|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #31 : Marzec 06, 2008, 19:28:10 » |
|
Ja jesienią kupiłam nasionka i wysiałam je jakieś 3-4 tygodnie temu. Żadne nie wzeszło. Teraz znowu kupiłam torebkę. Czy przy wysiewaniu potrzebne są jakieś specjalne zabiegi (oprócz zaprawiania)?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #32 : Marzec 06, 2008, 19:41:47 » |
|
Wysiewałam normalnie.Z klonikiem nie miałam ani razu problemu. Czytałam o kiepskim wschodzie, więc w zeszłym roku wysiałam z dwu torebek "profilaktycznie" i ..wszystkie wzeszły. miałam sporo kloników. Nadmiar poszedł do znajomych 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #33 : Marzec 06, 2008, 19:43:31 » |
|
Może nasionka były stare.  W sobotę wysieje te nowe, zobaczymy.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #34 : Marzec 06, 2008, 20:39:59 » |
|
Ja wysiałam pierwszy raz. Z dwóch torebek nasion (z różnych źródeł) wyrosło mi zaledwie 5 roślinek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #35 : Marzec 06, 2008, 22:00:10 » |
|
Ja mam wysiane od tygodnia dwie torebki, każda innej firmy... ciekawa jestem co wzejdzie?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #36 : Marzec 06, 2008, 22:06:19 » |
|
Będę śledzić wyniki Aniu. Mam nadzieję, że obie doczekamy się małych kloników. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #37 : Marzec 16, 2008, 14:23:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #38 : Marzec 17, 2008, 20:45:29 » |
|
U mnie jeden klonik wschodzi  Mam tez z wymiany takiego z liśćmi w ciapki i mam trzy sztuki w doniczce i zastanawiam się jak go powadzić bo widzę ze każda z sadzonek rośnie inaczej 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #39 : Marzec 18, 2008, 11:27:28 » |
|
Tego w ciapki to jesienią odmłodziłam przez sadzonki wierzchołkowe. Dlatego go przycięłam, bo nie może zakwitnąć...Wyrastają, owszem, pąki- ale spadają zanim się rozwiną...Więc odmłodziłam roślinkę i zobaczę, bo ma pąki...   A kloniki z tegorocznego siewu już pierwszy raz pikowałam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Marzec 25, 2008, 21:35:07 » |
|
Elu ja mam identycznego z wymiany jednak że w ogóle nie chce mi kwitnąć,jak na razie to tylko jeden badyl rośnie w górę  czy powinnam go jakoś przyciąć? byłabym ci wdzięczna za odpowiedz .A moje wariaty wzięły się ostro do kwitnienia. Niedawno przesadzilam je do większych doniczek, przycięłam i myślałam że z wdzięczności pogubią pączki a tu nic bardziej mylnego  strasznie podoba mi się ten na pniu  ma w sobie to "coś" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anula2007
Aktywny

Był ktoś, po kim pozostała pustka...
|
 |
« Odpowiedz #41 : Marzec 25, 2008, 23:06:23 » |
|
A mój klonik od Bony już się chyba ukorzenił, bo puszcza młode przyrosty i będzie miał kwiatki jasne. Dostalam go z pączkami jasno-kremowymi, ale je uszczypnęłam, żeby nie przeszkadzały się ukorzenic.Ciekawam czy uda mi sie wyhodowac tak piękny okaz, jakimi Wy się chwalicie.I jeszcze pytanie, czy to roślina wieloletnia? Czy żyje któtko? Tzn czy trzeba rozmnażac częściej, żeby miec ją cały czas?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawia cieplutko Anna;)
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #42 : Marzec 26, 2008, 14:00:01 » |
|
Ja mam kloniki z roku na rok /te starsze egzemplarze/. Zimuję w piwnicy, więc skracam im gałązki i sobie śpią. W kwietniu przyniosę do domu- taka konieczność, bo parapety pełne. Będę je wystawiała na balkon w razie pogody, a jak nie będzie to nie przyniosę- tylko w maju od razu na pole. Nic im nie będzie, a potem ładnie odbiją... Tylko tego ciapkatego trzymam w domu, bo był jesienia ukorzeniany i czekam na kwiaty...Ale z niego "pijak...lubi dużo wody...prawie codziennie go podlewam bo szybko mu ziemia schnie...
Sirga- przytnij klonika- na pewno się rozgałęzi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #43 : Marzec 26, 2008, 18:14:02 » |
|
Piękne te Wasze kloniki. Sirga a ten Twój uformowany na drzewko to to do czego będę dążyć. Póki co moje mają 4 cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #44 : Kwiecień 04, 2008, 19:44:45 » |
|
przedstawie Wam mój klonik, kupiony na allegro, cudny  kiedyś zniszczyłam wszystkie które miałam, potem wysiałam i rozdałam, a teraz zaczynam znów przygodę z klonikami, marzy mi się taki kwitnący na czerwono lub różowo . Ten ma pstre liscie i bedzie kwitł na pomarańczowo   postawiłam go na oknie południowym, przesadziłam do ziemi uniwersalnej, macie jeszcze jakieś rady? pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 04, 2008, 20:19:56 » |
|
a jak z uprawą, łatwo?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 04, 2008, 20:30:31 » |
|
Elu a te białe kwiatuszki obok to skretniki? na dworze sobie stoją? pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 05, 2008, 15:33:59 » |
|
Tak, tuberoza- te białe to skrętniki. Ja trzymam skrętniki latem na polu. Traktuje je jako tarasowe... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 05, 2008, 21:11:01 » |
|
ekstra są  na zime je chowasz czy co rok odmładzasz?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #51 : Kwiecień 06, 2008, 11:15:47 » |
|
Nie odmładzam co rok...co 3-4...A teraz drugi rok z rzędu siałam kloniki , bo chcę jeszcze inne kolory...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #52 : Kwiecień 06, 2008, 18:45:51 » |
|
Skrętniki siałaś Elu? Skąd Ty wytrzasnęłaś nasiona? Widzę Elu, że masz duże i piękne  doświadczenia z klonikiem. Czy możesz mi powiedzieć kiedy należy zacząć obrywać dolne liście celem formowania klonika na drzewko?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 06, 2008, 19:24:12 » |
|
Nie, nie miałam nasion skrętnika- rozmnażam z liści...  / nieporozumienie, bo rozmawiamy na przemian o klonikach i skrętnikach-  / Co do formowania klonika to trzeba prowadzic na jednym pędzie- resztę usuwać. Dopiero na żądanej wysokości tworzyć koronę. Cykl trwa około 2-3 lat do otrzymania drzewka. Tak też prowadziłam fuksje na drzewka. Fotki już wstawiałam drzewka fuksji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #54 : Kwiecień 06, 2008, 19:34:29 » |
|
Moje kloniki mają po 5 cm. Czy już usuwać dolne listki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #55 : Kwiecień 06, 2008, 19:37:57 » |
|
Daj im trochę podrosnąć  Ależ ci śpieszno  Zrobisz to w maju- czerwcu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anula2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #56 : Kwiecień 08, 2008, 21:48:55 » |
|
Tylko proszę się ze mnie nie śmiac. Powiedzcie mi proszę, czym różni się klonik od lipki. Kuzynka ma malutkie, naciapane na seledynowo listki i mówi, że to lipka, a to wygląda jak Eli ta w ciapki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #57 : Kwiecień 08, 2008, 21:57:41 » |
|
Anula2007 bo to to samo! moja teściówka też mówi na to lipka, ja szukam bardzo kwitnącego na różowo, może ktoś sie ze mna podzieli w wątku o wymianach napisąłam na co.pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
|
Anula2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #59 : Kwiecień 09, 2008, 07:19:43 » |
|
No właśnie, dlatego pytam, żeby idiotki z siebie nie zrobic. Gdzieś czytałam, że lipka jest " zdrową" rośliną domową i warto ją miec w domu. Natomiast nie było nic o kloniku, stąd moje pytanie. Dzięki bardzo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|