Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 16:23:48
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zebrina pendula, (pasiatka) - jak pielęgnować?  (Przeczytany 1313 razy)
rozyczka
Nowicjusz
*

« : Marzec 31, 2006, 14:53:01 »

Zebrina pendula (pasiatka)  - tworzy płożące się pędy. Liście są barwy zielonej z dwoma srebrzystobiałymi pasami po obu stronach nerwu głównego. Dolna strona liści jest czerwono-purpurowa.

Mam zebrine i nie wiem jak ja pielęgnować proszę o pomoc bo szukałam w internacie wskazówek ale znalazłam bardzo mało. A niedawno dostalam szczypka i pasuje go wsadzic do ziemi, tylko jakiej...     Confused

Pozdrawiam  Smile
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #1 : Marzec 31, 2006, 14:54:59 »

w kazdej uniwersalnej bedzie rosła,potrzebuje bardzo duzo swiatła,słonca,byle nie w godzinach południowych,inaczej sie nie wybarwi i bedzie wygladala nie ładnie,naprawde łatwa roslina,swiatło,umiarkowanie podlewanie,troszke nawozu czasem i uszczykiwanie koncowek pedow,co jakies 2 lata trzeba znow ja odmłodzic z sadzonek

Zoe
Gość
« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2006, 15:10:55 »

Jeśli masz szczepkę to włóż ją do doniczki tak by przynajmniej jeden węzeł (miejsce gdzie przyczepiony jest liść) był w ziemi. Doniczkę nakryj słoikiem. Po brzeg słoika podłóż patyczek aby był dostęp powietrza. Taką szczepkę aż do ukorzenienia trzynaj w miejscyu widnym, ale z dala od słońca. Sygnałem że szczepka się korzeni będą pierwsze nowe liście. Wówczas trzeba będzie zdejmować słoik najprzód na godzinę potem na 2 potem na 4 w końcu zdejmiesz go całkiem i roślina nie będzie więdnąć.
Reszta pielęgnacji tak jak napisała Kasia.
rozyczka
Nowicjusz
*

:-)
« Odpowiedz #3 : Marzec 31, 2006, 15:21:40 »

Dzięki serdeczne za odpowiedzi, zaraz się za nią biorę Smile ale proszę jeszcze o podpowiedz  jak się uszczykuje końcówki.. ?

Pozdrawiam Smile
Anonymous
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 03, 2006, 11:56:40 »

Odrywasz ostatnią parę liści z kawałkiem pędu, tuż przy nasadzie kolejnej pary liści.
rozyczka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 03, 2006, 15:57:33 »

dzięki zebrzyca Smile
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: