krystka
Nowicjusz
|
 |
« : Lipiec 06, 2007, 21:19:24 » |
|
czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy ta rośliną zimuje w gruncie czy należy ją wykopywać i drugie pytanie , gdzie w okolicach Poznania można ją kupić , szukam odn=miany białej i fioletowej jeszcze
|
|
|
|
|
|
krystka
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 06, 2007, 21:22:35 » |
|
a pokaż o czym mówisz? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 06, 2007, 21:26:30 » |
|
Liatra bez problemu zimuje w gruncie, nawet nie przykryta. Często można ją kupić w sklepach ogrodniczych.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
krystka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 06, 2007, 21:30:06 » |
|
Dzięki za info bo już sama niew wiem , w internecie znalazłam sprzeczne wiadomości , od wykopywania bulw po zimowanie, czy masz własne doświadczenia w tym zakresie 
|
|
|
|
|
|
krystka
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 06, 2007, 21:31:49 » |
|
Mam ją od wielu lat i rośnie sobie całkiem, całkiem. Specjalnie o nią nie dbam. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
krystka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 06, 2007, 21:40:38 » |
|
a jaką masz odmianę ?
|
|
|
|
|
|
krystka
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 06, 2007, 21:43:46 » |
|
Niestety nie wiem  Wiem tylko, że jest różowa. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
krystka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 06, 2007, 21:46:45 » |
|
to może to jest liatris spicata, taką dzisiaj kupiłam i jest różowa, chciałabym okupić jeszcze białe fioletowe i niebieskie ale nie wiem gdzie mogę je dostać w okolicach Poznania
|
|
|
|
|
|
krystka
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 07, 2007, 08:09:03 » |
|
Rozejrzyj się po necie za firmami wysyłkowymi. I dostępne są dwie odmiany taka jak na moim zdjęciu i biała. Przy czym biała wydaje mi się mniej atrakcyjna bo, by dała barwną plamę w ogrodzie musi być jej sporo w grupie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cynia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 07, 2007, 09:48:32 » |
|
Ja dostałam bulwy w tym roku i wyrosły piękne roślinki, z niecierpliwością czekałam na kwiaty i się nie zawiodłam. Śliczna roslinka. Podobno bez problemu zimuje w gruncie, ale ja swoją na wszelki wypadek okryje na zimę. Nie wiedziałam, że są też inne kolorki, zaraz wyruszam na poszukiwanie 
|
|
|
|
|
|
Czasem anioły odlatują, mimo że schowasz im skrzydła pod poduszkę ...
|
|
|
Niezapominajka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 07, 2007, 21:31:06 » |
|
Ja też mam różową. Mam ale nie bardzo wiem skąd się wzięłę u mnie. Aby sobie wychodować więcej egzemplarzy i do tego w innym miejscu niż były dotychczas ucięłam przekwitły kłos liatrii i rozsypałam nasionka w różnych miejscach. Wykiełkowało sporo nowych malutkich roślinek i tak oto mam dość dużo różowych kęp. A nadwyżki rozdałam znajomym. Zakwitły na następny rok. Na zimę nigdy nie przykrywam. W tym roku wiosną kupilam białą ale niestety nie wyrosła.
|
|
|
|
|
|
Niezapominajka
|
|
|
qrystyna216
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 08, 2007, 10:22:58 » |
|
Latrie mam od kilku lat. Białą i różową- dwa gatunki. Nazw nie znam. Nigdy ich nie przykrywałam na zimę. Sądzę, że jeżeli u mnie dobrze znoszą zimę to i w innych stronach Polski też dobrze przezimują bez okrywania.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam qrystyna216
|
|
|
kasjusz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 02, 2007, 17:55:34 » |
|
mam problem na mojej liatrii. na liściach są przebarwienia jasne i nie wiem czy to mozaikowatość czy inna choroba . moglibyściesie podzielić spostrzeżeniami co najczęściej występuje u nich.a może przedziorek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 02, 2007, 18:37:41 » |
|
jakieś zdjęcie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 18, 2008, 10:45:00 » |
|
Moje liatry [biała i fioletowa] zimowały w gruncie i dobrze się miały. W tym roku nie wypuściły żadnych pędów, więc delikatnie podejrzałam, co jest w ziemi. Okazało się, że nie ma prawie nic, jakieś resztki korzonków. Podobno nornice lubią bulwki liatry. Czyżby zżarły wszystko? A może rośliny były już stare [ponad 5 lat] i unicestwiły się same?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 30, 2008, 21:39:45 » |
|
Masz rację, Basiu. Za bardzo śpieszyło mi się. Fioletowa liatra już wyszła, biała jeszcze się ociąga. Może dzisiejszy deszcz ją zachęci . . .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
*sab*
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 18, 2009, 13:52:36 » |
|
Odświeżam wątek,chciałam się dowiedziec czy przycina się liatrię po przekwitnięciua jeżeli tak to jak dużo? Moją mam dopiero pierwszy rok i nie chciałabym jej zniszczyć... 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Sabina 
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 18, 2009, 17:14:45 » |
|
Jak przekwitnie niczego nie przycinaj tylko pozostaw ja tak jak stoi:) będzie miała większą powierzchnie asymilacyjną.
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
*sab*
Nowicjusz