necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #60 : Lipiec 04, 2008, 12:38:54 » |
|
Kupiłam sobie kilka hiacyntów w doniczkach w marcu tego roku. Po przekitnięciu i zasuszeniu liści trzymałam cebulki w tych doniczkach aż do tej pory. Co mam teraz z nimi zrobić, żeby wiosną ponownie zakwitły? Obojętnie w doniczce czy w ogrodzie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #61 : Lipiec 04, 2008, 17:09:54 » |
|
Przeczytać ten wątek od początku 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #62 : Lipiec 04, 2008, 17:21:07 » |
|
Tak, doczytałam, że po przekwitnięciu i uschnięciu liści (czyli ok. kwietnia) wyczyścić i do pudełka, ale teraz mamy lipiec. Czy to nie za późno, czy coś z nich jeszcze będzie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bambi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #63 : Lipiec 04, 2008, 19:18:41 » |
|
wydaje mi sie ze jest duza sznasa 
|
|
|
|
|
|
pozrawiam, bambi
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #64 : Lipiec 04, 2008, 19:22:48 » |
|
Hiacynty kwitną ...wiosną...wczesną..a sadzi się je do gruntu ...tak koniec sierpnia ,wrzesień
Dopisane; Ja swoje trzymam jeszcze w pudle....po wyjęciu z doniczki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JOANNA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #65 : Lipiec 04, 2008, 19:30:12 » |
|
Ja zawsze przekwitnięte sadze do ogródka i tam sobie zostają na zawsze i ładnie kwitną
|
|
|
|
|
|
Życzę miłego dnia - Asia
|
|
|
bambi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #66 : Lipiec 04, 2008, 20:22:15 » |
|
ja nie co roku ale czasem wyciagam po zwiednieciu lisci przesuszam i jesienia wysadzam znowu w tym roku tego nie robie w tym roku przyszlo na tulipany 
|
|
|
|
|
|
pozrawiam, bambi
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #67 : Lipiec 05, 2008, 06:28:32 » |
|
Bambi czy używanie shift-a to nadmiar wymagań?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #68 : Lipiec 05, 2008, 07:03:47 » |
|
Hiacynty wykopałam jakiś tydzień temu, jeszcze miały liście choć już prawie całe pożółkłe i podeschnięte. Zawiodłam się, bo liczyłam na rozmnożenie, zwłaszcza białego bo mam jeden, a tu nic... dwa niebieskie miały po kilka cebulątek, ale takich jak małe groszki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bambi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #69 : Lipiec 05, 2008, 07:53:42 » |
|
Zoe  wiedziałam, że tak to się skończy. No cóż staram się, ale jak widać za dobrze mi to nie idzie. Byłoby szkoda zabierać się z takiego fajnego forum, ale jak będzie trzeba.... Może jednak dam radę z tym Shiftem. Zobaczymy.
|
|
|
|
|
|
pozrawiam, bambi
|
|
|
|
|
bambi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #71 : Lipiec 06, 2008, 07:28:39 » |
|
A ja muszę sie dostosować  Ale popsioczyć sobie mogę, bo to przecież jednak nie szkoła.  Ale dobrze, dobrze juz nie narzekam, mam czego chciałam w końcu nikt mnie tu nie ciągnął siłą  Dodam może coś żeby było w temacie: ile cebulek hiacyntów posadzić w jednej grupie???... żeby było wrażenie ładnej kompozycji - chodzi mi o to ile w jednej kępie jednokolorowej.
|
|
|
|
|
|
pozrawiam, bambi
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #72 : Lipiec 06, 2008, 08:48:17 » |
|
Bambi, wszystkie cebulowe sadzę w koszykach. Do takiego średniej wielkości mieszczą się swobodnie cztery cebule.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lenabe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #73 : Listopad 12, 2008, 11:52:08 » |
|
Witam, ja kupiłam latem trzy piękne, zdrowe cebulki hiacyntów- jakich dokładnie, to nie wiem- pani poleciła mi, abym je wsadziła pod koniec października do ziemi, to kwiatki pojawią się na Boże Narodzenie. Wiedziałam, że można je także hodować w wodzie, więc postanowiłam tak też zrobić. Jedna cebulka jeszcze leżąc na balkonie zaczęła kiełkować, no to dałam ja do pojemnika z wodą- tak jak to należy zrobić. Następne dwie potrzymałam parę dni w lodówce i potem również włożyłam je do wody, otuliłam papierem, włożyłam na balkon do cienia. I wczoraj zauważyłam, że na korzeniach tych dwóch cebulek pojawiła się pleśń  i się zmartwiłam, bo tak się cieszyłam na piękne hiacynty a tu zonk  mam więc pytanie do Was, czy to już koniec dla tych cebulek, czy da się je odratować jakimś środkiem grzybobójczym? Czy pomoże wsadzenie cebulek jednak do ziemi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #74 : Luty 23, 2009, 13:37:02 » |
|
Kupiłam ostatnio cebulkę hiacynta. Była w czerwonej doniczce. Często kolor doniczki świadczy o kolorze kwiatka. Ale wierzyć mi się nie chciało, że będzie czerwony. A jednak  ! Stoi w pracy. Wracam po weekendzie - pierwsze kwiatuszki otwarte, patrzę i oczom nie wierzę jaka pięknota. Ma mocny karminowy kolor. Jestem nim zachwycona.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lilpru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #75 : Luty 23, 2009, 14:35:48 » |
|
A zdjęcie? Podziel się pięknotą 
|
|
|
|
|
|
....Hobby to najpiekniejszy zawód świata.... Pozdrawiam wszystkich serdecznie 
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #76 : Luty 23, 2009, 19:07:34 » |
|
Zdjęcia nie będzie, bo musiałabym wziąć aparat do pracy. A może wezmę ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lilpru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #77 : Luty 23, 2009, 21:33:25 » |
|
Weź,weź.....  Lilka
|
|
|
|
|
|
....Hobby to najpiekniejszy zawód świata.... Pozdrawiam wszystkich serdecznie 
|
|
|
JOANNA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #78 : Luty 24, 2009, 10:14:55 » |
|
wyraczku zrób zdjątko, chcemy nacieszyć oko 
|
|
|
|
|
|
Życzę miłego dnia - Asia
|
|
|
karola
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #79 : Kwiecień 06, 2009, 18:33:31 » |
|
Jakiś czas temu dostałam hiacynta, pięknie kwitł i jeszcze piękniej pachniał  ale niestety już mi przekwitł i nie wiem co ma m dalej z nim robić:/ czy mam już obciąć listki i wyjąć cebulkę z ziemi czy jeszcze poczekać??? pomóżcie !!!!! Z góry wielkie dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #80 : Kwiecień 06, 2009, 18:36:55 » |
|
A masz jakiś kawałek ogródka żeby go później posadzić? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karola
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #81 : Kwiecień 06, 2009, 18:40:18 » |
|
Niestety nie mam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #82 : Kwiecień 06, 2009, 18:59:03 » |
|
Raczej zostaw jeszcze liście. Ja obcinam je dopiero jak same zżółkną, zazwyczaj trzymam przekwitnięte hiacynty przez jakiś czas na balkonie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karola
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #83 : Kwiecień 06, 2009, 19:16:02 » |
|
Ok to poczekam aż zżółkną liście. Dzięki wielkie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #84 : Kwiecień 07, 2009, 21:27:10 » |
|
Ja trzymam i hiacynty i przekwitnięte żonkile w ziemi, dopóki nie zżółkną - wtedy obcinam "zeschlaczki" i do szopki na górna półkę. I tam sobie siedzą aż do jesieni...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LILLIL
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #85 : Sierpień 07, 2009, 10:52:18 » |
|
Kupiłam dzisiaj cebulkę hiacynta i sprzedawca powiedział , że mam ją trzymać w lodówce ok 3 tygodni . Czy to nie za długo??. Z informacji , które wyczytałam większość osób pisze żeby trzymać kilka dni w lodówce. Czy po okresie przebywania w lodówce mogę cebulkę wsadzić od razu do ziemi i ustawić w ciemnym miejscu , czy też jeszcze mam zastosować inne zabiegi- bo chciałabym mięć pięknego i pachnącego hiacynta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LILLIL
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #86 : Sierpień 11, 2009, 08:53:40 » |
|
Czy sadząc cebulkę hiacynta w doniczce (do domowej hodowli) wsadzamy ją tak,żeby wystawała niedużo ponad doniczkę??. Czy sadzimy ją normalnie do ziemi głęboko i przysypujemy całą cebulkę warstwą ziemi równą 2 długościom cebulki . Przeczytaj watek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|