Asikk
Nowicjusz
|
 |
« : Maj 25, 2007, 14:22:53 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Asikk 
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 25, 2007, 14:44:53 » |
|
Poobcinać gałązki. Po jakimś czasie odrośnie. Ja tak zrobiłam i w tej chwili mój fikus wygląda tak: 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 25, 2007, 15:08:04 » |
|
Zrób jak pisze Paolka i to wcale się nie bój poobcinaj mocno a zobaczysz jaki niedlugo będzie gęsty i piękny. 
|
|
|
|
|
|
Z pozdrowieniami Magda:)
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 25, 2007, 15:11:21 » |
|
Ja poobcinałam wszyskie prawie, że równo z powierzchnią ziemi. Było to około rok temu. Teraz ficus rośnie jak opętany. Wciąż wypuszcza nowe listki. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 25, 2007, 15:13:30 » |
|
Albo nie bedziesz miec nic... tak jak z moją cytryną... ale to lepsze niż sterczący badyl... Ale to nie wina obcinania a przędziorków. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magdalena222
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 29, 2007, 14:29:58 » |
|
czy fikusy można przycianać o każdej porze roku? mój nie miał żadnej choroby, ale przez dłuższy czas stał w złym miejscu i ma trochę mało liści.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko
|
|
|
magdalena222
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 29, 2007, 19:52:23 » |
|
może mała podpowiedx na temat ukorzeniania? niedawno próbowałam ukorzenić dwie gałązki beniamina w wodzie - zaczęły się pojawiać maleńkie korzonki i wsadziłam je do ziemi i przykryłam jeszcze torebką foliową. może za wcześnie. listki opadły i korzonki też gdzieś się podziały. wyczyściłam je z resztek tamtej ziemi, wsadziłam do ukorzeniacza i do nowej ziemi - już bez woreczka, ale nie wiem czy coś jeszcze z tego będzie. boję się, że z tymi też mi nie wyjdzie. która metoda jest najlepsza? do wody, czy od razu do ziemi? a może do hydrożelu??
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko
|
|
|
Sasanka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 03, 2007, 08:16:10 » |
|
Ja swoje ukorzeniałam w mokrym piasku - wszystkie wypuściły piękne korzenie. Teraz chcę spróbować z ukorzeniaczem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sylwia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 03, 2007, 10:07:20 » |
|
Witam ja zawsze daję ukorzeniacz i zawsze się sprawdza. Polecam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magdalena222
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 03, 2007, 11:41:58 » |
|
Mi z sześciu gałązek ukorzeniła sie jedna  Z ukorzeniaczem. Jak dla mnie to i tak sukces, bo do tej pory nic z tych rzeczy mi sie nie udawało.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko
|
|
|
Sasanka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 03, 2007, 13:56:34 » |
|
To może teraz spróbuj z mokrym piaskiem. Wystarczy go mocno podlewać, aby cały czas było błotko. Jeszcze w liceum tak ukorzeniałam benjaminy i nie miałam problemów. Zastanawiam się czy nie lepiej by było gdybyś ukorzeniła sadzonkę z innego kwiatka. Jeśli ten jest po chorobie, to może być osłabiony, ale to tylko moje rozważania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 03, 2007, 14:26:05 » |
|
Albo ziemia nieodpowiednia.. ma bakterie. Wyprażona w piekarniku? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
copiatko
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 18, 2007, 13:37:42 » |
|
Witam. Jezeli chodzi o lysego fikusa to chcialabym wam opowiedziec historie mojego "maluszka". Znalazlam go w listopadzie. Lezal miedzy olbrzymimi swierkami wiec ciezko bylo mi ocenic jaki byl duzy. Myslalam ze jest sredni. Zabralam go. Dopiero przed blokiem okazalo sie ze jest wiekszy niz myslalam. Byl w straszym stanie. Mial tylko kilka korzeni i to jeszcze przemarznietych i przesuszonych (nie mial wsrod nich ani grama ziemi), galezie mial polamane (pewnie w calosci nie mogli go wyniesc z domu). Zmierzylam go. Mial prawie 6 metrow wysokosci( pod sufitem zozchodzil sie na boki i w dol) 4 szerokosci, ....i tarcznika. Odcielam tylko te polamane, galezie i posadzilam bez wielkich nadzieji. W styczniu odpadl ostatni listek, wtedy w akcie desperacji dosc mcno potraktowalam go sekatorem i pila  Zostalo ok 25% z calego Beniaminka. I w polowie marca doczekalam sie pierwszego zielonego paczka. Nie jest moze piekny i nie wyglada okazale, ale wiele przeszedl i bardzo jestem z niego dumna. Jak mowie o nim to nazywam go Maluszek bo jest najmlodszy z moich 11 Beniaminkow. Ma dopiero 5 miesiecy i tak wyglada.  Odwdzieczyl mi sie duzymi liscmi. Dla porownania, typowy lisc beniaminka (to ten zolty).  Oplaca sie byc cierpliwym 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ilona
|
|
|
Aniutka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 18, 2007, 22:25:20 » |
|
Gratuluję Ilono! Benjaminy są dosyć wrażliwe, nie lubią przeciągów i potrzebują rozproszonego światła (dużo). Pięknie Ci się odwdzięczył Kwiatuszek! 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 18, 2007, 22:27:10 » |
|
Brawo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elspri
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 14, 2009, 21:03:51 » |
|
witam zmieniłam miejsce dla mojego fikusa Benjamina i zaczynają opadać liście czy mam zostawić kwiatka? wypuści nowe liście na wiosnę
|
|
|
|
|
|
dobry dzień i dobra noc
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 14, 2009, 21:05:11 » |
|
Mój już tragicznie wygląda, jutro zdjęcia wstawię, czy jest sens go trzymać 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 14, 2009, 21:21:20 » |
|
Fikusy nie lubią przestawiania,a raczej przekręcania,reagują na to zrzucaniem liści.Jeśli już trzeba je przestawić,dobrze jest zaznaczyć na doniczce stronę,która była skierowana do światła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 14, 2009, 21:23:07 » |
|
Ja mojego latem dostałam od koleżanki, trzymała go na słońcu listki miał poparzone. Teraz wygląda jak strach na wróble, ale jeszcze myślę że może wiosną odbije. Nie jest przekręcany wcale.
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 14, 2009, 21:45:05 » |
|
Anetko,Beniaminki świetnie reagują na cięcie,przytnij go wiosną to odbije i zagęści się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elspri
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 14, 2009, 21:55:27 » |
|
a tak wygląda mój 
Post dołączony: Styczeń 14, 2009, 20:59:03
 Post dołączony: Styczeń 15, 2009, 12:22:30
dzisiaj zauważyłam w ziemi fikusa białe malutkie robaczki
|
|
|
|
|
|
dobry dzień i dobra noc
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 15, 2009, 13:34:51 » |
|
Białe szybko ryszające się czy prawie bezbarwne bo to zasadnicza różnica.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
elspri
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Styczeń 15, 2009, 20:46:22 » |
|
białe cieniutkie ,malutkie
|
|
|
|
|
|
dobry dzień i dobra noc
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #23 : Styczeń 15, 2009, 21:00:39 » |
|
białe cieniutkie ,malutkie
Zapewne skoczogonki, które też świadczą o tym,że fikus jest przelany. Zawsze są tam gdzie jest mokro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elspri
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Styczeń 15, 2009, 22:59:33 » |
|
i co mam zrobić teraz poradźcie?
|
|
|
|
|
|
dobry dzień i dobra noc
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #25 : Styczeń 15, 2009, 23:09:07 » |
|
Wyjąć roślinę z doniczki i sprawdzić jak jest z ziemią przy dnie doniczki i w środku bryły korzeniowej. Jeśli jest mokro to trzeba będzie przesadzać. Poza tym zobaczysz czy korzenie juz mocno przerosły bryłę czy nie. Jeśli nie to przesadzisz do tej samej doniczki oskubując jak najwięcej tej stare, mokrej ziemi. Jeśli korzenie mocno przerosły to będziesz przesadzać do większej. Średnica większa tylko o 2 cm od starej doniczki.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
elspri
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Styczeń 16, 2009, 13:53:37 » |
|
Korzenie są ok,ziemia też myślę ,że powód tkwi w tym że został przeniesiony na okres świąteczny w inne miejsce.Teraz wygląda tak ,chyba poczekam może wypuści listki nowe Post dołączony: Styczeń 16, 2009, 12:59:32
 Post dołączony: Styczeń 16, 2009, 14:02:04
ale na pocieszenie mam nowy kwiatek pochwalę się 
|
|
|
|
|
|
dobry dzień i dobra noc
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Styczeń 16, 2009, 14:02:40 » |
|
Benjaminki bardzo nie lubią zmiany miejsca w którym stoją.Reagują właśnie zrzucaniem liści.Ja już to przeżyłam z moim 1,7 mb wysokim drzewkiem.Zamieniłam mu miejsce ze względu na choinkę i po 2-3 tygodniach przyniosłam z drugiego pokoju straszydełko. Listki zaczną odrastać na nowo.Tam gdzie wiosną będą podeschnięte gałązki bez listeczków -trzeba będzie troszkę odmłodzić roślinkę i poprzycinać. Mój odżył bez problemów i w chwili obecnej jest ozdobą widnego holu w restauracji.W domu już się nie mieścił. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elspri
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Styczeń 16, 2009, 20:30:02 » |
|
dziękuję za odpowiedz mam nadzieje ,że też maluch ruszy na wiosnę pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
dobry dzień i dobra noc
|
|
|
Myszka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 12, 2009, 00:15:57 » |
|
Ja kupiłam swojego gęstego, 1,5 metrowego, a po miesiącu liście zaczęły opadać, aż zostały badyle. Myślałam, że nie ma korzeni, a jak zajrzałam okazało się, że miał całkiem niezłe. Odkąd zamieszkał ze mną nie przestawiłam go ani nie obróciłam ani razu. Poobcinałam go i zaczyna w szklance wody puszczać korzonki. Nie wiem, czy resztki, które zostawiłam w donicy jeszcze odżyją, jak je teraz podlewać. Liczę, że z nowych coś będzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|