kasia8
Nowicjusz
|
 |
« : Lipiec 06, 2007, 17:18:47 » |
|
Od 4 miesięcy hoduje cytrynę . Proszę o informacej w jaki sposób ją podlewać . Czasami boję się że podlewam ją za często . Prosze o rade
|
|
|
|
|
|
bużka 
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 06, 2007, 17:23:07 » |
|
Wejdż na stronę cytrusik.pl tam znajdziesz wszystko
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 06, 2007, 23:48:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 10, 2007, 18:26:19 » |
|
Ja też zielona,dobrze że są dostępne cały rok 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 10, 2007, 19:26:02 » |
|
Cytryna musi miec stale wilgotne podłoże ale nie przelane . Ziemia lekka przepuszczalna . Zraszaj ja codziennie najlepiej . I postaw w słonecznym miejscu . Zanim podlejesz cytrynkę to włoż palec do ziemi jak najgłębiej możesz i sprawdź wilgotność podłoża . Jezeli ma za mokro odczekaj. Plus minus 2 razy w tygodniu ale sprawdź zawsze . Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 05, 2007, 18:15:23 » |
|
Witam,odświeżę temat może KTOŚ poradzi.Przesadziłam cytrusy w ziemię dla cytrusów w trochę większą doniczkę no i się zaczęło  liście schną,wyczytałam w "mądrej" książce że może brak żelaza dla tak małych roślinek więc rada-kupić chelat żelaza,rozcieńczyć z wodą i pryskać.Co znaczy chelat??dołączę zdjęcie na którym widać początki,teraz jest gorzej.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 05, 2007, 18:25:03 » |
|
 Zaczęło się od roślinki z lewej strony.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 06, 2007, 14:38:18 » |
|
Posłuchaj, w ziemi nie tyle brakuje żelaza ile jest ono niedostępne bo kwasowość ziemi jest nie taka jak trzeba. Wiesz co kup ziemię uniwersalną(bo do cytrusów to pierwsze słyszę). I jak najszybciej ponownie przesadź roślinki. Może uda ci się je jeszcze uratować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 07, 2007, 08:05:54 » |
|
Tak zrobię,dzięki Zoe  jesteś wielka.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radosna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 12, 2007, 15:25:29 » |
|
Od niedawna mam cytrynkę skierniewicką.Wszystko jest w porządku.Roślinka dużo kwitła, po czym zawiązała cztery owoce, których jak dotąd nie zamierza się pozbyć.Dodam, iż cytrynka ma ok 40 cm i 22 liście. Czy powinnam usunąć trzy owoce żeby była w stanie utrzymać choć jeden, czy też poczekać, co sama zdecyduje? Pozdrowionka
|
|
|
|
|
|
"zielone" jest piękne
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 12, 2007, 20:05:06 » |
|
Zostaw to rośłinie ty tylko dbaj by miała co jeść i co pić na miarę swoich potrzeb.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 13, 2007, 06:15:51 » |
|
przedwczoraj wsadziłam do ziemi kilka pestek cytryny  ciekawe co z tego wyniknie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tsetse
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 14, 2007, 04:09:52 » |
|
Czy trzeba suszyc pestki przed wsadzeniem do ziemi???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 14, 2007, 16:01:15 » |
|
Ja nie suszyłam. Nawet dość szybko wzeszły- chyba cytryna była mocno dojrzała... W ogóle często wtykam czy to cytrynowe czy mandarynkowe pestki do doniczek obok innych roslin- i zawsze po pewnym czasie wykiełkują. Ale na kwitnienie trzeba poczekać z 15 lat- toteż rosna sobie tylko dla ozdoby z liści. Juz dwukrotnie dochowałam się dużego krzaczka który poszedł "dalej"- w inne ręce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radosna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 15, 2007, 10:12:38 » |
|
No i stało się. Moja cytrynka, która zawiązała cztery owocki sama pozbyła się tej nocy dwu z nich.  Obawiam się, że jak zostawi sobie na wychowanie tylko jeden to i tak będzie dobrze.  A takie były śliczne...
|
|
|
|
|
|
"zielone" jest piękne
|
|
|
Ivy
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 01, 2007, 17:55:45 » |
|
witam, chciałabym ustalić prawdziwość swojej obserwacji: czy cytrusy gubią liście na zimę? Mam dwuletnią cytrynę skierniewicką i cały gaj pomarańczowo mandarynkowy wyhodowany z pestek. Przez lato stały na przyjemnym, południowo-wschodnim balkonie. Przed powrotem na parapet przeszły oprysk antywciornastkowy i antygrzybiczy. Nie ma prawa coś jej jeść. Dawka nawozu odpowiednia do wieku. Ze względy na zimowy spoczynek mało światała (to nam zapewnia Matka Natura) i umiarkowanie niska temperatura (to zapewnia instalacja grzewcza starej kamienicy). A liście i tak opadają. I nie tylko w moim ogródku. Różnych pomieszczaniach cytrynowe drapaki straszą gołymi gałązkami. Więc może to tak ma być? Zimowy spoczynek, albo co? kto ma podobne obserwacje? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewalukas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 01, 2007, 21:14:44 » |
|
Moje dwie cytrynki, wyhodowane z pestek, mają prawie rok. To ich pierwsza zima. I też zrzucają liście, ale tylko dolne i najstarsze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maj@
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 02, 2007, 15:57:11 » |
|
Moje też zrzucały liśćie ale dałam je na klatkę schodową i tam jest im dobrze nie zrzucają liści i nawet rosną i mają pączki
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Ela.
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudzień 02, 2007, 18:00:19 » |
|
Ja mam swoją około 14 lat i u mnie liści nie zrzuca ,ale jeszcze nie kwitnie. 
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
|
Maj@
|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudzień 02, 2007, 18:46:29 » |
|
Aggi a masz ją posadzoną z pestek czy kupioną w sklepie bo moja jedna ma 2 lata i stoi w domu nie nie zrzuca liśći ale była kupiona w nomi od Tomaszewskiego i kwitła juz jak ją kupiłam i teraz też kwitnie a ta druga ma 5 lat i dostałam ją i też kwitnie ale ona stałą całe lato na balkonie i teraz w domu zaczeła zrzucać liście ale jak dałam ją na klatke schodową to przestała zrzucać i jeste ok .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudzień 02, 2007, 18:56:12 » |
|
Z pestek i nie wiem czy to cytryna czy może mandarynka ale kiedyś zakwitnie 
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
|
Maj@
|
 |
« Odpowiedz #21 : Grudzień 02, 2007, 19:03:08 » |
|
Nom kiedyś ale nie wiadomo za ile moja sąśiadka ma grejfruta 22 lata i jeszcze nie zakwitł a nie mieśći się już w pokoju ale coś podobnoi zakwitają po 20 czy po 25 latach dokładnie nie wiem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Grudzień 02, 2007, 21:42:36 » |
|
Maj@ tak masz rację dobij mnie jeszcze ,po co mam sie męczyć... 
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Grudzień 03, 2007, 18:23:04 » |
|
moja mandarynka zrzuca... i nie wiem czy pryskac czy nie zabralam cytryne od niej w razie czego... jest w trakcie kwitnienia
|
|
|
|
|
|
Minister Zdrowia ostrzega forum i kupowanie kwiatow uzaleznia
|
|
|
|
Maj@
|
 |
« Odpowiedz #24 : Grudzień 03, 2007, 18:34:23 » |
|
Ja mam mandarynke z jednym owocem jest malutka i też zrzućiła wszystkie liśćie i podciełam jej czubki i ma juz nowe listki a moja cytryna ta starsza też zaczeła teraz zrzucać bo wziełam ją z korytarza bo ktoś chciał mi ją zakośić ale się mu nie udało bo jak sąśiad otworzył drzwi to ten keiś ućiekł i mam ją w domu i zrzuca liśćie i tez pasuje mi się dowiedzieć dlaczego temperatura w pokoju jest pomiędzy 18 a 16 stopni i zraszam ją codziennie i stoi przy oknie doniczke tez ma dużą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #25 : Grudzień 03, 2007, 18:36:49 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Grudzień 03, 2007, 18:43:02 » |
|
moja cytryna ladna ale mandarynka zaczyna gubic liscie martwi mnie to... niech sprobuje nie przezyc udusze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivy
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Grudzień 08, 2007, 14:17:08 » |
|
moja piękna cytryna już ogołociła sobie jedną gałąź, mandarynki też, pomarańcza również, tylko w różnym stopniu. Na razie cytryny nie utnę, bo ma owoc w fazie dojrzewania. Poczekam do wiosny, zrobię ciach, i zobaczę czy odbije. Najwyraźniej cytrusy nie są zimozielone.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Grudzień 08, 2007, 18:36:29 » |
|
powinny byc moja cytryna sliczna a mandarynka lysieje... tez obetne jak tak dalej bedzie na wiosne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radosna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Grudzień 30, 2007, 21:57:21 » |
|
No i klops. Moja cytrynka też rozstała się z listowiem i to całkowicie. Jest jeszcze malutka, ale kwitła i owocowała przez całe lato. Miałam nadzieję, że będzie ozdobą parapetu. Nic z tego. Wyniosłam sierotę do piwnicy, postawiłam przy oknie i poczekam do wiosny. Trudno!!! 
|
|
|
|
|
|
"zielone" jest piękne
|
|
|
|