|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #60 : Maj 21, 2007, 09:27:28 » |
|
cos dla miłosnikow hibiskusow Oj paskudna baba z Ciebie... zaczną się teraz marzenia o hibiskusach? Już Petrę wzięło..  Swoją drogą te żółte i te pełne...  ech.... Nie, nie, nie, najpierw na jednym trzeba się nauczyć ! Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #61 : Maj 21, 2007, 09:34:41 » |
|
hibiskusy sa piekne...ja sie w pełnym brazowych zakochałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #62 : Maj 21, 2007, 09:38:17 » |
|
To ja idę do Obi na zakupy, może znajdę coś ciekawego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #63 : Maj 21, 2007, 09:40:51 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #64 : Maj 21, 2007, 09:59:56 » |
|
W OBI są wszystkie (prawie) takie same... ja już chce cos innego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #65 : Maj 21, 2007, 10:05:48 » |
|
A ja w ogóle nic nigdzie nie mogę znaleźć.... 
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #66 : Maj 21, 2007, 10:07:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #67 : Maj 21, 2007, 10:09:47 » |
|
petro ale to hibiskus syryjski,do ogrodu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #68 : Maj 21, 2007, 10:09:47 » |
|
To nie jest ten syryjski...? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #69 : Maj 21, 2007, 10:14:05 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #70 : Maj 21, 2007, 10:22:25 » |
|
Ile czasu potrzebuje hibiskus od zasiania do zakwitnięcia? Na tym ebay'u to głównie nasiona sprzedają... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #71 : Maj 21, 2007, 10:25:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #72 : Maj 21, 2007, 10:31:57 » |
|
Tellerko ja też właśnie byłam na tej stronie i to samo stwierdziłam....
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
patrycja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #73 : Maj 22, 2007, 08:44:05 » |
|
czesc dziewczyny, witam was po przerwie! spryskuje moje hibiskusy letnią wodą 2razy dziennie i jest im lepiej. szczególnie ten od Moni ma sie dobrze, a ten z obi sie obraził:/ chyba musze mu dać troche czasu żeby wyszły mu muchy z nosa Te zdjęcia są cudowne i mam pytanie. Dlaczego pomimo tylu odmian u nas nie widuje sie tych najpiekniejszych?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #74 : Maj 22, 2007, 09:05:43 » |
|
Bo i bez tego się sprzedają... produkcja jest masowa by obnizyć ceny maksymalnie. Patrzyłam wczoraj w Tomaszewskim że wywozili do supermarketów więcej niż to co było w sprzedaży... ale nie będę latać po auchanach. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #75 : Maj 24, 2007, 08:12:43 » |
|
Poradźcie  Mam od dwóch dni hibiskusa (pomarańczowego) i niby nic się nie dzieje, ale to mój pierwszy i wolę zapytać. Ma spoto pąków i gdy go nabyłam 3 z nich były rozkwitnięte, następnego dnia wieczorem te trzy się zwinęły do pąka i odpadły czy to normalne zachowanie. Z pączkami jest chyba wszystko OK widac, że tez zaczynaja się rozkwitać, ale czy tak zachowuja się po przekwitnięciu kwiaty hibiskusa (zwijaja się i opadają)?
|
|
|
|
|
|
Z pozdrowieniami Magda:)
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #76 : Maj 24, 2007, 08:21:15 » |
|
tak tak sie zachowuja,jeden kwiat zyje tylko 1-3 dni
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #77 : Maj 24, 2007, 09:50:13 » |
|
Dzięki Kasiu - ależ mi ulżyło juz bałam się, że coś nie tak się z nim dzieje, ufff 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ola177
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #78 : Maj 24, 2007, 12:19:33 » |
|
Takiego pytania jeszcze nie znalazłam: czy można zapylać kwiaty żeby uzyskać nasiona?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #79 : Maj 29, 2007, 10:27:56 » |
|
Kurcze mój hibiskus tez zaczął zrzucac pąki, zaczęłam go zraszać 2 razy dziennie, może to mu pomoże:(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #80 : Maj 29, 2007, 10:34:21 » |
|
Pokaz mi miejsce w ktorym stoi,jaka jest temperatura,jak podlewasz,pokaz mi fotke ziemi.Cos musi byc nie tak ze zrzuca paki ,niska wilgotnosc az tak by na to nie wplynela.Ja z moimi sie obchodze po macoszemu i maja po kilka pakow na czubkach kazdego z pedow.Moze go przelewasz/to najczestszy blad czesto prowadzacy do zniszczenia rosliny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #81 : Maj 29, 2007, 11:02:24 » |
|
Teraz nie mogę wstawić zdjęcia, ale opiszę jak mogę najlepiej. Stoi od południowej strony, ale nie na slońcu, ok. 4 metry od okna (ma jasno). Ziemia jest raczej OK, bo dopiero co przywędrował do mnie z kwiaciarni równy tydzien temu. Liście ma piękne, zielone i błyszczące tylko pąki opadaja (tez nie wszystkie, bo niektóre rozkwitają). Może brak nawoau, bo niczym nie nawożę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #82 : Maj 29, 2007, 11:05:54 » |
|
Za mało swiatła.To ze tobie sie wydaje jasno to dla hibiskusa jest za mało.Moje stoja od południowego wschodu i maja kilka godzin bezposredniego slonca,najdalej ustawiony hibiskus ze wzgledu na rozmiary jest w odległosci 1 metra od okna,kwitnie mniej obficie niz te na oknie.Moje maja cały czas kwiaty,codzien otwieraja sie nowe a nawet 2-3 naraz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #83 : Maj 29, 2007, 14:28:30 » |
|
Kasiu, ale przecież hibiscusy Patrycji i Madziarry dopiero co przywędrowały z kwiaciarni, a wiadomo jak tam się traktuje kwiaty. Stoją byle gdzie, podlewane (zwłaszcza w dużych sklepach) zimną kranówą prosto ze szlaucha i oczywiście po pąkach  . Mój świeży nabytek zdążył tylko rozwinąć kilka największych pąków, a reszta opadła  . Przesadziłam go do świeżej ziemi, stoi sobie na południowym parapecie i widzę jak chłopak odżywa po swych traumatycznych sklepowych przeżyciach  . Już wypuszcza nowe pędy i tworzy pąki Dlatego nie martwcie się, dziewczyny - wystarczy teraz zapewnić hibiscusowi odpowiednie warunki, a wkrótce znów zakwitnie 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #84 : Maj 29, 2007, 14:32:01 » |
|
widzę jak chłopak odżywa po swych traumatycznych sklepowych przeżyciach Róża? chlopak? Hm, hm 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #85 : Maj 29, 2007, 14:51:58 » |
|
Jezeli sa dopiero kilka dni to faktycznie,ja myslałam ze wczesniej kwitły ladnie a teraz cos nie tak dopiero sie dzieje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #86 : Maj 29, 2007, 15:05:13 » |
|
widzę jak chłopak odżywa po swych traumatycznych sklepowych przeżyciach Róża? chlopak? Hm, hm  Chłopak, bo hibiscus 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #87 : Maj 29, 2007, 15:15:42 » |
|
Jezeli sa dopiero kilka dni to faktycznie,ja myslałam ze wczesniej kwitły ladnie a teraz cos nie tak dopiero sie dzieje  A ja bym tak nie wykluczała przyczyny jaką podałaś... bo on tydzien stoi w tych warunkach... i jest spora szansa że mu nie odpowiadają... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #88 : Maj 30, 2007, 08:00:15 » |
|
Czyli moge go postawić przy południowym oknie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|