Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 16:33:27
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Moje wiciokrzewy  (Przeczytany 2065 razy)
nemezja
Nowicjusz
*

« : Czerwiec 11, 2007, 08:17:34 »

Chcę się pochwalić moimi pnączami Mr. Green  Mam 3 odmiany.Mają juz po 4-5 lat.

Pozdrawiam
rene10x
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 11, 2007, 08:43:20 »

piekne te wiciokrzewy, tez mam ale dwa pomaranczowy i bordowy ,zólty jest sliczny Wink

pozdrawiam
Zoe
Gość
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 11, 2007, 11:30:58 »

Ja ma też trzy tylko jeden już leciwy i on ładnie kwitnie i dwa młode.

Posadziłam je między winorośl. Jak podrosna na tyle by ocieniać ścianę altany to winorośl zlikwiduję i będę miała piękną kwitnącą ścianę.
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 11, 2007, 12:16:39 »

Ja też mam  koło winorośli , wiciokrzew. Zeszłego lata z trudem go uratowałam. Grzyb ( podobno z winorośli) przeszedł na niego ?. Opryskałam cała roślinę i podlałam . Uratowałam kawałek przy ziemi,  20 cm . Cała reszta -2 m  uschło.W tym roku pilnuję. Rosnie i kwitnie.

Pozdrowienia 
Joasia
Moja kolekcja
Mój ogród[/ur
Mirabilis
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 11, 2007, 15:28:08 »

Mój też rośnie z winoroślą. Zeszłej zimy przemarzł i stracił wszystkie liście (jest zimozielony). Na szczęście w rok odrobił wszystkie zaległości i już nie widać, by kiedyś ucierpiał.
jurekg
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Październik 10, 2008, 17:27:48 »

Mój wiciokrzew Tellmaniana w przyszłym roku czeka przeprowadzka.Rośnie w trochę złym miejscu-od strony południowej.Na wypadek,gdyby roślina nie przyjęła sie na nowym miejscu (o wystawie północnej)-w tym roku zrobiłem kilka sadzonek,trzymam je na czarną godzinę Smile.Jedyną wadą tej odmiany jest to,że nie pachnie.....dlatego dokupiłem odmianę-Serotina.Kto zna ten zapach,ten wie dlaczego Smile

janusz
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Październik 11, 2008, 09:19:40 »

mysle sobie Jurekg co to za odmiana ta Serotina o ktorej wspominasz, a to wiciokrzew pomorski Smile Mam go - pachnie bardzo mocno (szczegolnie po poludniu i wieczorem) intensywny slodki mocny zapach. tylko trzeba czesto mu sie przygladac bo bardzo lubia go zielone mszyce.

Ja swoj wiciokrzew tellmana tez przesadzalem na wiosne tego roku z malej kratki na inne miejsce. Teraz jest od strony poludniowej. Przyjal mi sie bez problemu i znacznie podrosl przez lato - tylko musialem go wspomagac czestym podlewaniem.

Kobieta jest jak lilia - subtelny nie ośmieli się jej dotknąć, ale przyjdzie osioł i ją zeżre...
Zoe
Gość
« Odpowiedz #7 : Październik 11, 2008, 23:14:48 »

Dzięki za podpowiedź. Buduję zieloną ścianę wiosną i przyda się jedna pachnąca roślina.
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 06, 2009, 08:36:02 »

Czy wiciokrzew bedzie rosl od strony wschodniej?czy bedzie mial jednak tam za malo swiatla?

tuberoza11
Gaduła

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 06, 2009, 09:53:43 »

A jak długo kwitnie i po jakim czasie obrośnie siatkę o wysokości około dwóch metrów?
Bedę chciała obsadzić ogrodzenie z siatki po całej długości podwórka, zależy mi by uzyskac taki zielony "płot" tło, w jednym miejscu obok tego ogrodzenia jest użytkowana przez dzieci piaskownica, chcę by miały cien, ale by nie było to coś gdzie bedą ciagle zlatywac sie pszczoły, co radzicie?

Pozdrawiam Monika Smile
janusz
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 06, 2009, 16:25:11 »

Czy wiciokrzew bedzie rosl od strony wschodniej?czy bedzie mial jednak tam za malo swiatla?
Bez problemu - wschodnia ekspozycja jak najbardziej sie nadaje na wiciokrzew. Tellmana jest b. malo wymagajacy. Mój tej zimy nawet lisci nie zrzucil mimo ze bylo troche mrozu w tym sezonie zimowym.

Post dołączony: Kwiecień 06, 2009, 16:26:59
A jak długo kwitnie i po jakim czasie obrośnie siatkę o wysokości około dwóch metrów?
Kwitnie okolo 3 do 5 tygodni, 2 sezony wegetacyjne w zupelnosci wystarcza na zajecie siatki 2-metrowej wysokosci

Kobieta jest jak lilia - subtelny nie ośmieli się jej dotknąć, ale przyjdzie osioł i ją zeżre...
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: