|
tellerka
|
 |
« : Maj 12, 2007, 11:57:36 » |
|
poprawna nazwa to ketmia syryjska Dzięki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 12, 2007, 20:35:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 12, 2007, 20:37:54 » |
|
Piękne, mnie dzisiaj też kusiły ale nie były pełne i tylko dlatego odpuściłam 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
hlavin
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 12, 2007, 21:36:05 » |
|
Monia piękne te twoje zdobycze, przypminają mi sukienki do tańca flamenco
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 12, 2007, 22:34:46 » |
|
Podoba mi się to Twoje porównanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 12, 2007, 23:32:16 » |
|
Monia to jak my sie wymienimy jak ty podobna roze do mojej kupilas?  moja jest walsnie taka niby losos niby jak twoja,  Sliczne obie,uwazaj na przedziorki i maczliki,kochaja hibiskusy az nadto
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 13, 2007, 09:22:12 » |
|
Monia, gdzie je kupiłaś? ja chcę upolować chociaż jednego i jak na złość nigdzie nie ma!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 13, 2007, 13:46:51 » |
|
Patrycja, coś mi się widzi, że kupiłam dwa identyczne zestawy: w każdej doniczce jest jedna różowa i jedna żółta roślina. Jeśli się to potwierdzi - to mogę Ci jedną odsprzedać - moja chrześnica studiuje w W-wie, a pochodzi z Radomia - w czwartek prawdopodobnie będzie jechać do Radomia autem, to może Ci podwieźć lub odbierzesz sobie od niej w Radomiu (płaciłam 11 zł za doniczkę, więc chyba niedrogo...  ) Co Ty na to? Kasiu, też mi się wydaje, że ta żółta jest podobna do Twojej różyczki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 13, 2007, 15:39:58 » |
|
no własnie,to musze jakas inna odmiane kupic by ci sie jakos odwdzieczyc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 13, 2007, 22:30:08 » |
|
Oooo, ten pomysł, Kasiu, bardzo mi się podoba... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 14, 2007, 17:30:49 » |
|
monia, byłoby cudownie! ja raczej rzadko bywam teraz w radomiu, bo muszę siedzieć w warszawie, ale jesli udałoby sie cos wykombinować byłabym twoją dłużniczką!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 14, 2007, 18:36:14 » |
|
Patrycja, jutro prawdopodobnie rozkwitnie drugi hibiscus - jeśli się okaże, że też jest żółty, to dam go mojej chrześnicy, która jutro do mnie przyjeżdża i będzie do odebrania w Warszawie (szczegóły podam Ci na pw  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 15, 2007, 07:44:01 » |
|
Super! dziękuję ci bardzo:*!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 15, 2007, 07:49:42 » |
|
Dziewczyny przez Was też zachorowałam na hibiskusa i choć nie mam juz w ogóle miejsca to myślę, że na jeden (jedyny) znajdzie się kawałeczek. Widziałam wczoraj w OBI hibiskusa ukształtowanego jak drzewko, miał ok 70 cm, czy cena 49,99 to dużo czy mam się nie zastanawiac tylko brać. Były czerwone, łosociowe i takie herbaciane CUDNE WSZYSTKIE!!! Poradźcie czy mam się skusić, bo chyba dalej nie dam rady przechodzic obok tych pięknych kwiatów 
|
|
|
|
|
|
Z pozdrowieniami Magda:)
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 15, 2007, 07:52:48 » |
|
za 16 zł małe krzaczki chyba lepiej kupic,takie duze nie bardzo,pamietaj ze po ok roku srodek hamujacy wzrost przestanie działas i hibiskus zacznie rosnac jak szalony
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 15, 2007, 07:53:30 » |
|
Spore to drzewko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 15, 2007, 09:31:49 » |
|
No własnie spore i dlatego zrobiło na mnie duże wrażenie, gdyby nie mój "hamulec-mąż" pewnie by już wyszła z kolejnym nabytkiem. Ale w takim razie wnioskuję, że lepiej kupić mały?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 15, 2007, 09:36:03 » |
|
lepiej maly,bo tanszy i satysfakcja ze urósl u ciebie,poza tym młode rolsiny lepiej sie przystosowuja do zmiany miejsc.Przyjedz do mnie,u mnie hibiskusow pod dostatkiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 15, 2007, 09:45:06 » |
|
Widziałam te drzewka w OBI - są piękne, zwłaszcza jeden kolor (pojedynczy kwiat) bardzo mnie urzekł  Ja nie bałabym się róży uformowanej jako drzewko. Oczywiście, tak jak Kasia pisze, pędy w pewnym momencie ruszą do przodu i wtedy trzeba je regularnie ciąć, by zachować piękny pokrój. Moje trzy dotychczasowe róże są w formie piennej i nie narzekam. Zaletą tego jest także to, że pod różą można jeszcze dodatkowo postawić doniczki z kwiatami Posiadanie pociech ma m.in. ten pozytywny aspekt, że mogę sobie tę różę zażyczyć na Dzień Matki  (jejku, ale mi fajny pomysł wpadł do głowy  ) P.S. Moja róża czerwona pełna postanowiła rozpocząć wytwarzanie pąków - dojrzałam jeden (co roku kwitnie od czerwca do jesieni  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 15, 2007, 10:00:37 » |
|
Macie rację lecę dzisiaj poszukać mniejszej, bo choć brak u mnie ostatnio finansów to mama obiecała mi taką na imieniny - ale się cieszę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 15, 2007, 13:43:53 » |
|
Odnośnie hibiskusa i Kasia i Petra macie rację! Cytuję" hibiskus jest rodzajem z rodziny Malvaceae, obejmującym 150 gatunków" i dalej: " Hibiskus rosa-sinensis: ketmia, róża chińska" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 15, 2007, 18:24:18 » |
|
Patrycja, różę w dwóch kolorach: żółtym i różowym przekazałam dziś mojej chrześnicy i jest do odebrania w Warszawie (róża, nie chrześnica  ). Szczegóły napisałam w pw 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 15, 2007, 20:32:39 » |
|
A ja nie mając hamulca a przyzwolenie mojego mężczyzny sprezentowałam sobie tego hibiscusa za 50 zł! jest piękny!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 15, 2007, 20:39:45 » |
|
A zdjęcie będzie? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
patrycja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 15, 2007, 20:41:44 » |
|
bardzo proszę! mam taki plana by przesadzić do większej doniczki(mogę to zrobić kiedy kwitnie?) i na dół posadzic hibiscusa, którego otrzymam od Moni. Może tak być? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 16, 2007, 08:10:21 » |
|
No i to jest właśnie cos takiego jak widziałam w OBI, miał może większa koronę, ale był bliźniaczo podobny. Śliczny naprawdę Patrycjo - ja juz tez niedługo będę miała własnego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 16, 2007, 08:16:07 » |
|
moze ale to oznacza ze dolna doniczka musi byc duza wieksza zeby pomiescic obie bryły.Uzyj duzo drenazu bo inaczej łatwo o zalanie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 16, 2007, 08:57:22 » |
|
No piękny.. winem go podlewasz że tak ładnie kwitnie? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 16, 2007, 09:38:12 » |
|
Mam go od wczoraj i dużo przeżył. Najpierw pościg w deszczu do autobusu, w którym było koszmarnie gorąco, później do metra, gdzie zimny wiatr go wytargał i od metra do domu w deszczu. Mam nadzieję że nie odchoruje. faktycznie, były ładniejsze okazy, ale ten był jedyny w takim kolorze, płatki kwiatu na zdjeciu zwinęły sie do tyłu i nie widać jaki jest wielki(wiekszy od mojej dłoni). będzie moim pupilkiem i sądze, że po mamusi chętnie będzie pijał winko:D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|