Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 17:50:12
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Opuncja - choroba - co robić?  (Przeczytany 583 razy)
lumina
Nowicjusz
*

« : Lipiec 22, 2007, 16:09:16 »

Witam Smile

Niedawno kupiłam piękna Opuncję. Przez jakiś czas kaktus stal na mocno nasłonecznionym parapecie, potem przeniosłam go do bardziej zacienionego miejsce w pokoju. Po jakimś czasie  na roślinie zaczęły pojawiać się niepokojące białe plamy, których jest coraz więcej (jeden cały płat u podstawy jest całkowicie pokryty tym nalotem). Czyżby grzyb?

Opuncja podlewana była raz na tydzień malą ilością wody. Nie sądzę abym przesadziła z podlewaniem. Skąd więc plamy? Jak im  zaradzić? Zdjęcia poniżej.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Teśka
Rezydent

Podlasie

« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2007, 17:35:41 »

Konieczne
jest uświadomienie sobie, że choroby grzybowe mogą rozwijać się wyłącznie w środowisku, w
którym panują warunki sprzyjające rozwojowi grzybów, tzn, duża wilgotność i brak przewiewu.
Grzyby chorobotwórcze atakują głównie rośliny osłabione bądź to wskutek zaburzeń w procesach
fizjologicznych, bądź też w następstwie chorób czy działalności pasożytów zwierzęcych.
Przestrzeganie zasad właściwej uprawy roślin stanowi tu najlepsze zabezpieczenie przed ich
występowaniem.
Niektóre grzyby żyją wyłącznie na powierzchni roślin, gdzie tworzą naloty , plamy. Inne
wnikają w głąb tkanek roślin i wywołują ich gnilny rozpad lub uszkadzają w inny sposób.

aechmea
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2007, 17:47:58 »

pomijając ten nalot, ale dlaczego ty opuncję trzymasz w zacienionym miejscu w pokoju? To jest kaktus, który potrzebuje max. słońca w Polskich warunkach. Na poparzenia nagłym wystawieniem na słońce to ta opuncja nie wyglada...

Ania z Poznania
lumina
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 22, 2007, 20:46:52 »

Co do slońca: Przeczytalam na tym forum (cytat poniżej) ze slońce może opuncję poparzyć a mój parapet znajduje się po bardzo naslonecznionej stronie.

Ja mam opunjcę - rośnie jak wariatka, nie musisz pamiętać o podlewaniu itp. Jedyne co zauważyłam to to, że nie może latem stać na oknie bo slońca ją poparzy.

Wracając do plam. Co radzicie? Czy jest jakikolwiek sposób na pozbycie się tego problemu? Bardzo liczę na Waszą pomoc.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: