Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 17:44:11
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Phalaenopsis - keiki  (Przeczytany 33081 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
XxAgnessxX
Aktywny
**

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..

« Odpowiedz #90 : Sierpień 25, 2008, 09:30:56 »

Dziekuje Jolanto!
I gratuluje malego falka SmileSmileSmile Pozdrawiam Smile

Jolanta
Aktywny
**

« Odpowiedz #91 : Sierpień 25, 2008, 09:32:15 »

Dziekuje slicznie i sciskam Agness Smile
nika_ww
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #92 : Wrzesień 19, 2008, 14:16:09 »

Witam wszystkich:)
Mam pytanie. Mam 6 phaenopsis i w jednym z nich wyroslo keiki - na łodydze rośliny macierzystej, w kącie liścia. Na razie ma 3 liście, jeden długi korzeń 5cm i jeden króciutki całkiem w kącie liścia. Czy powinnam juz go oddzielić od matki czy moge z tym jeszcze poczekac na nastepne korzenie? A jak powinnam go oddzielić - ułamać czy odciąć i zdezynfekować węglem?
Pozdrawiam storczykomaniaków:)
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #93 : Wrzesień 19, 2008, 14:29:24 »

Witaj Nika - możesz spokojnie poczekać na więcej korzonków. Odzielić bardzo ostrożnie  przez odcięcie ostrym nożem ( skalpel). Zasypać węglem ewentualnie cynamonem. Gratulacje i powodzenia.

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
nika_ww
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #94 : Wrzesień 19, 2008, 19:58:57 »

Dzięki za radę Egrabow! W takim razie poczekam jeszcze trochę, zobaczę jak mały sobie radzi... i będę pisać o jego dalszych losach:)
bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #95 : Wrzesień 24, 2008, 08:08:33 »

Na poprzedniej stronie wątku były fotki mojego keika, który usilnie chciał zakwitnąć na matce. Ale niestety pomimo moich starań jednak sie nie udało - pąki się nie rozwinęły. Wtedy go przestawiłam na samodzielność. I o dziwo zaraz znowu się wyrwal z pędem kwiatowym - i to niby podwójnym. Tym razem się udało. Skromnie bo skromnie - po jednym kwiatku na każdym ale zawsze! Uważam, że jak na rocznego keika po takich przejściach to jest całkiem dobry wynik.

Matka trochę jest zabiedzona po takiej ciąży pasożytniczej  Laughing  - dwa liście są przymarszczone ale trzyma się dzielnie. Kwitnienie z keikiem na plecach też jej nie poszło ale zaraz potem puściła dwa pędy i teraz wygląda tak

Barbara
DIABLICA
Aktywny
**

« Odpowiedz #96 : Wrzesień 25, 2008, 13:21:25 »

Gratulcje Basiu
Takie maleństwo i już kwiaty? Niesamowite.
Nie wiem tylko czy mu to aby nie zaszkodzi? Jak wiadomo kwitnienie to niezły wysiłek u falka a co dopiero u takiego maleństwa? Jedno jest pewne: jeżeli to wytrzyma to chyba już nic go nie załatwi. Jeszcze raz gratuluję małego atlety Smile

pozdrawiam serdecznie
Smile Smile Smile
IRA
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #97 : Wrzesień 25, 2008, 14:55:32 »

Basiu super to Twoje maleństwo  Very Happy
Ja myślę że skoro ma taką chęć żeby zakwitnąć to powinnaś mu pozwolić. Od czasu do czasu zasil lekkim nawozem i powinno być ok.  Smile
Ja miałam takiego maleńkiego umarlaczka i też chciał zakwitnąć a ja bojąc się o jego życie uciachałam ten pęd, a on po pewnym czasie wypuścił kolejny. Widocznie chciał kwitnąć. Teraz ma się dobrze. I z Twoim też będzie ok  Cool
Myślę że wyprodukował tyle kwiatków na ile jest gotów i nie zaszkodzi mu to  Smile
Życzę powodzenia  Razz

bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #98 : Wrzesień 26, 2008, 07:22:52 »

Tak też sobie właśnie myślę. Sama jestem uparta więc nie mogę się czepiać malucha, że ma charakter - uparł się żeby kwitnąć - czy na matce czy sam - to nie przeszkadzam Wink
Poza tym gdzieś - oczywiście nie pamiętam gdzie - spotkałam się z opinią że właśnie te białe są bardzo chętne do "keikowania" więc może i to kwitnięcia też. Oby Smile
Na szczęście najczęściej takie kupowaliśmy bo najbardziej nam się podobały.

Barbara
DIABLICA
Aktywny
**

« Odpowiedz #99 : Wrzesień 26, 2008, 12:34:31 »

To gratuluję keika niezmordowanego. Szkoda że wszystkie nie są takie chętne do kwitnienia, bo do walki o życie to nie trzeba ich namawiać. Mam nadzieję że kiedyś uda mi się mieć keika i to takiego skorego do kwitnienia jak Twój.

pozdrawiam serdecznie
Smile Smile Smile
IRA
nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #100 : Październik 03, 2008, 19:05:50 »

Czy to są nowe łodygi kwiatowe czy zaczątki keików?
http://img294.imageshack.us/my.php?image=cotojestfl0.jpg
http://img142.imageshack.us/my.php?image=cotojest22dd0.jpg

Zauważyłam je w sobotę tę co była. Od tego czasu urosło to ze 2 razy. Ma coś jakby zaczątki łusek. Sztuk 2. Wyrastają tuż nad starymi liśćmi.

Wystarczy Natalia Wink
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #101 : Październik 03, 2008, 19:14:47 »

Natalio - trochę małe i ciemne  Mad ale tak w 90 % to mogę Ci pogratulować nowych pędów kwiatowych  Smile

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #102 : Październik 03, 2008, 19:18:08 »

No niestety to jest skan, nie mogę inaczej tego pokazać Sad

Ja myślałam na początku, że to zaczątki pędów kwiatowych, potem narobiłam sobie nadziei na keiki, no ale teraz myślę, że to na pewno pędy, tym bardziej jeśli Ty tak uważasz.
W sumie się cieszę, bo będą 2 łodygi z kwiatkami, ale z drugiej strony marzę o wyhodowaniu keika Smile

Dziękuję za szybką odpowiedź. Smile

Wystarczy Natalia Wink
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #103 : Październik 03, 2008, 19:30:53 »

To musisz przestać dbać o storczyka  Smile, Storczyk wydaje keiki gdy czuje się zagrożony i w celu przedłużenia jego istnienia wydaje potomstwo. Tak naprawdę to keiki żle świadczą o hodowcy chociaż wszyscy o nie zabiegamy bo chcemy mieć więcej storczyków  Very Happy

Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #104 : Październik 03, 2008, 19:37:58 »

To ja się chyba nigdy nie doczekam storczykowego potomstwa. Uwielbiam dogadzać moim storczykom, tzn. 1 , 3 nowe mam od kilku dni. Pierworodny ma piękne liście, ciągle je wypuszcza,bardzo szybko rosną, są mocne, zdrowe, chyba nowe korzonki zapuszcza. Teraz wypuszcza te 2 łodygi, a ma jeszcze starą, na której jeszcze tydzień temu były kwiaty, a kwitł od maja czy początku czerwca, i widocznie dalej chce kwitnąć Smile Uwielbiam obserwować jego rozwój Smile Ale i tak chyba popróbuję z wazeliną i ukorzeniaczem. A Ty się Kasiu doczekałaś jakiegoś keika?

Wystarczy Natalia Wink
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #105 : Październik 03, 2008, 19:45:40 »

Niestety nie, nawet na takich zabiedzonych, które zabrałam od koleżanki do "sanatorium". Jedna z moich Phalaenopsis też wypuściła dwie łodygi kwiatowe w tydzień po opadnięciu ostatniego kwiatki a kwitła od stycznia do wrześnie na kolejnych rozgałęzieniach. Jak dalej będzie tak szalała to mam szansę na keiki  Smile

Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #106 : Październik 03, 2008, 20:25:55 »

Tak naprawdę to keiki żle świadczą o hodowcy

Ja też tak do tej pory myślałam , ale mam keika na najzdrowszym z wszystkich moich falków. Falek ten jest największy ma najzdrowiej wyglądające liście i bardzo okazałe i zdrowe korzenie. Niedługo oba (keik i roślina mateczna) będą kwitły.
Drugi keik wypuścił mi falek któremu pęd kwiatowy wyrósł ze stożka wzrostu. Ten rzeczywiście musiał ratować się keikiem. Ale są tak razem zrośnięte w jednej doniczce już od prawie dwóch lat i z rośliną mateczną nic się nie dzieje tzn. nie marnieje ale też nie przyrasta, bo nie ma stożka wzrostu, więc nie ma skąd wypuszczać nowych liści. Niedawno zaczął z drugiej strony wyrastać drugi keik.
I wreszcie trzeci keik wyrósł na falku który był w stanie agonalnym. Ale co ciekawe wyrósł w momencie, gdy falek dochodził już do siebie i (że tak powiem) "był stabilny", miał już nowe zdrowe korzonki i rosły mu nowe listki.

bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #107 : Październik 03, 2008, 21:33:00 »

Tak naprawdę to keiki żle świadczą o hodowcy chociaż wszyscy o nie zabiegamy bo chcemy mieć więcej storczyków  Very Happy
A ja się zawsze martwiłam ,że moje rośliny nie chcą keikować Smile

" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2;
Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie.
Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #108 : Październik 03, 2008, 21:42:45 »

Ale to nie chodzi oTwoje odczucia Anetko tylko o odczucia storczyka ( nr 1)- poczuł się zagrożony i wyprodukował keiki. O nr 2 nie dyskutujemy, bo wszystko jest jasne. Nr 3  - żeby wyprodukować keiki trzeba mieć trochę siły - zrobił to wtedy gdy je już odzyskał.

A tak gwoli informacji - keiki (z języka hawajskiego: dziecko) to słowo, którego się nie odmienia więc jest: to keiki, tego keiki, temu keiki itd  Very Happy

Beatko -wcale mnie to nie dziwi, chociaż zarówno Tobie jak i sobie życzę chociaż jedno, malutkie  Smile

Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #109 : Październik 03, 2008, 21:55:26 »

Kasia , ja Ci powiem ,że się jednego doczekałam i pielęgnuje jak oka w głowie - trochę się nie dziwię , bo to hybryda z phal. equestris a ten to mistrzu w keikowaniu nawet jak mu dobrze.

" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2;
Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie.
Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #110 : Październik 03, 2008, 22:01:01 »

Kasiu, ja nie twierdzę, że jestem super hodowcą... ja w ogóle jestem hodowcą- moja uprawa to amatorszczyzna,  Smile ale nie rozumiem dlaczego mój "nr 1" poczuł się zagrożony.  Smile On jest naprawdę w bardzo dobrej kondycji (a może to mnie się tak wydaje  Smile ) Może to taki wyjątek, który potwierdza regułę.  A za "keika" przepraszam, znowu jestem trochę mądrzejsza.  Cool

egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #111 : Październik 03, 2008, 22:10:06 »

Anetko - wszystko zależy od  "pochodzenia" - jedne są bardziej wrażliwe i nawet drobna niedogodność jest już "zagrożeniem" a inne prędzej zejdą z tego świata niż wyprodukują keiki. Ale to zupełnie tak samo jak z ludźmi - część "umiera" jak ma 37,5 a inni przy 39,5 twierdzą, że to drobne przeziębienie  Smile

Beatko - jesteś szczęściarą   Smile

Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #112 : Październik 03, 2008, 22:16:16 »

No tak, święte słowa.  Rolling Eyes
Ale teraz dopiero sobie przypomniałam, że ten nr 1 to mój "królik doświadczalny"  Razz Mianowicie on rośnie w szkle bez dziurek. Moja teściowa tak hoduje wszystkie storczyki (a ma się czym chwalić) i też postanowiłam spróbować. Może to spowodowało taką jego reakcję - takie niecodzienne warunki. Jutro go cyknę aparatem i Wam pokażę jak wygląda  Razz

egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #113 : Październik 03, 2008, 22:27:50 »

No i wszystko się wyjaśniło - skończyło się "wietrzenie nóżek" to poczuł się zagrożony. Przecież taka przeprowadzka z sandałków w kozaczki to szok  Laughing

Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #114 : Październik 03, 2008, 22:29:57 »

No tak  Smile Ale teraz nie narzeka na reumatyzm  Smile

nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #115 : Październik 08, 2008, 16:21:42 »

Mam pytanie. Czy jak na łodydze kwiatowej z jednej tak jakby łuski wyrasta mały liść, to będzie to keiki? Proszę o szybką odpowiedź:)

Wystarczy Natalia Wink
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #116 : Październik 08, 2008, 17:04:37 »

Natalio, myślę że tak.  Razz

XxAgnessxX
Aktywny
**

« Odpowiedz #117 : Październik 16, 2008, 18:27:19 »

czy to keiki czy poprostu zmutowany falek? bo posiada jeszcze dwa takie listeczki ale mniejsze. Stoi to w miejscu i nic.

Dodam ze lodyge wypuscil tam gdzie normalnie liscie wypuszcza.

necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #118 : Październik 17, 2008, 08:00:42 »

Agnieszko to nie jest keiki, bo nie posiada stożka wzrostu  Smile

XxAgnessxX
Aktywny
**

« Odpowiedz #119 : Październik 17, 2008, 08:14:40 »

tez tak myslalam. Dziekuje Ci Bardzo Smile

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: