|
kasia
|
 |
« : Lipiec 07, 2007, 15:51:07 » |
|
Byłam dzis na gieldzie i powstrzymalam sie od kupienia hoi za to nabyłam slicznego rozowiejacego kaktusa za 1 euro  i w prezencie dostałam sadzonke hibiskusa variegata oraz...ornitogalum,małe cebulki przybyszowe.Widzialam rosline macierzysta bo przy mnie oderwal przybyszowe cebulki,smieszna  wie ktos cos wiecej na jej temat? no i nie wiem jaki rodzaj to jest czy ten o pomaranczowych kwiatach czy białych...  dodam ze roslina macierzysta miała ogromne wystajace z ziemi cebule i na tych cebulach na wierzchu zupełnie wyrastaly mlode,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 07, 2007, 16:57:24 » |
|
Ornitogalum to inaczej śniedek. Z tego co wiem to są różne. Ja ostatnio kupiłam kwitnące ornotogalum dubium czyli śniedek wątpliwy o pomarańczowych kwiatach. W Lili zielonym co nie co powinno być nawet zdjęcie. http://images12.fotosik.pl/79/c0f19c1c648b6d5fm.jpg
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 07, 2007, 18:17:35 » |
|
Mój zimował na działce i ładnie zakwitł - kwiaty miał chyba z miesiąc, ale to były małe cebulki.Chyba ktoś na tym forum już prezentował w doniczce piękny kwiat z dużej cebuli. A kwitł na działce ślicznie - zdjęcie takie sobie, ale z cebulek 3 cm to i tak ładnie: 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 07, 2007, 22:06:41 » |
|
te cebule byly wielkie jak donie,lisice tez byly inne,moze to cos innego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stokrotka :)
Gaduła

Kujawsko-Pomorskie (strefa 6b)
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 18, 2007, 12:22:06 » |
|
Moje Ornitogalum Dubium które kwitło tak późną wiosną http://stokrotkowo-bellis.bloog.pl/foto,5045724,gal,346484,page,2,index.html#nextpotem poszło spać,a teraz zaczęło wypuszczać z cebulki coś zielonego i to pewnie są liście.. Chyba troche za wcześnie.. Wsadziłam to do ziemi ale nie wiem co dalej.. Podlewać czy nie.. Ma mieć ciemno czy normalnie może stać na oknie.. Kiedy nawozić i czy wogóle nawozić.. Proszę o pomoc, bo bardzo bym chciała żeby pomownie mi zakwitł.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 18, 2007, 12:29:02 » |
|
Jeśli bedziesz doświetlać to możesz mu dać pożyć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 18, 2007, 12:34:53 » |
|
lisice tez byly inne
Ależ mi dałaś zagadkę 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 18, 2007, 12:39:08 » |
|
Jeśli bedziesz doświetlać to możesz mu dać pożyć  A poza tym normalnie podlewać od czasu do czasu czy lepiej nie i co z nawozem?!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 18, 2007, 12:43:56 » |
|
Jezeli chcesz hodować teraz i jednak uzyskać kwiaty, to trzeba i podlewać i nawozić. Jezeli chcesz uśpić to zasuszyć i przestawic w chłodne miejsce.
Jezeli nie bedziesz doświetlac to wyjcie ci 'nijakie' coś, zapewne same powyciagane listki - bo na dlugośc dnia za oknem nie ma co liczyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 18, 2007, 12:50:15 » |
|
Dziękuję Tellerciu  Oczywiście chcę kwiaty  Będę doświetlać i podlewać jak radzisz.. Pozdrawiam.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 18, 2007, 12:54:19 » |
|
Rzecz jest generalnie do zrobienia, bo widziałam własnie u Tomaszewskiego takie kwitnące w sprzedaży... chwilę nawet nad nim pomyślałam (no wiecie, rączka sama się wyciaga).. ale nie mam jak go doświetlać. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 18, 2007, 12:55:17 » |
|
Miałam kiedyś ornitogalum arabskie pomarańczowe i żółte. Ale nic z tego mi nie wyszło. Po przekwitnieniu dziwnie padło:(. A potem cebulki rozpadły się na próchno, taaa....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 18, 2007, 20:47:13 » |
|
widziałam własnie u Tomaszewskiego takie kwitnące w sprzedaży... chwilę nawet nad nim pomyślałam (no wiecie, rączka sama się wyciaga)..
Ja kupiłam w połowie kwietnia tego roku w Obi z przecenie za 3 zł ( a było chyba 15zł) miały lekko zniszczone liście ale jeden pęd kwiatowy rozwinięty do połowy a drugi w pąkach.. Kwitł mi ponad miesiąc łącznie i normalnie, powoli więdnął i zasychał.. Zostawiłam go w doniczce w tej samej ziemi no i teraz zajżałam do niego i miałam niespodzinkę w postaci zielonego czegoś wyrastającego z cebulki.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 10, 2008, 03:10:26 » |
|
Mam sporo cebul śniedka arabskiego, które chcę posadzić w ogrodzie. Kiedy można wysadzić? Może lepiej podpędzić w doniczce?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewajo7
Nowicjusz
...pamiętajcie o ogrodach...
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 22, 2008, 20:25:54 » |
|
Niedawno kupilam sobie ornithogalum dubium - dowiedzialam sie juz ze popolsku to sniedek i to wszystko co moglam znalezc w necie:( Moze ktos z Was wie jak mam go pielegnowac, gdzie psotawic zeby go nie zmarnowac, a jest naprawde sliczny:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 22, 2008, 20:28:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewajo7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 22, 2008, 20:39:48 » |
|
Dzieki Stokrotka. JAsne wyszukiwarka fajna rzecz tylko jak wpisywalam to wyskakiwaly mi tylko zdjecia:( Co prawda moj sniedek jest w domu i w doniczce ale z tego co wyczytalam miedzy wierszami to mam go postawic w naslonecznionym miejscu i normalnie podlewac. Czyli wychodzi mi na to ze nie ma jakichs specjalnych wymagan:) A czy Twoj Sniedek Stokrotko rosnie?????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 22, 2008, 20:42:39 » |
|
Rośnie.. Ma dużo liści i jakieś trzy tygodnie temu zauważyłam u niegą łodyżke kwiatową.. Jest już spora.. Jak zakwitnie to wstawie zdjęcie do mojego wątku, ale to pewnie za jakiś czas jak "dojrzeje" pąk kwiatowy..  A wpisywałaś w wyszukiwarce forumowej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewajo7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 22, 2008, 20:47:16 » |
|
szukalas szukalas, od tego zaczelam. Czasem wyszukiwarki nei dzialaj tak jakbysmy tego chcieli:) Mam nadzieje ze tez bede mogla cieszyc sie uroda mojego sniedka bo jest naprawde sliczny:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 22, 2008, 20:48:33 » |
|
A jaki masz kolor? Ja mam żółtego białe które wylądują niedługo na balkonie.. Jeszcze ich nie posadziłam..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewajo7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 22, 2008, 20:49:23 » |
|
O widzisz i juz wiem - ja wpisywalam ornithogalum tak jak spisalam z ulotki, a Twoj watek to ornitogalum bez h i mamy rozwiazanie:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewajo7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 22, 2008, 20:49:57 » |
|
moj jest pomaranczowy. Sprobuje zaraz wrzucic zdjecie:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewajo7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 22, 2008, 21:12:56 » |
|
 wlasnie tak wyglada jesli oczywiscie udalo mi sie:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 23, 2008, 13:16:05 » |
|
Śliczny  Mi te kwiatki się bardzo podobają..  Już nie moge się doczekać jak mój rozkwitnie.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewajo7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 23, 2008, 21:47:09 » |
|
Żółto białe też muszą wygladac super chyba na nie gdzies zapoluje:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 23, 2008, 21:56:04 » |
|
W ubiegłym roku kupiłam cebulki, wsadziłam do doniczek i nic. Przeniosłam do ziemi na działkę, wyszło trochę listków  Po zimowaniu siedzą w doniczkach od 9 lutego i nic nie wychodzi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 24, 2008, 13:38:15 » |
|
Jutro posadze cebulki białych kupionych i zobacze co wyjdzie.. Żółtego sama zasuszałam po kwitnieniu i wzszedł mi wiosną normalnie.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewajo7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 24, 2008, 21:31:09 » |
|
Moze wzejdzie jeszcze Nowira???? Nie wolno tracic nadziei:) A ja zobacze najpierw jak mi wyjdzie z tym jednym - bo jesli wyjdzie to bede kupowala dalej:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 06, 2008, 14:05:52 » |
|
Jutro posadze cebulki białych kupionych i zobacze co wyjdzie.. Nowirko posadziłam i już wyglądają tak..  A tak rozkwita mi przezimowane żółte..  Pozdrawiam słonecznie.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|