Mikołaj
Nowicjusz
|
 |
« : Czerwiec 02, 2007, 20:39:47 » |
|
Witam. Mam gloksynię która ma juz sporo pąków. Czytalem, że nie wolno lać wody w doniczkę tylko na podstawek. Co ile trzeba lać wodę roślince na podstawek ???
|
|
|
|
|
|
młody ( 11 lat) sympatyk kwiatów doniczkowych.
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 02, 2007, 21:31:16 » |
|
Mam też gloksynię i to co zaobserwowałam : nie lubi za mokro, podlewać tylko na podstawek i po ok.15 minutach sprawdzić - jeżeli jest woda na podstawku, to wylać.Częstotliwość podlewania zależy od warunków - teraz np. jest chłodniej w mieszkaniu, to rzadziej a jak gorące dni to i w mieszkaniu cieplej i wtedy częściej. Ja po prostu sprawdzam, jak mówi Zoe - palcem ziemię /mam już wprawę i czasami wystarczy,że podniosę doniczkę - po jej ciężarze poznaję/. Nawożę co drugie lub trzecie podlewania.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 03, 2007, 08:25:27 » |
|
a ja o dziwo zawsze podlewam od góry ale uważam żeby nie przelać
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikołaj
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2007, 10:46:09 » |
|
Moja babcia też podlewa od góry ale jaka gloksynia piękna! Kiedyś może wstawię fotki. A apropo gloksyń to macie jakieś ulubione sklepy z cebulkami tych roślin ? Szukałem w google ale nic nie znalazłem.
|
|
|
|
|
|
młody ( 11 lat) sympatyk kwiatów doniczkowych.
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 03, 2007, 18:38:55 » |
|
W centrach ogrodniczych pojawiają się jesienią i wiosną... one chyba maja bulwy nie cebule? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lipka10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 07, 2007, 10:29:36 » |
|
Ja niedawno kupilam dla mamy gloksynie. Oczywiscie sobie urwalam trzy listki zeby je ukorzenic.Niestety widze ,ze spod lodyzki zaczyna brazowiec. Kiedys dzialo mi sie tak z listkami z fiolkow .Po pewnym czasie zaczynaly jeszcze bardziej brazowiec a lodyzka mieknac i niestety musialam wszystkie wywalic.A tak mi zalezalo ,zeby je ukorzenic  Powiedzcie mi co moze byc tego przyczyna.Slyszalam ,ze moze to byc dlatego,ze listki urywam a nie odcinam.prosze o rade .z gory dziekuje.
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
|
|
lipka10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 07, 2007, 16:41:36 » |
|
Dziękuję za odpowiedź.Tesiu ,ale te lodyżki mi gniją wlaśnie przed wsadzeniem ich do ziemi.Jeszcze jak je trzymam w wodzie. Nie wiem dlaczego tak mi się dzieje.
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 07, 2007, 17:10:04 » |
|
Jeśli miejsce oderwania, cięcia było zgniecione, to może być to przyczyną gnicia. Starajmy się zawsze pobierać sadzonki odcinając je ostrymi narzędziami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lipka10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 07, 2007, 17:26:41 » |
|
To już wiem w czym tkwi problem. Za dużo wkladalam sily w oderwanie tych listków.Może dlatego ,że tak bardzo mi na nich zależalo. Mam nadzieję,że uda mi się je jeszcze uratować.Proszę poradźcie mi co zrobić z tymi zbrązowialymi lodyżkami?Zostawić je i czekać co z nimi będzie- czy uda mi się je ukorzenić ,czy raczej odciąć ten kawalek lodyżki zbrązowialej i na nowo czekać na efekty?
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 07, 2007, 17:37:08 » |
|
Odciąć zbrązowiałą część (może być żyletką) i czekać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 08, 2007, 14:09:04 » |
|
Ewentualnie kup ukorzeniacz do roślin miękkich. I wtedy posadź bezpośrednio do ziemi. Możesz też przykryć torebką foliową uprzednio podziurkowaną np. wykałaczką-i ze 2 razy w tygodniu zdjąć na jakis czas ją , żeby przewietrzyć listeczki i już. Uda się napewno Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lipka10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 03, 2007, 21:21:24 » |
|
Nie wolno też przesadzić z nawożeniem.A jakiego nawozu używacie do gloksyń i fiolków afrykańskich?
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
|