Avocado
Aktywny

frezje :O strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #30 : Maj 29, 2008, 16:21:26 » |
|
  Jestem straszliwie zadowolony z mojej modelki. Wiem na 90% że to nie grudka ziemi. Ale mam nowe postanowienie. Nie będę już jej robił zdjęć, obracał, przenosił do zdjęcia itp. Będzie stała na parapecie jak zawsze i będzie siedziała w lekko suchej ziemi. Jeśli to kwiat to zakwitnie a moje zachowanie jej nie pomoże.
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 04, 2008, 13:09:57 » |
|
To cudo bywa w Leroy Merlin.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 04, 2008, 14:10:31 » |
|
To cudo bywa w Leroy Merlin.
Ale tylko u was... bo ja bywam w LM w Toruniu i Bydgoszczy i tam nigdy nic ciekawego nie ma...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
Avocado
Aktywny

frezje :O strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 08, 2008, 10:34:34 » |
|
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 09, 2008, 14:10:04 » |
|
No pięknie  Kwiat z robakiem pomylić, hihi  Jeśli chodzi o LM, to mam nadzieję że jednak oferta jest taka sama na cały kraj?  Będę co jakiś czas zaglądać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kreska_
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Lipiec 17, 2008, 19:18:23 » |
|
Pozwoliłam sobie zabrać głos. Sansewierię mam już dość długo, została mi wręczona odrobinę przelana. Niewiele zwracałam na nią wtedy uwagi,więc i nie groziło jej ponowne przelanie. Odżywała powoli. Dopiero 2 lata temu zrobiła się ze mnie pasjonatka i zielono-holiczka - zaczęłam zbierać o niej informacje, dbać, przestawiłam w mocniejsze słońce (mam okna na pd-zachód), podlewam,hm, raz na tydzień,przeważnie z odżywką... Muszę się pochwalić,że jest dość rozrośnięta. Wypuszcza nowe liście i nowe odnóżki obok, nie tak wolno. Ma ładne,wybarwione, długie liście a w tym roku zafundowała mi niespodziankę - wypuściła pęd kwiatowy!  Jestem zachwycona,wyglądała i pachniała pięknie, niedawno przekwitła więc podetnę ten pęd. Niestety,aby zrobić jej zdjęcia muszę pożyczyć aparat, na to czas znajdę po powrocie do Polski. Postaram się je wrzucić  Serdecznie pozdrawiam i życzę owocnej hodowli! 
|
|
|
|
|
|
zielono mi  pozdrawiam serdecznie,Gośka
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #37 : Lipiec 17, 2008, 21:56:47 » |
|
Gosiu, po takiej zapowiedzi to koniecznie musisz pożyczyć ten aparat! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kreska_
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #38 : Lipiec 17, 2008, 23:18:56 » |
|
Jutro wyjeżdżam,ale już popowieszałam na doniczkach opisy,co ile podlewać kwiaty  Oczywiście, bardzo chętnie się pochwalę po powrocie moją kochaną rośliną 
|
|
|
|
|
|
zielono mi  pozdrawiam serdecznie,Gośka
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #39 : Sierpień 07, 2008, 20:23:14 » |
|
A moja wygląda tak: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #40 : Sierpień 07, 2008, 20:36:37 » |
|
Necja, mamy podobne upodobania  Właśnie się tak zastanawiam czy taki ścisk w donicy im nie szkodzi na pokrój liści (drobnieją? a dokładniej robią się węższe) czy chodzi o inne czynniki. Też mam podobny okaz i wydaje mi się, że lepiej rósł gdy miał luźniej w donicy. Co wy na to?
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam, Ola
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #41 : Sierpień 07, 2008, 20:43:58 » |
|
Wydaje mi się że odpowiadają jej takie warunki (jak widać na załączonym obrazku)  Przesadzam ją mniej więcej co dwa lata bo mi te plastikowe doniczki deformuje. Rozpycha się na wszystkie strony 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Kwiecień 30, 2009, 21:24:05 » |
|
Odkurzam wątek przypadkowo  . Nadzieja na kwiaty:  Nie miala warunków idealnych , stała przez całą zimę na północnym parapecie. Ciekawa jestem kwiatostanu, na razie to sa pączki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #43 : Kwiecień 30, 2009, 21:34:33 » |
|
A ja mam Sansevierię Cylindricę i zastanawiam się, jak się nią opiekować. Przesadzić do ziemii sukulentowej? Póki co siedzie w torfowo-kaktusowej mieszance i chciałabym przesadzić w coś innego.  Dukra, gratuluję kwiatostanu 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Kwiecień 30, 2009, 21:39:19 » |
|
Kubulinko masz "arystokrację" i tutaj nie pomogę. Moja to plebs *  i siedzi w uniwersalnej z dodatkiem piasku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #45 : Maj 01, 2009, 07:37:17 » |
|
Ja uważam, że powinnaś przesadzić do przepuszczalnego podłoża. Może być ziemia uniwersalna + gruby piasek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Lipiec 21, 2009, 19:13:38 » |
|
Jeśli kogoś interesuje Sanseveria cylindryczna to widziałam ją w markecie InterMarche. Dorosła roślina ok. 9 pędów za 17 zł. U mnie były dwa egzemplarze jeden ciemniejszy drugi jaśniejszy. Producent "Dawidy", tak w każdym razie stało na metce na doniczce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #48 : Lipiec 21, 2009, 19:43:40 » |
|
Sansewierie to moja miłość  Mam 6 różnych, 5 trifasciat różnych i 1 cylindricę. Wszystkie rosną w ziemi uniwersalnej+ piasek+ kwaśne podłoże. Wszystkie mają się dobrze 
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Lipiec 21, 2009, 23:15:57 » |
|
Natalio, zadam ci pytanie.Dostałam małą sadzonkę cylindrycznej i ona jakaś dziwna,a może młode tak mają: ona nie rośnie w górę jak rodzic,tylko wypuszcza małą rozetkę,to już czwarty listek i dopiero ten jest taki okrągławy, wcześniejsze były płaskie.Czy to tak jest u małych?
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #50 : Lipiec 22, 2009, 07:47:57 » |
|
Lucynko wszystko zależy skąd masz sadzonkę, inaczej rośnie odrost od dorosłej rośliny i inaczej sadzonka z liścia, ale ogólnie wszystko jest dobrze 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #51 : Lipiec 23, 2009, 18:28:26 » |
|
Moja mała cylindrica z tego co pamiętam wypuszcza od razu liście walcowate.
A mam pytanie, czy z kawałka cylindric-y wyjdzie druga, tzn. czy z liścia ją można rozmnożyć i będzie jak matka? Wydaje mi się, że tak, ale pytam bo pewna nie jestem. I czy ktoś tak próbował?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #52 : Lipiec 24, 2009, 14:02:29 » |
|
Ja tylko raz w życiu miałam okazję widzieć kwitnącą sansevierię. Zapach jest fantastyczny, przy czym ona pachnie tylko wieczorami a kwiaty na pędzie rozwijają się kolejno, nigdy wszystkie na raz i przekwitają po jednym dniu. Na następny dzień rozwijają się następne na pędzie. Udało mi się sfotografować to piękne zjwisko. Szkoda, ze nie można uchwycić w ten sposób zapachu.. http://filomena79.fotosik.pl/slideshow.php?id=665081&type=album&add1=filomena79
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ciepło Barbara
|
|
|
krolcia
Nowicjusz