|
kasia
|
 |
« : Maj 30, 2007, 08:03:25 » |
|
tak najlepiej przy poludniowym,albo na wschodniopoludniowym,lub zachodniopołudniowym.Na połduniowym w niewielkiej odległsoci od okna.Bo choc uwielbia slonce to w południe moze miec go na tym oknie za duzo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 31, 2007, 06:25:56 » |
|
No dobra. Trochę czasu mi zajęło przeglądnięcie całego wątku, ale udało się. No i chyba wypada spróbować wkupić się w tak zacne grono miłośników hibiskusów fotką swojego egzemplarza... Kiedys przypadkiem kupiliśmy hibiskusa koleżance na urodziny. I jak potem jak widzieliśmy jak rośnie i kwitnie to też się napaliliśmy! (uważaj Magda - niedługo napadnę Twojego i oskubię z sadzonki!) Tego dostałam od męża na urodziny (w marcu) i do niedawna kolor był zagadką. Niestety po przyniesieniu do domu pąki opadły ale szybko dostał nowe. Tym większa radość kiedy go zobaczyliśmy! Kolor taki jak by się chciało i na dodatek pełne kwiaty! I tu moje pytanie - gdzieś w necie czytałam że ktoś zauważył, że czasami pierwsze kwitnienia są pełne a potem pojedyncze? czy to prawda  - zapłaczę się! Jeszcze jedno - te dwa kwiaty przekwitły ale sa już nowe pąki - czy mogę go teraz przesadzić? Z jednej strony trochę się boję (i trochę szkoda by było stracić kwiaty) ale mam traumatyczne przeżycia po kupnie przelanych storczyków wyglądających z pozoru ok (zanim zajrzałam do środka to dla jednego było już za późno...). A hibiskus ma taką dosyć zbitą ziemię i z wierzchu trochę jej mało wygląda. Ale nie chcę "przedobrzyć". Co radzicie? 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 31, 2007, 09:46:25 » |
|
Nie obchodz sie z nim jak z jajkiem  Przesadz,paki moze zgubi ale szybko wyrosna nowe. Mała rada,nie za duza doniczka a ziemia to:ziemia uniwersalna zmieszana z duza iloscia potłuczonego keramzytu,lub perlitu plus dodatek wlókna kokosowego.Hibiscus lubi przewiewna ziemie  Nie znosi zalania i zimnej mokrej bryly. To nieprawda ze jak teraz kwitnie pełnie to potem juz pojedynczo,kto ci takich bzdur naopowiadał  Czasem ejzeli kwitnienie jest wyjatkowo obfite zdarzy sie nie całkiem pełny kwiat lub gdy ma za malo nawozu.Tez mam taki koor jak ty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 31, 2007, 15:18:51 » |
|
Kasiu - bardzo Ci dziękuję za pocieszenie! A takie informacje znalazłam w internecie na czyjejś stronie. Niby nie miała to być zasada ale podobno się to komuś trafiało kika razy. Od razu mi lepiej!
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2007, 21:41:23 » |
|
Przytachałam dziś do domu kolejne dwie róże  . Jedną kupiłam w Leroy w Arkadii (niedrogo 12,39 zł) - odmiana nazywa się Sevilla i jest półpełna żółta (ale nie kremowożółta) z jaskrawoczerwonym środkiem. Drugą kupiłam u Tomaszewskiego i mam nadzieję, że zakwitnie jako pełna pomarańczowa  . Jak nie zgubią "sklepowych" pąków to niebawem powinny rozkwitnąć i wstawię fotki 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 03, 2007, 11:50:29 » |
|
czekam z niecierpliwoscia,szczegolnie na te pełne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 03, 2007, 17:46:17 » |
|
A ja myślałam że to ja jestem zboczona.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 03, 2007, 18:02:43 » |
|
A ja myślałam że to ja jestem zboczona..  na punkcie hibiskusow to ja zboczona jestem od wielu lat 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 05, 2007, 11:35:22 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 05, 2007, 11:43:16 » |
|
MOnia,ty wiesz ze ja cie lubie prawda  jak juz hibiskus zacznie rosnac za kilka miesiecy to moge usmiechnac sie o sadzonke?  jest piekny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 05, 2007, 11:47:54 » |
|
Po prostu pyszny Rozumiem że to taki domowy? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 05, 2007, 11:50:39 » |
|
Monia - rewelacja! Zgodnie z zaleceniami swojego przesadziłam - tragedia - w doniczce było 95 % korzeni! Biedak, że on to wytrzymywał! I jeszcze kwitł!
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 05, 2007, 12:09:18 » |
|
cudo, marzę o takiej
pozdrawiam nowira
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 05, 2007, 12:53:54 » |
|
Przepiękny  . Mój ma dopiero malutkie pączki  .
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 05, 2007, 13:07:38 » |
|
Mój jest troszkę jaśniejszy, ale Twój - normalnie zawrót głowy ŚLICZNY!!!
|
|
|
|
|
|
Z pozdrowieniami Magda:)
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 05, 2007, 13:09:11 » |
|
W imieniu róży dzięki za komplementy Kasiu, widzę, że w miarę zamieszczania nowych zdjęć hibiscusów lubisz mnie coraz bardziej  , więc jak mogłabym odmówić Ci sadzoneczki... Tellerko - tak to jest "domowa" róża chińska Jeśli chodzi o przesadzanie, to póki są pąki nie ruszam ich, choć widzę, że posadzone są w leciuchnym torfie Aiszo, nie martw się - u mojej pełnej czerwonej też są dopiero malutkie pączki (ona zawsze kwitnie dopiero latem  )  , a pojedyncza czerwona jeszcze nie ma nic (za mocno ją przycięłam  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 05, 2007, 13:30:10 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 08, 2007, 09:36:54 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 08, 2007, 09:38:54 » |
|
Przepiekna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 08, 2007, 09:43:17 » |
|
Monia, toż to cudo...! Ech...! Powzdycham sobie trochę. A propos tego wzdychania to już czasem mąż dziwnie mi się przygląda - no bo co ja takiego czytam, że tak wzdycham...!? 
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 08, 2007, 09:43:32 » |
|
Śliczna! A czy myślisz, że to ta sama odmiana co moja (kilka postów wcześniej) - przynajmniej wiedziałabym jak się nazywa. Moja jest bardzo podobna ale taki bardzo ciepły odcień zółto/kremowo/pomarańczowy (  ) - prawie jak na fotce.
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 08, 2007, 09:47:31 » |
|
Natita, chyba zapomniałaś mu powiedzieć o tych erotycznych czatach Gdy podchodzi to szybko zmieniasz na strone floraforum  Też wzdychałam  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 08, 2007, 09:52:57 » |
|
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 08, 2007, 10:05:50 » |
|
Bachud - Sevilla to nie jest ta odmiana, którą Ty posiadasz (tak mi się wydaje). Ja podobną do Twojej kupiłam parę tygodni temu - środek jest bordowy? Sevilla ma środek czerwony  Podaję link do strony producenta tej odmiany, bo kupiłam ją z plakietką z nazwą odmiany i właśnie tym linkiem: www.fiorigrande.com (niektóre są b. piękne, np. Rzym) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 08, 2007, 10:10:25 » |
|
szkoda ze z tej strony nie mozna kupowac  widziałam wczoraj w sklepie pelna rozowa,zaragoza bodajze,ale w formie drzewka a ja nie mam gdzie postawic 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 08, 2007, 10:25:55 » |
|
Śliczna jest ta Zaragoza 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 08, 2007, 11:06:43 » |
|
Cudny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 08, 2007, 11:26:53 » |
|
Brak słów 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 08, 2007, 11:35:29 » |
|
Śliczny, nie ma co. Jejku, dlaczego ja nie mogę znaleźć w kwiaciarniach żadnego pełnego...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|