Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 16:21:40
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co wiemy o storczyku Pleione?  (Przeczytany 3072 razy)
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« : Czerwiec 01, 2007, 12:18:48 »

Maciupeńka... troche urośnięta.
Wstawiłam do szkla z keramzytem i podlożem storczykowym... cos jeszcze muszę wiedzieć?  Rolling Eyes

Pozdrawiam Smile

Petra
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 01, 2007, 14:48:09 »

Pewnie to że jest to storczyk gruntowy.

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 01, 2007, 14:50:47 »

Coś konkretnego mu zrobić? Gruntu nie mam... Mam świadomość ze zakwitnie i zniknie, bo to bulwa.

Pozdrawiam Smile

Petra
Gaduła

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 01, 2007, 15:07:57 »

Zajrzyj tu
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/az/az/Pleione.html
miłej lekturki Mr. Green

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 01, 2007, 15:35:19 »

Dzięki  Mr. Green
Już wiem co źle zrobilam..  Rolling Eyes Ale chyba dam radę odkręcić  Shocked

Pozdrawiam Smile

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 01, 2007, 17:43:48 »

a co zle?

tellerka
Administrator

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 01, 2007, 19:01:41 »

Bo wsadziłam bulwe do podłoża storczykowego całą.. a ponoć ma wystawać.  Ponoć wrażliwa na gnicie... zobaczymy

moniq
Gaduła

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 01, 2007, 19:06:54 »

to odkop troche Smile
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 01, 2007, 19:10:24 »

Tak własnie zrobiłam. Nie było trudno bo jest maleńka i dziś rano wstawiłam.  Rolling Eyes
Ale mech chyba zostawię na wierzchu ...

maczka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 08, 2007, 07:41:24 »

Mój rósł w normalnej ziemi kwiatkowej w doniczce z grubą warstwą drenażu. Jak mu zżółkł liść, to wyciągnęłam z doniczki, podsuszyłam, obcięłam liść i nadmiar korzeni i wsadziłam bulwę do lodówki Smile, tak luzem, jak marchewkę czy pietruszkę. Przechował się bdb, po kilku miesiącach w tej lodówce wypuścił kiełek więc wsadziłam go do ziemi. Zakwitł pięknie w sam raz na Wielkanoc, potem wypuścił 2 liście (czyli miały być już 2 bulwy). I pewnie byłyby, gdyby nie to, że z przyczyn niezależnych większość roślin musiałam wywieźć do rodziców. I nie mam już ani pleione, ani rozrośniętego adiantum, ani kwitnącej cytryny ani ....  Sad
W każdym razie bulwa była wsadzona do połowy swojej wysokości, podlewanie umiarkowane, raczej mniej niż więcej. 1 bulwa=1 kwiatek a potem liść. Kwiatek co prawda trzymał się tylko około  tygodnia, ale był tak ładny, że zdecydowanie sobie kupię znów przy pierwszej okazji. Znalazłam gdzieś notkę, gdzie była opisana hodowla w doniczce kilku nierozdzielonych bulw, i tak w caości, razem z doniczką było to schładzane. Zdjęcie takiej kwitnącej kępki robiło wrażenie Smile

Pozdrawiam
Ania L.
---
Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #10 : Marzec 06, 2008, 17:11:42 »

Tellerko i co z Twoim Pleione?.Kupilam wczoraj bulwke,wsadziłam do ziemi ogrodniczej zmieszanej ze storczykowym podłożem,tzn. bulwka jest cała odkryta,tylko wciśnięta troche w glebe.Idą jej dwa ''kiełki'',boje się żeby nie zgniły. Rolling Eyes Martwi mnie to,że bulwka jest pomarszczona,może czymś przykryć?. Confused
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #11 : Marzec 06, 2008, 20:36:15 »

Kamyczku - nie to naturalny jej stan najważniejsze żeby miała widoczne już po boku "wypustki" mogą to być przyszle kwiaty ale też tylko nowe przyszłe bulwy
poczytaj tutaj - język angielski - lub translator będzie bardzo przydatny ale fotki powinny rozwiać Twoje wątpliwości
http://www.easyorchids.eu/site/content/view/23/46/
też zaczęłam w tym roku je uprawiać Very Happy
pozdrawiam
Malgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #12 : Marzec 06, 2008, 20:44:46 »

I jeszcze Kamyczku jedna najważniejsza zasada wsadzamy do naturalnie wilgotnego podłoża ; podlewanie zaczynamy po wyrośnięciu korzonków; od b.małych ilości na poczatku do normalnego bardzo powoli zwiększając ilość wody
tutaj strona belgijska - informacje też w j. angielskim
http://www.crustacare.be/Plants/Pricelist/Pleionecultivation.htm
możesz też zajrzeć na stronę fanów storczyków ziemnych pana Witolda Hanaka
http://terrorchid.maniak.pl/forum/
pozdrawiam
Malgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #13 : Marzec 06, 2008, 21:18:14 »

Wyczytałam na orchidarium,że nie można,to nie podlałam na szczęście. Smile Dziękuje za linki i informacje,jesteś baardzo pomocna w storczykowych sprawkach. Very Happy Twoje to Pleione formosana czy jakieś inne?.Jak się mi z nim uda,to pomyślę w przyszłym roku jeszcze nad Bletillą. Cool
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #14 : Marzec 07, 2008, 22:20:04 »

Zaczynam od plejone formosana; jak nabiorę wprawy zakupie w Belgii (tam często bywam) już te "bardziej wyrafinowane
Bletillę też zaczynam - posadziłam ale co bedzie - zobaczymy
Zaczynam też nasze - rosnące u nas Cypripedium Calceolus - oczywiście zakup kontrolowany - żadnej grabieży naszej wspaniałej chronionej przyrody ale tu obawiam sie problemów - u nas nie ma naturalnego właściwego dla nich podłoża - zastosuje dodatek wapienia  w postaci zmielonej (nie łupków) jak do sasanek
pozdrawiam
Malgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
Iren
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Marzec 10, 2008, 22:03:48 »

Kupiłam w tym roku Bletille i Plejone. Pierwsza pokazuje malutkie kiełki , druga na już kilkucentymetrowe pędy. Boczne. Początkowo myślałam, że to liście młodych przyrostów (jak u cebuli), ale jeden w górnej części wyraźnie różowieje, i już wiem, że to będzie kwiat. Zdziwiło mnie to bardzo, bo "główna" bulwka
nic z siebie nie wypuściła i już zaczynałam się niepokoić, ale może wszystko jest ok?

Irena

pozdrawiam - Irena

sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #16 : Marzec 10, 2008, 22:36:02 »

ta bulwka dojrzewala w zeszłym sezonie i ma za zadanie po zimowym spoczynku i ochłodzeniu przekazać nowe życie - ona juz nic nie wypuści oprócz właśnie tych nowych przyrostów; jak jest dobrze wykarmiona i prowadzona wypuszcza wpierw kwiaty a później nowa cebulkę; jak  nie ma siły na kwitnienie wypuszcza tylko nową cebulkę
pozdrawiam
Małgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
Iren
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Marzec 10, 2008, 22:44:10 »

sbb28 - dziękuję!
Z czytanych wcześniej opisów zrozumiałam, że duża bulwka zakwitnie, a później zamrze wytwarzając nowe! Smile Cieszę się że wszystko jest dobrze!

Irena

pozdrawiam - Irena

Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #18 : Marzec 10, 2008, 23:43:12 »

Ojj,zazdroszcze obuwika Smile,piękna roślina!.Jak zakwitnie mogę liczyć na fotke?.
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #19 : Marzec 11, 2008, 10:01:03 »

Moja bulwka zamrła zanim cokolwiek zrobiła, zapewne z powodu mojej niewiedzy... No szkoda.
Bedę cieszyć sie waszymi Smile

Vondracek
Aktywny
**

« Odpowiedz #20 : Marzec 17, 2008, 18:13:55 »

Przedstawiam mojego sympatycznego pupila, a mianowicie storczyka pleione formosana.Storczyki z rodzaju Pleione pochodzą z górskich rejonów Azji, gdzie porastają omszone skały, brzegi małych strumyków i butwiejące pnie drzew. Znanych jest ok. 15 gatunków.
Na jednorocznych jajowatych bulwach wyrastają długie, eliptyczne liście opadające po wegetacji, kiedy roślina wchodzi w okres spoczynku. Urodę niewielkim storczykom nadają duże pojedyncze kwiaty w całej gamie pastelowych kolorów, od białego przez jasno do ciemnoróżowych. Nadają się doskonale do amatorskiej uprawy doniczkowej. Najlepiej czują się na północnym lub wschodnim oknie, chronione przed intensywnymi promieniami słonecznymi. Znakomicie znoszą warunki domowe w chłodnych mieszkaniach.

Rośliny przesadza się co roku do nowego podłoża, zazwyczaj po przekwitnieniu, gdy zaczynają tworzyć nowe pędy i korzenie. Najlepiej rosną w małych, drewnianych, wysokich koszyczkach, ale równie dobrze czują się w gęsto podziurawionych plastykowych pojemnikach lub doniczkach, na dno których trzeba położyć grubą warstwę drenażu (warunek powodzenia uprawy). Jako podłoże do uprawy potrzebny jest kwaśny i luźny substrat, złożony z kwaśnej ziemi liściowej, pociętego mchu torfowca, grubych, wpół przegnitych igieł sosnowych oraz dobrze przeleżałej kory sosnowej z niewielkim dodatkiem piasku. Bardzo ważne jest sadzenie bulw. Powinny mieć zakrytą podłożem tylko dolną część, pleione nie znoszą bowiem nadmiaru wody (łatwo wtedy gniją). Przesadzone rośliny podlewa się początkowo skąpo, dopiero kiedy wypuszczą nowe liście zwiększamy dawki wody. Nawozi się  je nawozami mineralnymi o bardzo niskim stężeniu lub dobrze przeleżałym, pokruszonym krowieńcem.

Latem pojemniki z Pleione warto wymieść do ogrodu i  postawić w cienistym zacisznym miejscu. Można też wysadzić je z całą bryłą korzeniową w pobliżu osłoniętego, dobrze zdrenowanego ogrodu skalnego.

Jesienią, przed pierwszymi przymrozkami, kiedy zżółkną liście, trzeba wnieść doniczki do domu i postawić w chłodzie. Rośliny będą przechodziły okres spoczynku, trwający do wiosny. Bulwy Pleione w tym czasie podlewa się bardzo oszczędnie (byleby nie wyschły). Podlewanie wznawia się z chwilą ukazania się nowych pędów.

Dobrze pielęgnowane Pleione rozmnaża się bardzo łatwo i szybko z bulw przybyszowych, które należy oddzielać w momencie przesadzania roślin. Prawidłowo nawożone zakwitają już w drugim roku uprawy.

To, co w człowieku najlepsze- to pies (Voltaire)
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #21 : Marzec 17, 2008, 19:54:30 »

Vondracek
piękne kwitnienie Smile
ale dlaczego tworzysz nowy wątek skoro już ten istnieje? Confused
Wstaw Twoje wiadomości i doświadczenia w uprawie  Confused
- do istniejącego wątku Pleyone Smile

p.s
ja też mam z ps.bulwy kwiatka pleyone - jeszcze nie w pelni rozwiniętego Shocked
ale w uprawie zamierzam postępować trochę inaczej; podłoże też mam troche inne Surprised

porównamy za rok nasze  metody uprawy ku nauce "przyszłych" hodowców tych storczyków  Very Happy Very Happy

Pozdrawiam
Małgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #22 : Marzec 20, 2008, 15:26:51 »

witajcie...Vondracek  ...tak jak patrzę ...to twoje pleione...to duża cebula...ja kupiłam teraz w lutym malutką cebulkę..jest raczej nie owalna  Confused  .wsadziłam do podłoża strorczykowego ..bo wypuszczała w opakowaniu.. Confused...pozdrawiam

sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #23 : Marzec 20, 2008, 21:50:55 »

Moja Pleyone - też małe cebulki ok 2 cm średnicy - teraz ma w 1/3 rozwinięty kwiatuszek ale chyba w pełni rozwiniętego go nie zobaczę - pojutrze wyjeżdżam do córki na święta (pierwsze w życiu poza domem i pierwsze, które nie przygotowuję) pozdrawiam świątecznie
Małgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: