Cougar22
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Lipiec 31, 2007, 08:39:30 » |
|
"Zostawiając sfochaną i wracając do surfinii" Ursulka, jesli zamierzasz kogoś obrażać, to znajdź sobie inny obiekt - ja sobie nie życzę, ok? Nie oceniam Ciebie więc i Ty tego nie rób, tym bardziej że mnie nie znasz... Pozdrawiam naprawdę SYMPATYCZNĄ TELLERKĘ, dziękuję za uznanie co do internetu A dla Aiszo kilka uwag: nie emocjonuj się tak i nie nakręcaj. Jesteś tu osobą która powinna pomóc, a nie się wyzłośliwiać. Swoją drogą, czy ja się na kogoś "wydarłam"??? Niestety pierwszy raz biorę udział w jakimkolwiek forum i dlatego popełniłam błędy. Wystarczyło sprawdzić, kiedy dołączyłam do Waszego forum i poinstruować nowego użytkownika jakie panują zasady na forum - skoro użytkownik popełnia błędy, prawda? Nie rozumiem dlaczego wychodzisz z założenia, że ludzie są źli.... A może popełniają błąd nieświadomie? Brałaś to pod uwagę?, raczej nie... Pamiętaj, że pełnisz tu odpowiedzialną funkcję i dajesz przykład dla innych... Pozdrawiam Cię. Forum bardzo mi się podoba i nie zamierzam się do Ciebie zrażać - po prostu nie akceptuję ludzkiej napastliwości... Ot co...
|
|
|
|
|
|
Ewcik
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #31 : Lipiec 31, 2007, 08:49:30 » |
|
jesli zamierzasz kogoś obrażać, to przeżuć się na najbliższych - ja sobie nie życzę, ok? O co chodzi? Ewo, proszę korzystać z zaimplementowanego na Forum słownika - (taka ikonka z 'ptaszkiem' lub na dole guzik 'pisownia') - żucie oznacza chyba inną czynność niż mialaś na mysli. I bardzo proszę zmień ton wypowiedzi, bo NA TYM FORUM obowiązują inne formy - o czym Cię niniejszym informuję. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cougar22
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Lipiec 31, 2007, 10:24:26 » |
|
Dziękuję za informacje, na pewno się dostosuję. A to jest to, o co mi chodziło: "Zostawiając sfochaną i wracając do surfinii" - wg mnie to jest obrażanie... Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
|
Ewcik
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #33 : Lipiec 31, 2007, 10:37:38 » |
|
Surfinie są piękne.....zrezygnowałam jak przez dwa lata oglądałam dziury po deszczu w ich płatkach. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #34 : Lipiec 31, 2007, 10:38:33 » |
|
Bo tematem jest surfinia - wszystkie inne tematy powinny być poruszane w Kawiarence lub dziale poświęconym nowym użytkownikom. Chyba tam się jeszcze nie przedstawiłaś? Pozdrawiam i przepraszam uzytkowników za odejście od tematu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cougar22
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #35 : Lipiec 31, 2007, 10:46:45 » |
|
Zalogowałam się na forum, bo szukałam pomocy, nie nowych znajomości. Nie wiedziałam, że najpierw trzeba dokonać autoprezentacji. Może za jakiś czas kiedy wszyscy ode mnie odpoczną wrócę i podeslę Wam kilka fotek z moich roślinek domowych i balkonowych Przepraszam wszystkich za odejście od tematu ale zostałam do tego sprowokowana! Już mnie tu nie ma! Życzę wszystkim powidzenia w uprawie Surfinii  Serdecznie wszystkich pozdrawiam Ewa
|
|
|
|
|
|
Ewcik
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #36 : Lipiec 31, 2007, 10:57:06 » |
|
Zalogowałam się na forum, bo szukałam pomocy, nie nowych znajomości No cóż nie wszyscy potrafią się znaleźć w nowym Towarzystwie, czasem zapominają, że nikt tu nie ma OBOWIĄZKU lecieć z pomocą tylko dlatego że jakaś nowa niegrzeczna osoba zechciała się pojawić. Jesli się liczy na uprzejmośc innych wypada ich szanować. Nie chcesz znajomości, trudno, żegnamy. Mam nadzieję, ze to koniec tematu Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cougar22
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #37 : Lipiec 31, 2007, 11:01:29 » |
|
Myślę, że moja informacja pomoże osobom, które które borykają sie z tym samym problemem w hodowli Surfinii co ja. Dziękuję "za wsparcie" PaPa
|
|
|
|
|
|
Ewcik
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #38 : Lipiec 31, 2007, 11:10:46 » |
|
Nie ja zaczęłam tę dyskusję. Przeczytaj proszę drugą stronę i przypomnij sobie, z jaką złośliwością zareagowałaś na prośbę tellerki o nieużywanie niebieskiego koloru. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Karla
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #39 : Sierpień 01, 2007, 08:25:50 » |
|
Witam!!! Mam pytanie dotyczące pielęgnacji surfinii: jest to mój pierwszy w życiu sezon z surfinią  Po pierwsze: zawieszona jest u mnie na południowym balkonie, i w dni bardzo upalne podlewam ją rano, a kiedy wracam do domu po pracy kwiatki wyglądają już jakby "oklapnięte" - wyczerpane upałem, więc po zachodzie podlewam drugi raz. Mimo to kwiaty wyglądają " biednie".Dlaczego?? Parę dni temu kupiłam nawóz : platon. I tu rodzi się moje drugie pytanie : pod wiszącymi doniczkami z surfiniami ustawione mam donice z thujami i woda kapiąca z surfinii kapie na thuje. Czy woda z nawozem dla surfinii nie zaszkodzi thujom??? Karolina
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #41 : Sierpień 01, 2007, 08:37:49 » |
|
Karla. ktoś z pewnością Ci odpowie, nie powtarzaj pytania we wszystkich możliwych działach, proszę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #43 : Sierpień 01, 2007, 09:55:08 » |
|
We Wrocławiu co roku rozpylają coś na komary. Oczywiście nie w całym mieście, lecz na terenach podmokłych.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #44 : Sierpień 01, 2007, 19:25:40 » |
|
Karla podlewaj tak by woda nie wyciekała. Po prostu bryła jest przeschnięta i twoje podlewanie tylko zmoczy doniczkę bo przeleci przez szpary. Codziennie wieczorem zdejmij doniczki i postaw na jakiejś podstawce tak by woda która wycieknie wsiuąkła z powrotem do doniczki. W ten sposób nawilżysz bryłę i przy rannym podlewaniu woda nie będzie wyciekać. To na dłuższą metę nie jest dobre dla tui.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #45 : Sierpień 02, 2007, 18:51:32 » |
|
Teśka to nawet tych much nie wytruło  Chodzę w bąblach... Jak znam włochów, to ktoś sobie odlał preparatu zeby sobie dokładniej spryskać koło domu, a braki uzupełnił H2O. Oni są okropni. Zoe pozwoliłam sobie skorzystać z Twojej porady odnośnie podlewania. Wywaliłam surfinie z doniczki i miała ziemię "sfilcowaną" czyli cała woda, jaką wlewałam i tak uciekała dołem  I mam pytanie. Zadałam jej już jakiś czas temu w jakimś temacie, ale nie mogę odnaleźć więc proszę nie strzelać :p Moje Szczęście sprezentowało mi w maju surfinię - czerwona z białą obwódką. Wsadziłam do gruntu na słońcu, rośnie bardzo pomalutku, ale wygląda ładnie. Robi się malutki krzaczek. No i zmieniła mi kolor - teraz jest biała i ma wychodzące ze środka jakby promienie czerwone. Jedne kwiatki mają je wyraźne a inne tylko cienkie smużki. Teraz bardziej mi się podoba, ale czy ktoś wie, czym ta zmiana mogła być spowodowana ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #46 : Sierpień 02, 2007, 19:00:23 » |
|
Jak znam włochów, to ktoś sobie odlał preparatu - A Polacy by odlali i sprzedali A z tą zmianą koloru to jak moje niecierpki, w lipcu było mało słońca, więc też zmieniły kolor i też bardziej mi się podobają. Aż fotki wkleiłam w moich roślinach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #47 : Sierpień 03, 2007, 06:49:24 » |
|
Kolor kwiatw zależy też od składu gleby.
Proponuję ci popytać rolników lub ich doradców gdzie w okolicy jest coś na wzór naszych stacji chemiczno rolniczych gdzie można zbadać próbkę ziemi i uzyskac odpowiedź co do jej kwasowości lub zasadowości i składu związków typu azot, fosfor, potas, magnez, żelazo by wymienić tylko makroskładniki. To ci ułatwi dobór roślin i nie będziesz się zastanawiała dlaczego jedna rośnie dobrze, a inne nie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sasanka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #48 : Sierpień 04, 2007, 18:47:22 » |
|
Moje surfinie też kiepsko rosną, ale zważywszy, że to mój debiut, to się nie dziwię. Przeczytałam, że w pobliżu surfinii nie powinno się sadzić tytoniu, aby wirusy nie zainfekowały surfinii. Ok. metra od surfinii rośnie mi właśnie tytoń, który bardzo ładnie wygląda. Jak myślicie - to za blisko? W przyszłym roku mam zrezygnować z tytoniu na tym samym balkonie? Zastanawiam się czy nie zrezygnować z surfinii, bo balkon jest południowy i nieosłonięty. W czasie ulewy chowam kwiaty do domu, ale chyba nie radzę sobie z podlewaniem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #49 : Sierpień 04, 2007, 21:16:47 » |
|
Zoe a nie orientujesz się ile może w Polsce takie badanie ziemi kosztować ? Mniej wiecej - do 100, do 500 czy wiecej ? I ile ziemi potrzeba dostarczyc ? Bo ja tak mysle, zeby wziąć probke i we wrzesniu w Polsce dac do zbadania. Tu musiałabym chyba ze 100 km jechac do takiej stacji, bo w okolicy nikt nie slyszal, zeby cos takiego było. Zanim ja to znajde, to mnie chlop wykończy (on ma prawko nie ja ;p )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #50 : Sierpień 04, 2007, 22:23:44 » |
|
Polataj po ogródku i z róznych miejsc i różnych głębokości weź po łyżce. W sumie to powinno być mniej więcej tyle by zapełnić połowę przeciętnej reklamówki. W poniedziałek zadzwonię do najbliższej i podam ci obecne ceny. Powinnaś się jednak zamknąć w okolicy 150 zł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #51 : Sierpień 05, 2007, 22:57:18 » |
|
Ogromne dzięki ! Wystarczy mi wiedziec, ze to moze byc 100-200  Bałam się, że coś takiego koło tysiąca kosztuje. Moja kiedys czerwona surfinia jest coraz bardziej biała. Ładna  Ma czerwone środeczki i cienkie kreseczki. Wiatr, ktory tu szaleje od 2 dni nic jej nie zrobił, ale ona rośnie w dołku, osłonięta jest. Natomiast ta "biskupia" to juz wrak. Najpierw ja namieszałam z podlewaniem, potem wiatr dokonczył. Zabrałam do domu i porobię sadzonki z czego się da. Z tych, co wczesniej zrobiłam, dwie rosną jak na drożdżach. Jedna chyba umiera, a pozostałe 3 jakby zaczynały rosnąć. Ciekawe, czy da się wyhodować kwiatki na przyszły rok ? Kiedy powinno sie (prawidłowo) robic sadzonki z surfinii ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #52 : Sierpień 06, 2007, 15:13:33 » |
|
Podobnie jak z pelargonią właśnie teraz. Po przezimowaniu, bardzo wczesną wiosną z tych roślin robi się kolejne sadzonki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #53 : Sierpień 08, 2007, 22:14:38 » |
|
One mi puszczają pączki. Pozwolić im kwitnąć czy skubać ? (Na razie skubię ale nie wiem czy tak ma byc)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamilacamila
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Sierpień 09, 2007, 13:13:38 » |
|
Mam nadzieje ze te naturalne preparaty nie szkodza na kwiaty bo wlasnie robie ten z lusek cebuli
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #55 : Sierpień 09, 2007, 14:40:23 » |
|
Z sadzonek usuwać wszytkie pąki jak najwcześniej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
katarzynka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #56 : Sierpień 19, 2007, 18:16:37 » |
|
Ponieważ główny temat tu to surfinie, to moje pytanie właśnie na temat tych kwiatków: Powiedzcie, jak długo surfinie wytrzymują na balkonie?tzn.do kiedy, do pazdziernika? i potem jak rozumiem na śmietnik??  I tak nie wiem, czy moje tak długo zostaną na balkonie , bo może pamiętacie jak pisałam niedawno,że wróciłam z urlopu i zastałam pousychane kikuty moich kiedys ślicznych kwiatów. Ale niektóre odbiły!!Wypuściły kwiaty! Zauważyłam,że najsilniejsze są ciemnofioletowe, a jasne nie mają już w ogóle kwiatów lub jak wypuszczą to od razu jakby były pousychane?zwiędnięte?nie rozwijają się,niestety. No, prprzepraszam , ale się rozgadałam o moich surfiniowych problemach!
|
|
|
|
|
|
katarzynka
|
|
|
Cougar22
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Sierpień 20, 2007, 12:19:03 » |
|
Katarzynko, surfinie wytrzymują praktycznie do przymrozków. Jesli jest piękna pogoda potrafią przetrwać do początku listopada. Później faktycznie śmietnik  Trzymam kciuki za reanimacje Twoich surfinii... Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Ewcik
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #58 : Sierpień 20, 2007, 12:35:02 » |
|
A ja jestem sknera i pociełabym na sadzonki zamiast wyrzucać. To nic że 9 z 10 padnie. Jak zrobisz 30 to będziesz miała 3 rośliny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #59 : Sierpień 20, 2007, 15:00:14 » |
|
pousychane kikuty moich kiedys ślicznych kwiatów A ja nie jestem sknera i po prostu bym wymieniła surfinie na np. ładne astry albo portulakę. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|