Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 17:22:52
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mieczyki  (Przeczytany 9306 razy)
Przyjaciel
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #90 : Październik 17, 2007, 12:19:19 »

Odmiany:

I.  (z lewa na prawo) - 421 DEVA LOKA, 403 PHALAENOPSIS,  421 NERINGA

II.  501 INFOERDVE, 295 PLASTAKE (Plasztake), 401 SKAISTIS, 261 SOUL MUSIC
Jezeli interesuje, moga napisac i pelny krotki opis odmian (for example - 421 Deva Loka (Markevicius'2008 M)

Kolory jest naturalne, tylko ostatny (Soul Music) jest nie taki czerwony, jak na zdjejciu - indeks koloru plama (po miedzynarodowej indeksacji) byl by nie 54, a 64 a moze i 66.

Mieczyki, tulipany, liliowce, dalie, roznie irysy - wszystko to jest na mojem ogrodu nie daleko od Kaunas (Kowno). Mam 0,4 ha
Ilosc nowych odmian jest nie wielka, po kilku cebulek czy i tylko "dziecko".
Wiem, ze wysylka z Polsci kosztuje duzo, no z Litwy - nie. Jezeli wysylac ilosc do 0,6 kg, to z Litwy beda tylko 21 Lt (1 polski zloty = 0,92 Lt , litewskiego lita).

Moja kolekcja:  www.gladiolus.lt
wir24mw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #91 : Październik 17, 2007, 12:31:37 »

Na piątej stronie tego tematu są moje odmiany,nie podpisane lecz mailem mogę wysłać
szczegóły.\we załączniku\.

Pozdrawiam'Marian
Zoe
Gość
« Odpowiedz #92 : Październik 17, 2007, 12:39:40 »

Panowie jeśli chcecie uzganiać proszę przenieście się na maila.
pysia
Aktywny
**

« Odpowiedz #93 : Październik 18, 2007, 12:33:39 »

Wykopałam przedwczoraj cebulki mieczyków od wir24mw. Cały sezon rosły w skrzyni na tarasie.

Nie wiem, czy dobrze rozumuję - cebulki górne to potomne, a ta bardziej pomarszczona na dole to mateczna ? Sprawiają wrażenie mocno zrośniętych razem. Powinnam je od siebie pooddzielać ? Teraz czy na wiosnę ? A może zostawić tak jak jest ?

wir24mw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #94 : Październik 18, 2007, 13:08:15 »

Na dole jest piętka rozrośnięta cebulki matecznej.Po przesuszeniu należy ją oddzielić/do
wiosny zgnije i wraz z nią nowe cebulki/.Po 3-4 dniach suszenia powinno się wszystko oddzielić
Cebulki należy oczyścić z ziemi,korzonków i w łuskach przechować do wiosny.Po oczyszczeniu
powinno się je zaprawić od chorób grzybowych.

Pozdrawiam'Marian
wir24mw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #95 : Październik 18, 2007, 13:09:43 »

PS.Łodygi należy wyłamać od razu po wykopaniu.

Pozdrawiam'Marian
pysia
Aktywny
**

« Odpowiedz #96 : Październik 18, 2007, 13:14:39 »

Dzięki !

Czyli powinnam jeszcze teraz przed przechowywaniem wymoczyć je w roztworze fungicydu ? Boję się, że może potem zacząć gnić od tego moczenia... A czy są jakieś środki do zaprawiania w formie proszku, tak by uniknąć zanurzania w wodzie ?
wir24mw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #97 : Październik 18, 2007, 13:25:31 »

Ja nie znam.Cebulki moczę w zawiesinie kaptanu około 1 godz. następnie przesuszam i do wiosny mam spokój.Ubytki to około 5% cebulek i raczej nie gniją lecz czernieją.

Pozdrawiam'Marian
pysia
Aktywny
**

« Odpowiedz #98 : Październik 18, 2007, 13:31:54 »

To jeszcze tylko spytam, czy zamiast Kaptanu nadałby się Gwarant ?
Akurat taki mam teraz w domu; niby na ulotce pisze, że do zaprawiania cebul też może być...
wir24mw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #99 : Październik 18, 2007, 14:14:47 »

Oczywiście,lecz więcej o tym na priw,lub mailem,gdyż zabieramy na forum miejsce do pisania
o ubiorach,wrażeniach,wnukach itp.

Pozdrawiam'Marian
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #100 : Październik 18, 2007, 14:51:08 »

Dawaj tutaj, a na wnuki itp. nie narzekaj, nie ma obowiązku czytania kawiarenki Wink

Pozdrawiam Smile

Przyjaciel
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #101 : Październik 18, 2007, 15:52:44 »

Namiast kaptanu - mozliwe fungicid TOPSIN, jego nie ma problem dostac w Polsce.

Moja kolekcja:  www.gladiolus.lt
pysia
Aktywny
**

« Odpowiedz #102 : Październik 18, 2007, 17:37:03 »

Cytat: "wir24mw"
Cebulki moczę w zawiesinie kaptanu około 1 godz.

Znalazłam starą ulotkę z Kaptanu, w której producent pisze o moczeniu cebul przez 30 min. Czemu wydłużasz do godziny - dla pewniejszego efektu, czy akurat mieczyki wymagają dłuższego zaprawiania ?
wir24mw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #103 : Październik 18, 2007, 20:45:41 »

Około 1/2 godz. zaprawiam przed wysadzeniem.Natomiast po zbiorze jest większa możliwość
przesuszenia cebul,lepiej się przechowują i oczka nowych pączków jeszcze nie kiełkują,nie
ulegną więc uszkodzeniu.

Pozdrawiam'Marian
ursulka
Gość
« Odpowiedz #104 : Październik 25, 2007, 19:33:49 »

Proszę o pomoc z jedną cebulką...
Było u nas 3 dni zimy, śnieg i w nocy -2, więc jak tylko spłynęło to zabrałam się za wykopywanie gladioli. No i jedną cebulkę znalazłam w innym miejscu niż się spodziewałam. Wczoraj niechcący obciełam część przy wykopywaniu, będzie coś z niej jeszcze ? Nie kwitła, tylko kilka liści miała które wyschły już we wrześniu (inne miały jeszcze wczoraj zielone liscie), więc myślałam że coś ją zjadło. Urosła bardzo, wsadzałam małą a ma teraz ma prawie 6 cm średnicy i kilka malusich cebulątek.  Chciałabym ją uratować, bo gladioli mam tylko kilka a cudne są.

wir24mw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #105 : Październik 25, 2007, 19:53:23 »

Jeżeli są ślady zębów mogły to być nornice.Cebulkę należy osuszyć,dokładnie oczyścić z ziemi i korzeni,zaprawić z innymi w zawiesinie środka grzybobójczego i przechować do wiosny.Jeśli wiosną po zdjęciu starej łuski zewnętrznej będą kiełki to może być i kwiat.Cebulki które sadzimy nie rosną ,lecz na piętce cebulki\skrócony pęd\ wyrasta jedna lub kilka cebulek.

Pozdrawiam'Marian
ursulka
Gość
« Odpowiedz #106 : Październik 25, 2007, 20:57:00 »

Na 100% ja dziabnęłam łopatą... aż poczułam jakbym kartofla przecięła. Przy pozostałych gladiolach mam przerośnięte piętki i po kilka małych cebulek. Rozumiem, ze wszystko wysuszyc, wyczyścic, porozdzielać, zaprawić, a na wiosnę wysadzić. Te malusie traktować identycznie jak te dorosłe ?
wir24mw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #107 : Październik 25, 2007, 21:27:54 »

ursulka, Malusie-przybyszowe siejemy podobnie jak np buraki w rzędach,lecz głębiej.
5-7 cm. Można się pobawić przy małej ilości i posadzić jak fasolę.Nie będą kwitły ale za rok na pewno.Stare piętki i korzenie wyłamujemy ,wykręcamy itp. i wyrzucamy .Zostawiamy cebulki w łuskach i po oczyszczeniu z ziemi zaprawiamy,suszymy i przechowujemy do wiosny.

Pozdrawiam'Marian
ursulka
Gość
« Odpowiedz #108 : Październik 25, 2007, 21:42:56 »

Dziękuję ! Smile
Aga83
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #109 : Październik 25, 2007, 21:47:14 »

Witam
trzeba je posiac dopiero na wiosnę? Smile

Agata
Aga83
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #110 : Październik 25, 2007, 21:51:18 »

bo ja pierwszyrok dopiero miałam posadzone mieczyki i kwitly pieknie tylko jak je wykopałam to nie bardzo wiedziałam co mam zrobić z tymi malutkimi cebulkami przybyszowymii nie oddzielajac ich od cebul złożyłam do piwnicy

Agata
wir24mw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #111 : Październik 25, 2007, 21:51:45 »

Aga83, Oczywiście i to po 20 kwietnia aby nie zeszły przed przymrozkami.

Pozdrawiam'Marian
Aga83
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #112 : Październik 25, 2007, 21:54:12 »

dzięki jestem dopiero zalogowana od kilkunastu minut i to mój pierwszy post Smile Pozdrawiam

Agata
Aga83
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #113 : Październik 25, 2007, 21:55:25 »

pierwsze lody przełamane:)

Agata
wir24mw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #114 : Październik 25, 2007, 21:55:53 »

Aga83, Wszystko co wiem wyjaśniłem poprzedniczce,radzę przeczytać.

Pozdrawiam'Marian
zenia
Gaduła

« Odpowiedz #115 : Październik 26, 2007, 22:31:39 »

Jak sobie radzicie z kolorami?.Ja wsadzam wiosną na jednej rabatce wszystkie kolory.Teraz po wykopaniu chciałam dac sąsiadce kolory jakich nie ma ale niestety nie wiem kture cebule są jakiego koloru.Mam ok trzydziestu cebul i nie sposób wiosną przy każdej oznaczać kolor.Może coś doradzicie.Pozdrawiam.
        Zenia

Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #116 : Październik 26, 2007, 22:37:58 »

Miałam dopiero pierwszy raz mieczyki w tym roku, dwie odmiany, więc nie mam problemu z odróżnieniem. Na przykład tulipany sadzę w koszykach i potem przechowuję każdy rodzaj oddzielnie w podpisanych skrzynkach. Zapisuję nazwy, kolor, wysokość i termin kwitnienia.

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
zenia
Gaduła

« Odpowiedz #117 : Październik 27, 2007, 08:14:40 »

Oj to faktycznie robisz to bardzo dokładnie.U mnie zaczęło się od paru cebulek więc wsadziłam jak popadło.Potem co spotkałam inny kolor czy rodzaj dosadzałam do poprzednich aby na rabacie było kolorowo.No i jest jak jest.Pozostaje mi w przyszłym roku chyba faktycznie gdy zakwitną przy każdym mieczyku przywiesić kartkę choćby z kolorem bo o gatunku to juz nie ma mowy bo nie pamiętam.
              Zenia

Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #118 : Październik 27, 2007, 08:39:56 »

Rzeczywiście, robię to dokładnie i jest to czasochłonne. Już kupno cebul zabiera dużo czasu, bo te wszystkie wiadomości spisuję z opakowań w ogrodniczym. Opłaca się to jednak, bo już mam ich bardzo dużo i pogubiłabym się zupełnie Wink  Mr. Green A ponieważ ciągle się uczę, dzięki tym opisom przynajmniej wiem, co mi kwitnie - przy ilości odmian nie byłabym w stanie zapamiętać nazw.

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
zenia
Gaduła

« Odpowiedz #119 : Październik 27, 2007, 09:55:11 »

Dokładnie ja tak zrobiłam i teraz widzę że to był wielki błąd.No cóż.Na błędach się człowiek uczy.W przyszłym roku posegreguję chociaż kolorami co się da.Nic innego przecież teraz nie wymyślę.Z tydzień temu gdy wykopywałam to jeszcze dwa żółte mieczyki zaczynały dopiero kwitnąć.
Zenia

Strony: « 1 2 3 4 5 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: