katte
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 31, 2006, 07:19:02 » |
|
Dzień dobry
Jestem pierwszy raz na forum, ponieważ pierwszy raz mam poważne kłopoty z paprocią, z którymi nie moge sobie poradzić. A mianowicie. Przełamują się liście paproci doniczkowej na samym jej początku czyli tuż nad ziemią w doniczce. Po przełamaniu liście żółkną i usychają. Paproć ta jest paprocią kilku letnią, doniczka jest ustanoiwona w miejscu widnym ale nie bezpośrednio poddanym działaniu słońca.
Jaka może być przyczyna uszkodzenia liści i co powinnam zrobić?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Kasia
|
|
|
|
|
|
carpe diem
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 31, 2006, 13:46:08 » |
|
Kasiu nie napisałaś kiedy przesadzałaś, do jakiej ziemi. Czy w miejscu złamania pęd jest twardy czy miękki czy jest tam jakiś nalot, czy jak już złamiesz lub utniesz w tym miejscu pęd to wewnątrz jest jasne,czy też ciemne jak skórka. To o co pytam to po to by wyeliminować infekcję przez glebę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2006, 14:56:11 » |
|
najlepiej byłoby wstawic fotke,duzo to ułatwi i pozwoli na szybka diagnoze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
katte
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 07, 2006, 09:14:33 » |
|
No więc tak, pęd jest ani twardy ani miękki (taki zwykły paprotkowy), ale jest ciemnyw środku. Paprotka byla przesadzana 1-1,5 roku temu. Nie jest zasilana nawozami. Niestety nie posiadam aparatu cyfrowego więc zamieszczenie zdjęcia jest nieco kłopotliwe 
|
|
|
|
|
|
carpe diem
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 07, 2006, 12:38:24 » |
|
Jeśli pęd jest w środku ciemny (mam nadzieję, że patrzyłaś przez lupę z uwagi na jego rozmiar, a ja zapomniałam o tym napisać) to jest to typowa choroba odglebowa. Nie będę się tu wymądrzać i pisać o fytoftorozie, i innych bo nie widzę. U paproci choroby wywołane odglebowymi grzybami to rzadkość. Jeśli jest tak jak myślę to nie masz wyboru. Wyrzuć w całości razem z doniczką. Przykre. Sama próbuję ratować do końca. Możesz spróbować podlać półtoraprocentowym roztworem Dithanu. Piszę to ale tylko dlatego, byś nie pomyślała, że tak mi wygodniej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 16, 2008, 12:38:16 » |
|
jesli sa rozlogi to ja bym spróbował mloda roslinke przesadzic do włokna kokosowego i postawic w oknie wschodnim lub zachodnim. nie raz udawało mi sie w ten sposób uratowac paprocie, zwl te "pierzaste". zycze sukcesu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 04, 2009, 09:44:37 » |
|
Bardzo ładna  Gratuluję nabytku. Taka delikatna, koronkowa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JOANNA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 04, 2009, 13:34:56 » |
|
Takie pierzaste ma listki, jeszcze jak się rozrośnie to będzie cudo 
|
|
|
|
|
|
Życzę miłego dnia - Asia
|
|
|
|
|
soleil2205
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 04, 2009, 20:06:15 » |
|
Piękna  Ja niestety nie mam ręki do paproci 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 04, 2009, 21:21:08 » |
|
Basiulka, a co nie ma przetrwać;). Lepiej niż u mnie nie ma nigdzie  . Dziękuję za zainteresowanie tu wpisanym i dla Lisy sąsiadki n/w:D. Pozdrawiam cieplutko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 04, 2009, 21:26:09 » |
|
Lepiej niż u mnie nie ma nigdzie  . Przynajmniej szczera jesteś!  A paprotka cudna! Mam podobną, stoi sobie grzecznie w kąciku i rośnie jak głupia. Też ją ratowałam z rąk Kogoś. Nie zalej jej z tej radości i nie zagłaszcz. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|