Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #30 : Styczeń 15, 2008, 19:58:57 » |
|
Witam moj keik wlasnie zaczyna puszczać korzonka  niestety zauważyłam że zaczynaja wiednąc mu listki i boje sie że nie przeżyje do tego momentu aż urosnie mu odpowiedniej wielkości korzonek. Ile cm powinien mieć korzonek (jesli jest tylko jeden) aby młodą roslinkę móc oddzielić od matki? (chodzi o falka)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danam
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #31 : Styczeń 16, 2008, 06:18:51 » |
|
Moje kejki miało 3 korzenie jak zostało odłaczone od storczyka. Proponuję owinąć lekko spagnum i woreczkiem foliowym z dziurkami miejsce gdzie powstaja korzenie i spryskiwać wodą moze poprawi sie kondycja liści. Powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danam
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Styczeń 16, 2008, 06:43:52 » |
|
Keiki powstaje ( według literatury) wtedy gdy są złe warunki uprawy np. za ciepło w czasie letnich dni. Można spróbować sprowokowac storczyk aby wytworzył keiki . Śpiące pączki które znajdują się pod łuską (łuske trzeba delikatnie usunąć) owija się spagnum i woreczkiem foliowym z dziurkami i spryskuje wodą ,mozna zmieszac ukorzeniacz z wazeliną i wcześniej posmarowac oczko.Skuteczność tego sposobu jest okolo 50 % i trzeba mieć dużo szczęścia i cierpliwości.Powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olas
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Styczeń 16, 2008, 11:58:08 » |
|
A ja mam własnie takie śpiące pączki. Może spróbuję. Tylko nie wiem co to jest spagnum ???
|
|
|
|
|
|
Ola
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #34 : Styczeń 16, 2008, 12:13:33 » |
|
Popatrz w orchidsklepik.pl - to jest taki specjalny ususzony mech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #35 : Styczeń 28, 2008, 16:05:41 » |
|
Proszę o radę. Dzisiaj odłączyłem keika od mamy i wsadziłem do osobnej doniczki (był dość duży). Kiedy mam go podlać - odrazu czy poczekać. Jesli czekać to ile?
|
|
|
|
|
|
Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty. Krzysztof.
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #36 : Marzec 01, 2008, 12:46:05 » |
|
Mam w domu od kilku dni phalenopsisa, czytam sobie rozne rzeczy i wydaje mi się, ze moj storczyk ma chyba dwa malutkie keiki. Widac je na zdjeciu. Tzn. jedno jest na pewno, ale pod spodem chyba wyrasta drugie. Na razie nie zamierzam ich oddzielać, wydaje mi się, że są za małe. Przeczytałam, że keiki powinny mieć korzenie długości ok. 3 cm i wtedy można je oddzielić i podobno najlepiej wsadzic je do spagnum. Co o tym myślicie?  
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #37 : Marzec 01, 2008, 23:37:37 » |
|
Kiczulka masz niesamowitą sprawę - te keiki jakoś tak fachowo sie nazywają zapomniałam teraz  potrzymaj jeszcze w tej samej doniczce - to nie są keiki na pędzie kwiatowym one rozwijają się już w podłożu i nie sprawiają "kłopotu" uprawiającym po prostu z czasem rozsadzisz do nowych doniczek - GDZIE 'DORWAŁAŚ" takie Phalaenopsis? NIESAMOWITE  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #38 : Marzec 01, 2008, 23:52:32 » |
|
Małgosiu,to basal keiki?.  Kiczulka gratuluje i zazdroszcze... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #39 : Marzec 01, 2008, 23:59:24 » |
|
Dzięki Kamyczku  za przypomniemie - "starość nie radość "  - inne sprawy- zwłaszcza zawodowe- wypierają teraz moją "pamięć" storczykową pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #40 : Marzec 02, 2008, 00:19:44 » |
|
Krasnal nie bardzo znam sie na keiki - doświadczenie mam tylko z keiki dendrobium ale zajrzyj może tutaj http://www.storczyki.org.pl/uprawa/rozmnazanie/keiki/index.htmlmoże coś Ci pomoże pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #41 : Marzec 02, 2008, 09:32:14 » |
|
Zupełnie sie nie spodziewałam, że to aż tak!! Kupiłam je na wyprzedaży w praktikerze, gdzie prawie wszystkie storczyki były mniej lub bardziej zaatakowane wełnowcem (z tego powodu pewnie będziecie mogły zobaczyc tam moje zdjęcie z podpisem "tej pani nie obsługujemy"  ). Dziękuje Wam ogromnie za radę  będe go obserwować. Tym bardziej, że roślinka macierzysta ma na korzeniach małe białe jakby narośla i nie wiem czy taka jej uroda czy kolejne paskudztwo. Hihi jestem teraz strasznie dumna, choc żadna w tym moja zasługa 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Kwiecień 03, 2008, 11:48:24 » |
|
Muszę w końcu zrobić fotkę mojego keika. Ma już niewielkie kilka miesięcy, cały czas siedzi na starej łodydze i... zaczyna puszczać pęd kwiatowy... (tak - mały bąbel się wysila na kwitnienie!). Staram się za często do niego nie zaglądać żeby mnie nie kusiło grzebać przy nim za szybko. Ale teraz przez to "kwitnienie" to trochę zgłupiałam. Będe go trzymać dopóki zakwitnie (albo i nie zakwitnie?), nie? Bo generalnie chyba niedługo by juz był wystarczający do oddzielenia ale w takim przypadku go zostawię... Chociaż komórką dziś pyknę. Edit. Zrobiłam ale dosłownie komórką więc jakoś tragiczna. Ale może kształt i wielkośc ocenicie - czy coś z nim robić czy nie ruszać. I tak nie wiem czy zakwitnie bo chyba wolałby trochę więcej słonka (wygina się w stronę okna) - stoi na wschodnim parapecie. Niby teraz więcej słońca... Ale nie chciałam go przestawiać teraz w inne miejsce co by nie zaszkodzić... Jeżeli jesteście w stanie ocenić jego wygląd to poradźcie. Ma trzy korzonki po kilka cm, liście już całkiem spore a ta przednia tyczka to mały pęd kwiatowy... 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #43 : Kwiecień 04, 2008, 13:45:13 » |
|
A dlaczego tak długo czekałaś z odsadzeniem go ???. Ja teraz bym nie odsadzał, ale poczekaj na rady ekspertek:)))))
|
|
|
|
|
|
Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty. Krzysztof.
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #44 : Kwiecień 04, 2008, 21:49:40 » |
|
Bachud Ja bym nie obcinała - nic na tym etapie bym nie robiła - łodyga, która je odżywia jest zielona; korzonki keiki ma piekne - widać dużo siły ma maluch i dodatkowo jest dobrze odżywiany przez "rodzicielkę"  Jak zaczęło by się coś dziać z łodygą kwiatową, która je dodatkowo odżywia zawsze możesz odciąć keiki i posadzić w podłoże - toż to prawie dojrzała roślina najwyżej stracisz kwitnienie  ale takie keiki powinno spokojnie dalej sie rozwijać  po interwencyjnym posadzeniu  Hybrydy phalaenopsis, ktore mają w swym rodowodzie Phalaenopsis equestris często mogą wytwarzać "keiki" (Ja mam na razie malucha phal.equestris - wielkości Twojego keiki  z grudniowego zakupu u Roellke) może Twój jest z tej rodziny  trochę wiadomości o phalaenopsis equestris możesz poczytać tutaj http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.htmlzdjęcia kwitnących phalaenopsis mających jednocześnie "keiki" http://www.phals.net/equestris/02ph0362.jpgczasem "buszując" po różnych stronach storczykowych widziałam także na forach zdjęcia phalaenopsis oraz dendrobium jednocześnie kwitnących - keiki i rośliny macierzystej - piękny widok takie "pietrowe kwitnienie"  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #45 : Kwiecień 06, 2008, 11:36:43 » |
|
Trochę to jeszcze potrwa , ale będzie to piękny widok  Powodzenia 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 07, 2008, 12:30:19 » |
|
No przegapiłam moment na odcięcie bo - jak pisałam wczesniej - storczyk stoi do czasu przeprowadzki do nowego domu na parapecie u tesciowej (u mnie brakło sprzyjających warunków) no i zaglądam tam raz na ileś czasu podlać hoje i jego. Starałam się nie za często żeby (o ironio!) mnie za szybko nie kusiło malucha odcinać. No to nie odcięłam za szybko  To sobie spokojnie rosnął. Aż za którymś razem zauważyłam pypeć pędu kwiatowego... Co będzie to będzie. Jeżeli się wysili i zakwitnie - choćby niewielką ilością kwiatów to padnę ze szczęścia. Jeżeli sie jednak rozmyśli to i tak go będę kochać... jak to dziecko swoje 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #47 : Kwiecień 07, 2008, 14:39:40 » |
|
oj... nie dziwie sie, nie dziwie  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 07, 2008, 18:05:53 » |
|
Bachud powinien dać sobie radę  ale dla większej pewności wstaw fotkę całego storczyka- poznamy obecny stan liści-itd (choćby z telefonu)- będziemy mogli choć w przybliżeniu ocenić stan "rodzicielki" i ich wspólne siły  pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 15, 2008, 08:14:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 16, 2008, 20:44:54 » |
|
Bachud liście matki nie najgorsze (poza najstarszymi - ciut osłabiony turgor) jej korzonki widzę też w dobrym stanie ( w każdym razie na pewno te zewnetrzne) Będziesz miała wspaniały widok jak zakwitnie  podwójnie - dwoma łodygami kwiatowymi matki i dziecka  od dołu też Ci prawdopodobnie nowa łodyżka kwiatowa wyrasta  (po lewej stronie na dole zdjęcia przy fiszce) jak dobrze widzę oglądając co to takiego ten wskaźnik na ostatnim zdjęciu - sprawdź na 90% to nowa łodyga kwiatowa mamy  może podpowiesz co to za wskaźnik masz umieszczony w doniczce? pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #51 : Kwiecień 17, 2008, 07:49:50 » |
|
No własnie żeby było smieszniej co młode "coś" też zobaczyłam dopero w pracy jak wrzucałam fotki i nawet jeszcze nie sprawdziłam... A wskaźnik jest do uprawy hydroponicznej (pokazuje poziom wody - ja mu utrzymuję trochę na dznie co by sobie keramzyt podsiąkał) - ten storczyk jakiś czas temu poszedł do samego keramzytu bo okazało się że był w nie najlepszym stanie. No i wsadziłam mu wskaźnik żeby widzieć jak tam z wodą. Jakoś mu sie to spodobało chyba bo od tego czasu własnie poszły mu te wszystkie nowe korzenie i jakoś sobie funkcjonuje 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #52 : Kwiecień 17, 2008, 20:45:58 » |
|
Dzięki za informację czekam na sprawozdania z rozwoju łodyżek mamy i dziecka - niesamowicie jestem ciekawa 3- mam kciuki za obydwa pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #53 : Maj 09, 2008, 07:15:38 » |
|
no i rosną bąki oba!  I górą i dołem! Jeszcze się za bardzo nie cieszę ale czekam.... 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #54 : Maj 09, 2008, 22:13:14 » |
|
Bachud Niesamowicie sie rozwinęły  powinnaś jednak mieć je u siebie pod obserwacją  - moim zdaniem wymagają zamgławiania zwłaszcza maluch - troszkę listki malucha "opadły" w porównaniu z poprzednią prezentacją - pomóż (mamie) - może wyjęcie z osłonki i postawienie na głębokiej warstwie 8-10 cm keramzytu wypełnionego wodą w 1/2 do 3/4 zwiększy im wilgotność przy jednoczesnym szybkim przesychaniu podłoża rosliny macierzystej?  pomoż też maluchowi - pęd kwiatowy utrzymać - podłącz do głównego patyczka - jak rozwiną się kwiaty - nie złamie się  jak dodasz zamgławianie listków malucha delikatne rano plus korzonki z dodatkiem 1/10 - do 1/8 dawki nawozu do storczyków - osuszenie do popołudnia będzie piekna kompozycja  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #55 : Maj 10, 2008, 09:18:14 » |
|
Dzięki bardzo za podpowiedzi - będę się starać! EDIT A mam jeszcze pytanie - bo ten keik jest akurat nad stożkiem wzrostu - jak zraszam korzonki to musze przypilnować co by nie kapało prosto do stożka matki. Tak sobie pomyślałam sobie że mogłabym obłożyć go mchem to by lepiej trzymało wilgoć - ale u mnie mchu niet - trzeba by zamówić i poczekać na przesyłkę. I tu moje pytanie - czy możnaby do tego użyć czegoś innego niż mech? Liczę, że doświadczone Koleżanki coś wymyślą
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #56 : Maj 12, 2008, 20:32:52 » |
|
Ja bym zrobiła kołpaczek lekko opadający - kółko przecięte w promieniu o średnicy większej niż roślina macierzysta - wewnątrz wycięcie maleńkie pasujące do średnicy łodygi; założone spinaczem lub zszyte zszywaczem - zraszanie bezpieczniejsze - nie "olewa mamuśki" Z mchem zawsze ryzyko, że za długo przesycha i korzonki maleństwa moga gnić to tylko moje przemyślenia - może ktoś miał juz doświadczenia w tym zakresie i zna praktyczne rady? Pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danam
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Maj 12, 2008, 20:54:00 » |
|
Witam Można przkleić taśma mały pojemniczek po jogurcie lub deserze dla dzieci tak aby korzonki znalazły się w pojemniku .Do tego pojemnika można dać też troszeczkę kory .Kora będzie dłużej trzymała wilgoć jak będziesz spryskiwać. Powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #58 : Maj 13, 2008, 06:07:11 » |
|
No to pokombinowałam twórczo - trochę podłoża (głównie korowego) i "hamaczek" z woreczka - otwarty (przewiewny). Konstrukcja alpejska ale może coś to da 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
sbb28
Aktywny