Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 16:23:09
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Daktyl czyli palma daktylowa  (Przeczytany 1360 razy)
saly
Nowicjusz
*

« : Czerwiec 03, 2007, 12:06:10 »

Witam serdecznie, z wrodzonej ciekawości po spożyciu daktyli pestki wsadziłam do ziemi, i co ciekawe sporo pnie się już do światła

I tu pytanie, czy jest jakaś szansa, że z tych maleństw wyrośnie duża roślinka? Problemem jest zachodnie okno-jedyne jakie mam w mieszkaniu. Kiedy dzień jest słoneczny to nawet fajnie, ale jeśli nie w mieszkaniu jest obrzydliwie ciemno, a palmy lubią słoneczko...
Jak sądzicie?
saly
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 03, 2007, 12:07:26 »

policzyłam: w sumie 12 maleństw rośnie Mr. Green
saly
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 06, 2007, 20:47:43 »

zostało mi jeszcze kilka daktylków, szukają właściciela. Oddam dwie doniczki  z tym że sadzonki są nie wiem czemu pokręcone. Ale biedne roślinki przeciez też się kocha.  

zmp3
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 21, 2008, 10:52:45 »

Witam

Dzisiaj przywiozłem z Tunezji 2 palmy daktylowe jedna to podobno chłopak, druga to dziewczynka tak przynajmniej miało być bo pojedynczo nie chciał sprzedać Tunezyjczyk. Zostały kupione jak i przywiezione bez ziemi i ze tak powiem gołe. Jak mam je teraz posadzić(razem czy osobno) i pielęgnować ?

Co lubią czego nie?

Proszę o wszelaka pomoc bo jestem ciemny w tym temacie.

Pozdrawiam
Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #4 : Sierpień 21, 2008, 14:51:42 »

Moim zdaniem powinieneś posadzić je osobno do wąskich, głębokich donic i najlepiej do specjalnej ziemi dla palm lub do mieszanki gliny,torfu,piasku i ziemi darniowej.
Daktylowce lubią słoneczne stanowiska i w lecie dobrze czują się na dworze.
Od wiosny trzeba je co 2 tygodnie nawozić nawozami do roślin o ozdobnych liściach i podlewać obficie ,tak żeby ziemia była lekko wilgotna.W lecie powinno się je z samego rana 
zraszać.Zimę mogą spędzić w pomieszczeniu o temperaturze 10°C. lub w mieszkaniu ale wtedy też wymagają spryskiwania.
Pozdrowienia!

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
zmp3
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 21, 2008, 21:25:33 »

Moje palmy zostały już wsadzone do specjalnej ziemi i do wysokich doniczek, stoją w słonecznym miejscu w dzień na dworze na noc zabieram je do domu. Ziemia jest wilgotna i kupiłem specjalna odżywkę do palm. Mam nadzieje ze będzie dobrze z nimi Smile

Czytałem gdzieś ze nie powinno być białego nalotu na liściach, czy to również tyczy się daktylowca ?? jeżeli tak to u mnie na liściach jest dość dużo takiej białej powłoki ale nie chce ona za bardzo schodzić, co z robić jak ja usunąć najlepiej i jak zapobiec jej powstawaniu ??

pozdrawiam
britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 21, 2008, 21:50:52 »

Biały nalot na liściach roślin to zazwyczaj efekt spryskiwania zbyt twardą wodą - biały osad to poprostu kamień wytrącany z wody. Wodę do spryskiwania należy przegotować.
 Przy hodowli daktylowca należy uważać na przędziorki ktore często i chętnie atakują palmy.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: