tulipan998
Aktywny

Województwo podkarpackie , strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 22, 2008, 15:08:03 » |
|
Mam nasiona pojedynczej bordowej malwy.... ale chyba nic teraz z nimi nie zrobię tylko poczekam na wiosnę.... Gdybym wysiał do doniczek w marcu i trzymał w domu do póki zrobi sie ciepło a pózniej wsadził do ogródka , miałyby szansę zakwitnąć jeszcze w tym samym sezonie ? Choćby kilkoma kwiatuszkami.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 22, 2008, 15:22:11 » |
|
Też mam nasiona malw - pojedyńczej czarnej i kolorowych pełnych. Będę część siała teraz, a część wiosną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Asliae
Aktywny

bajarka ;)
|
 |
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 22, 2008, 21:18:36 » |
|
tulipan, ja szczerze wątpię czy by coś z tego wyszło... z moich obserwacji wynika, że nasiona wschodzą, jak jest b. ciepło i jasno, ale w tym samym roku nie zdążyłyby zakwitnąć, nawet jakbyś im takie warunki zapewnił. Co prawda ja dopiero zaczynam się bawić z malwami, ale takie są moje przemyślenia. W tym roku wysiewałam jedne w czerwcu, wedle zaleceń, i urosły mi ładnie do końca sierpnia, tzn. ok 30 cm, potem je wysadziłam, niedługo potem były już te mrozy, więc nie miały szans dalej rosnąć. Ale wysiewałam też jakoś lipiec, sierpień, nie dość, ze prawie nic nie zeszło, to malutkie to to było... Ale wysadziłam, może coś z tego będzie... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jakubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Styczeń 12, 2009, 14:34:32 » |
|
Kupiłem dzisiaj nasiona malwy pełnej o kwiatach w kolorze ciemnobordowym. Mam jednak problem , moje malwy ogrodzie zwłaszcza te starsze mają na liściach rdze ( zresztą u sąsiadów też tak jest ). Mam do was pytanie, jeżeli nasiona wysieje w kwietniu do szklarni ( inspektu ) a na rabate wsadze je we wrześniu, to zarażą się tą rdza w tym samym roku?
|
|
|
|
|
|
czołem miłośnikom kwiatów
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #34 : Styczeń 12, 2009, 14:49:45 » |
|
Najprawdopodobniej tak.
Walka z rdzą na malwach byłaby skuteczna gdyby prowadzili ją wszyscy wokół. Jeśli będziesz to robił tylko ty sam to tylko ograniczysz nasilenie występowania.
Przy czym należy pamiętać że rdza należy do tego typu grzybów w interesie których nie leży zabicie rośliny, bo inaczej ona sama też zginie. Zatem roślina będzie żyć tylko jej wygląd i siła kwitnienia będzie mało interesująca.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
jakubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #35 : Styczeń 12, 2009, 14:53:04 » |
|
U mnie malwy maja sąsiedzi ale wszystkie chore. Szkoda bo jak ja miałem swoje to każda miała po 10 zdrewniąłych rozgałęźień i każda wysika na 2 metry, ludzie aż się zatrzymywali. Poczekam aż sąsiadom przejdzie ochota na malwy i wtedy zaczne leczenie.
|
|
|
|
|
|
czołem miłośnikom kwiatów
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #36 : Styczeń 12, 2009, 15:44:00 » |
|
Rdza malwy występuje chętniej na roślinach uprawianych na gliniastych glebach.Na piaszczystych rdza nie jest problemem.Spróbuj dostosować stanowisko do ich potrzeb.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #37 : Luty 28, 2009, 17:41:48 » |
|
Dostałam nasionka malwy od znajomej posiać je do doniczki czy poczekać i od razu do gruntu?kiedy do gruntu wysiac?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #38 : Luty 28, 2009, 18:17:05 » |
|
W czerwcu do gruntu,to rośliny dwuletnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #39 : Luty 28, 2009, 18:25:48 » |
|
a moje malwy zimuja co roku przy płocie ogródka...maja sie dobrze i co roku są....nie są jakies niezwykłe takie typowe wiejskie...które cieszą zagladajac do ogródka podczas kwitnienia...dostałam od starej jakiejś babuleńki....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #40 : Luty 28, 2009, 18:53:11 » |
|
Owszem, malwy mogą zimować, w dodatku rozsiewają się wszędzie naokoło i nie pilnowane tworzą malwową dżunglę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
midutki
Aktywny

Toruń
|
 |
« Odpowiedz #41 : Lipiec 04, 2009, 22:27:46 » |
|
Czy mogłabym jeszcze teraz wysiać malwy do gruntu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #42 : Lipiec 04, 2009, 22:30:28 » |
|
Oczywiście,że możesz. Zakwitną w przyszłym roku 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
midutki
Aktywny

Toruń
|
 |
« Odpowiedz #43 : Lipiec 05, 2009, 16:57:23 » |
|
To świetnie  . Muszę tylko zrobić odpowiednie zakupy i już w przyszłym roku... będę miała zasłonięty okropny murek i będę mogła podziwiać malwy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #44 : Lipiec 05, 2009, 18:41:04 » |
|
Szczególnie piękne są pełne odmiany 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
Mania
Aktywny

Zamojszczyzna - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #45 : Lipiec 05, 2009, 18:44:03 » |
|
Szczególnie piękne są pełne odmiany  Rzecz gustu oczywiście, ale mnie również bardzo podobają się pełne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
midutki
Aktywny

Toruń
|
 |
« Odpowiedz #46 : Lipiec 05, 2009, 19:28:55 » |
|
Będą i takie, i takie  . Te pełne rzeczywiście są piękne, jednak bardziej nostalgia mnie ogarnia na widok tych pojedynczych... jak za dawnych czasów  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|