontonia Lorraine's 14th WOC) Colmanara Wildcat 'Carmela' (Odtna Rustic Bridge x Odcdm Crowborough) Colmanara (Odontocidium) Wildcat ‘Everlasting’ (Odtna Rustic Bridge x Odcdm Crowborough) Colmanara Wildcat 'Red Lip 677' (Odtna Rustic Bridge x Odcdm Crowborough) Których zdjęcia znajdziesz tutaj: http://www.paramountorchids.com/Onc%20Interg1.htmlTutaj masz link do tego jak uprawiać swojego storczyka, niestety po angielski, ale na PW wysłałem Ci tłumaczenie;] http://www.orchidweb.com/OrchidOfWeek.aspx?id=219Miłej uprawy;] Mój "bobcat" ma w tej chwili 46kwiatów na jednej łodydze kwitowej;]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #58 : Lipiec 17, 2008, 21:32:27 » |
|
Rozumiem, że nie napisałeś tego z głowy, a zdjęć nie zrobiłeś samodzielnie?  A o prawach autorskich słyszałeś? Poproszę o kopię zgody autora na publikację oraz wstawienie zdjęć albo natychmiast to kasujesz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #59 : Lipiec 28, 2008, 11:50:13 » |
|
Tellerko nie złość się tak na niego bo.... bo tak ....  ( lepiej będę siedział cicho....  ) , volcowitch dziękuję za wyczerpująca odpowiedz i pomoc  . To zdrowiej Tulipanku bo kwiatki Cię potrzebują. Podpowiem Ci jeszcze że uprawa taka jak Oncidium - no może trochę mniej światła. Resztę znajdziesz sobie sam - musisz się trochę wysilić dla swojej dzikiej księzniczki  Już wyzdrowiałem z tydzień temu i sie bardzo ciesze bo mnie wymordowało ( 39,2 gorączki ) mimo to dziękuje za troskę , a ta moja cambira to już zaczyna jej jeden kwiatek przekwitać.......
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|