Monia99
Nowicjusz
|
 |
« : Maj 27, 2007, 19:41:53 » |
|
Przesadziłam dzisiaj sadzonki malwy z doniczek do gruntu. Nie wiem tylko, czy na pewno wszystko dobrze zrobiłam. Miejsce wysadzenia jest raczej zacienione, a poza tym nie wiem, czy roślinki nie były może za małe na przesadzenie. Czy doczekam się kwiatków? Jeśli tak, to czy malwa zakwitnie jeszcze w tym roku? Proszę o pomoc, bo dopiero stawiam pierwsze kroki na mojej działce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 27, 2007, 20:28:15 » |
|
Malwa jest rośliną dwuletnią więc zakwitnie za rok. U mnie rośnie ona dosłownie wszędzie, jak chwast. Myślę, ze na pewno się przyjmie i będzie Cię cieszyć pięknymi kwiatami.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 28, 2007, 16:27:15 » |
|
Lidko malwa w zasadzie jest rośłiną wieloletnią. Przyjęło się traktować ją jako dwuletnią z dwóch powodów. Pierwszy to ten, że najpiękniej kwitnie w drugim roku po posadzeniu, a drugi to podatność malwy na rdzę, która potrafi zniszczyć rośłinę dokumentnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia99
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 28, 2007, 17:19:56 » |
|
To jak to wreszcie jest z tym kwitnieniem? Na opakowaniu od nasionek pisze, że kwitnie w tym samym roku. Zoe, czy to że najpiękniej kwitnie w następnym roku oznacza, że mogę liczyć na kwiatki również w tym?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 28, 2007, 17:25:34 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 28, 2007, 18:09:44 » |
|
Moniu jeśli nasionka wysiałaś w kwiatniu to masz szancę na jakiś kwiatek. Tylko nie spodziewaj się rewelacji.
Normalnie malwy wysiewa się w czerwcu. Kwitną i to pięknie następnego roku.
Lidko samosiejki mają jedną wadę zarażaja się rdzą malw już jako siewki i nie ma z nich tak ładnych roślin jak wysiane gdzieś do doniczek zdala od chorych roślin kwitnących lub gdy siane są juz po wykopaniu roślin po przekwitnięciu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magdalena222
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 29, 2007, 07:53:26 » |
|
kocham malwy :] to mój ulubiony kwiat ogrodowy. pod domem z mojego dzieciństwa rosło ich mnóstwo. nikt specjalnie o nie niedbal, a kwitły co roku i były piękne. w tym roku wysieję u siebie 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 29, 2007, 10:12:51 » |
|
U mnie na osiedlu malwy rosną jak chwast pod balkonami,nikt o nie nie dba ,ale z roku na rok jest ich coraz wiecej i gdy kwitna (kazda praktycznie na inny kolor) to pięknie sie prezentują 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magdalena222
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 29, 2007, 15:19:17 » |
|
no właśnie  ja najbardziej lubie kwiatki, które rosną w trawie (najlepiej niekoszonej). nie cierpię równych przekopanych grządek i kwiatów sadzonych w rządkach. niestety nie wszystko wytrzyma takie ekstremalne warunki... pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko
|
|
|
Monia99
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 29, 2007, 17:35:29 » |
|
Mi też bardzo podobają się te kwiaty, dlatego to właśnie te nasionka kupiłam jako pierwsze po nabyciu własnej działki  A co z tego będzie, zobaczymy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nakab
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 20, 2007, 01:58:46 » |
|
no właśnie  ja najbardziej lubie kwiatki, które rosną w trawie (najlepiej niekoszonej). nie cierpię równych przekopanych grządek i kwiatów sadzonych w rządkach. O jeżu...ona lubi taki krajobraz jak ja. (Dodatkowo wystrzyżonych trawników i iglaków). Wracając do malw. Oprócz rdzy zżerają je pchełki, takie ciemnozielono-niebieskie, ryjkowce- kwieciaki malinowce, motyle, a właściwie ich gąsienice, szaroniebieskie z żółtą głową - witalnik ślazowiec. Mimo to malwy rosną i kwitną u mnie od lat, zrobiły się bylinami, żadnych oprysków nie robię.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
justi270
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 20, 2007, 09:05:04 » |
|
Słuchajcie ja blokers przez wiele lat kosiłam malwy bo myślałam, ze to chwasty! W ogóle poprzednia właścicielka miała nasadzonych dużo ziół ja myśląc, ze to chwast wykosiłam  Ale w tym roku nie skosiłam i mam piękne malwy, posiałam jeszcze lwie paszcze i panna dziewanna też rośnie 
|
|
|
|
|
|
justi
|
|
|
magdalena222
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 20, 2007, 09:35:38 » |
|
Gdzie powinny stać sadzonki malw? Do gruntu mają być sadzone we wrześniu, ale nie wiem czy dożyją. Stoją teraz na oknie północno-zachodnim, ale marnieją, nie rosną. Na zewnątrz mogę je umieścić tylko w słońcu, bo jest tylko jedno miejsce gdzie mój pies ich nie znajdzie. Jeśli potrzebują czegoś innego... no to będę się musiała postarać. Proszę o podpowiedź.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko
|
|
|
nakab
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 20, 2007, 10:07:08 » |
|
Posadziłbym je już na miejsce stałe i obficie podlał, zabezpieczył solidnie przed szokiem słonecznym. Malwy mają palowy korzeń, może już się nie mieści? Malwy lubią pełne słońce, a tu okno N-W.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nemezja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 23, 2007, 16:39:24 » |
|
Nie wiem skąd się wzieła.NIkt z sasiadów malw nie uprawia:).Poprostu wyrosła w trawie w tamtym roku.W tym pieknie kwitnie.Ma kolor ciemno bordowo-fioletowy.Idealnie komponuje się z posadzoną koło niej dalią wysoką, nieco jaśniejszą od niej.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 23, 2007, 17:31:49 » |
|
Może wiatr przywiał a może ptak zgubił.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nemezja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 24, 2007, 17:44:45 » |
|
Też tak przypuszczam Zoe 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 24, 2007, 19:02:02 » |
|
Mam w swoich katalogach fotek takie malwy od sąsiada przeszła przez siatkę  mojej siostry na ogródku przydomowym 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 25, 2007, 16:51:35 » |
|
Mi najbardziej podobają się te pełne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 25, 2007, 16:53:38 » |
|
A mi sie podobaja każde... mam chyba jakieś romantyczne albo skansenowe skojarzenia z nimi... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 25, 2007, 20:34:58 » |
|
Mnie kojarzą sie z dzieciństwem i ogródkiem Babci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bazyla
Aktywny

woj. mazowieckie ; strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 19, 2007, 08:00:11 » |
|
A ja mam pytanie. W prezencie urodzinowym dostałam od przyjaciółki masę nasion malw w najróżniejszych kolorach. I teraz nie wiem co mam z nimi zrobić. Wysiać je teraz czy wiosną dopiero? Co z nimi robić? Bardzo mi zależy, żeby nasionka się nie zmarnowały i abym mogła cieszyć nimi oczy w moim ogródku.
Proszę o radę. Jestem ogrodową nowicjuszką. Zaczęłam uprawiać ogródek tej wiosny i moje doświadczenie jest marniutkie póki co. Ale z radością się wprawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 19, 2007, 08:27:45 » |
|
Możesz je wysiać teraz tylko oznacz sobie to miejsce byś przy plewieniu ich nie wyrzuciła.
Ponieważ do zimy za bardzo nie urosną więc okryj je trochę na zimę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bazyla
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 19, 2007, 08:50:32 » |
|
Od razu na rabatę wysiać? Do gruntu? Czy do skrzynki albo do doniczki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 19, 2007, 14:01:00 » |
|
Wysiej do gruntu, albo do doniczki, ale doniczka musi stać na zewnątrz. Jesienią po przymrozkach zadołujesz razem z doniczką. To drugie rozwiązanie ma jednak wady trzeba pamiętać, że od czasu do czasu w ciepłe dni trzeba popatrzeć czy ziemia w doniczce nie przeschła. Wówczas odrobinę podlać, a w czasie długotrwałych deszczy utrudniony jest odpływ wody z pod korzeni. Dlatego dla roślin gruntowych lepszym wyjściem jest wysiew do gruntu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bazyla
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 19, 2007, 14:31:49 » |
|
Dziękuję za radę. Tak zrobię.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #27 : Grudzień 12, 2007, 20:31:02 » |
|
tak czy owak malwy są piękne  Ciesz się tym co masz  Dom w malwy malowany... <tralala>
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jakubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Styczeń 13, 2008, 20:13:49 » |
|
Obecnie dostepna jest nowa odmiana o czarnych kwiatach i juz posiadam jej nasiona.
|
|
|
|
|
|
czołem miłośnikom kwiatów
|
|
|
tulipan998
Aktywny

Województwo podkarpackie , strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 10, 2008, 19:58:20 » |
|
Pewna Pani , która mieszka przy cmentarzu... ma taką posadzoną przy płocie . Podobają mi się malwy ale czarna... , nie za bardzo .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|