Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 16:06:45
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Szczawik  (Przeczytany 17415 razy)
Asikk
Nowicjusz
*

« : Maj 23, 2007, 22:00:54 »

Witam,

Tydzień temu zakupiłam malutki szczawik. Od razu został przesadzony, ale zauważyłam, że od jakiś dwóch dni bardzo mu się pochylają listki. Proszę o pomoc w ustaleniu co może być przyczyną takiego stanu rzeczy (tzn; szczawika)  

Pozdrawiam
Asikk

Pozdrawiam
Asikk Smile
Teśka
Rezydent

Podlasie

« Odpowiedz #1 : Maj 24, 2007, 18:23:15 »

Czy  tak powinno być. A może  trzeba wiecej podlać??? Shocked

Vortex1389
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Maj 24, 2007, 20:11:11 »

Witam!  z tego co wiem to szczawik to bardzo żywotna i mocna roslina. lubi stać w półcieniu tj. światło rozproszone, podlewa się go umiarkowanie wtedy gdy przeschnie podłoże proszę się nie martwić po kilku dniach szczawik odżyje i zacznie wypuszczać nowe listki.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #3 : Maj 28, 2007, 08:39:47 »

Moje szczawiki stoją całe lato na polu- podlewam tak jak i inne kwiaty- i  nie było z nimi problemu, uprawiam od lat.

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #4 : Maj 28, 2007, 09:27:00 »

Moim zdaniem niepotrzebnie przesadzałas.On ma małe bulwki w ziemi,spokojnie do jesieni do czasu zasuszenia mogl w tej doniczce rosnac a wiosna bulwki wsadziłabys do wiekszej.
Odchorowuje pewnie przesadzenie,poza tym takie składanie lisci w pelnym sloncu jest normalne-to ochrona przed nadmierna transpiracja,a takze jest to normalne wieczorem

stanley
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Maj 28, 2007, 11:52:12 »

a ja właśnie zastanawiał sie co to za roslina bo mam ja w domu:) podepne sie pod temat z pytaniem: czy bulwe tego kwiatka można np włożyc do wody? nie zaszkodzi jej to?

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #6 : Maj 28, 2007, 12:22:32 »

a po co masz niby wkładac ja do wody? Rolling Eyes

tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #7 : Maj 28, 2007, 12:27:28 »

Cytat: "kasia"

Chciałam zadać to samo pytanie...

stanley
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Maj 28, 2007, 12:52:01 »

Cytat: tellerka
Cytat: kasia

Chciałam zadać to samo pytanie...

roślina przestała rosnąc, zaczęła marniec, pozostała sama bulwa. wywaliłem cała ziemie z doniczki. bulwa niema ani korzeni ani łodyżek. dopiero dziś dowiedziałem sie nazwy tej rośliny. więc niemailem możliwosci sprawdzic jak sie ją rozmnaża/przywraca do życia dlatego zapytałem o możliwośc włożenia bulwy do wody.

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #9 : Maj 28, 2007, 12:57:43 »

Poprostu wsadz bulwy do swiezej ziemi (jezeli przeszly okres spoczynku) przykryj ziemia i podlej,to wystarczy

tellerka
Administrator

« Odpowiedz #10 : Maj 28, 2007, 12:58:08 »

Myślę, że przepuszczalna wilgotna ziemia bedzie odpowiedniejsza...

Pozdrawiam Smile

stanley
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #11 : Maj 28, 2007, 13:20:13 »

ok, dzieki za informacje.

:]

Vortex1389
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Maj 30, 2007, 18:22:28 »

Hmm tak przy okazji mam szczawika, i z jednej doniczki wyrastaja slabe łodyzki nie był on zasuszany jezeli zasusze na 2 miesiace to czy po ponownym posadzeniu łodyzki będą mocniejsze i wieksze??
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #13 : Maj 30, 2007, 18:25:29 »

byc moze ma za mało słonca

asjabc
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #14 : Maj 30, 2007, 18:32:01 »

Mój trzeci rok z rzędu urzęduje na balkonie południowy i ma się dobrze;)
Ostatnio "dynda" się w wiszącej doniczce.

Pozdrawiam wszystkich uśmiechniętych ludzi Smile
pampalini
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 25, 2007, 09:32:19 »

Cytat: "Vortex1389"
Witam!  z tego co wiem to szczawik to bardzo żywotna i mocna roslina. lubi stać w półcieniu tj. światło rozproszone, podlewa się go umiarkowanie wtedy gdy przeschnie podłoże proszę się nie martwić po kilku dniach szczawik odżyje i zacznie wypuszczać nowe listki.

Ooooo osmielę się nie zgodzić, ja swojego od kilku lat traktuję niemalże jak papirusa, ciągle stoi w wodzie. Do tego zauważyłam, niedawno go przestawiwszy z miejsca silnie nasłonecznionego, że w półcieniu zaczyna puszczac zielonkawe listki, nie silnie nasycone jak zwykle.

enjoy the silence
Zoe
Gość
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 25, 2007, 18:37:06 »

Wszelkie przegięcie roślinom na zdrowie nie wychodzi. Szczawik będzie rósł bo to prawie żelazna roślina niemniej nie katujmy rośliny ani suszą ani potopem. Jeśli przstosowanego do słońca szczawika przestawimy do cienia to będzie sie próbował przystosować do mniejszej ilości światła i zwiększi ilość chlorofilu(odpowiedzialnego za zielone listki) bo ten jest bardziej wydajny w fotosyntezie od czerwonego antocjanu.
norbi256
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 25, 2007, 20:15:22 »

witam wszystkich!
A ja od jakichś kilkunastu lat uprawiam odmianę triangularis, więc z chęcią podzielę się moimi spostrzeżeniami na temat tej ładnej roślinki. A więc przez cały ten okres nigdy nie nawoziłem, dopiero w tym roku, nigdy też nie zasuszałem bulwy na zimę i ma się bardzo dobrze, ma bardzo dużo liści i bardzo długo kwitnie. Zimą, gdy jest mniej światła stawiam na parapecie tuż nad grzejnikiem - w tym roku zakwitł mi już w styczniu.
Potrzebuje dużo światła i częste podlewanie,szczególnie w okresie wegetacyjnym /inaczej więdną liście/,  zawsze podlewam, bezpośrednio do doniczki, przesadzam w miarę rzadko
do zwykłej ziemii ogrodowej /ostatni raz gdzieś trzy lata temu, a pewnie i do wiosny w następnym roku jeszcze wytrzyma/.Bardziej zaszkodzi jej przesuszenie niż przelanie. Przy przesadzaniu trzeba uważać na listki, gdyż są bardzo kruche i łamliwe. Ale nawet jak straci wszystkie to nie ma co się przejmować bo w krótkim okresie czasu zaczyna wypuszczać nowe liście /bo jak każda roślina przesadzanie musi jakoś "odchorować"/. Aha i może też rosnąć spokojnie na balkonie /oczywiście w okresie letnim/, bodajże wytrzymuje min temp. ok +8 stopni.
pozdrowionka
pampalini
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 29, 2007, 13:54:12 »

To też dla mnie coś nowego, bo ja z kolei tak w grudniu ucinam wszystkie listki i odstawiam doniczki na szafę lub do komórki. W lutym wyjmuję, z ziemi wyjmuję coś co chyba jest bulwą, acz nie wygląda, łamię to na drobniusieńkie kawałeczki i sadzę do kilku doniczek. Zaczynam normalnie podlewać i po 2-3 tygodniach mam kilka nowych, bujnych kwiatów...

enjoy the silence
Zoe
Gość
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 29, 2007, 14:58:01 »

Można i tak i tak. Bulwę jaką wykopie Nobi będzie bardzo duża bo obrośnięta "cebulkami" przybyszowymi.
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 29, 2007, 19:57:48 »

A mój szczwik ma sie dobrze w ogrodzie- Mr. Green  2 lata tam rośnie. Przy przesadzaniu zostały bulwki z ziemią wysypałam na rabatę. Zdziwiłam się że nie wymarzły. Mam już zdjęcia. ZA niedługo pokażę.

Pozdrowienia 
Joasia
Moja kolekcja
Mój ogród[/ur
Zoe
Gość
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 29, 2007, 20:05:36 »

Tą zimę to się nie dziwię skoro doniczkowa  pilea drobnolistna przezimowała posadzona w gruncie to bulwy szczawika nie miały  żadnego problemu. Życzę ci by udało ci się w czasie ostrzejszej zimy.
Asikk
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #22 : Lipiec 18, 2007, 13:27:20 »

Cześć,

W tej chwili mam 2 marne szczawiki. Zostały posadzone w ziemię z domieszką torfu, podlewane są nie za często. Stały niedaleko od okna, ale okno zawsze zasłonięte. Niestety nie wypuszczaja nowych łodyżek, a te które są to po prostu się kładą. Przesyłam zdjęcia moich biednych szczawików. Czy ma ktoś z Was pomysł co z nimi zrobić?
Może cebulki moich szczawików zostały posadzone zbyt płytko? Powinny być sadzone głęboko?

Z góry dziękuję za poradę.

Pozdrawiam
Asikk Smile
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #23 : Lipiec 18, 2007, 13:50:28 »

Za ciemno i za sucho?

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #24 : Lipiec 18, 2007, 20:24:36 »

Asikk, twoje szczawiki wołają : Więcej światła ! Very Happy
Czy więcej wody to nie wiem - określenie "nie za często" jest trochę złudne.
Ja mojego podlewam, jak wsadzę palec i czuję, że ma sucho.

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #25 : Sierpień 30, 2007, 16:24:51 »

Ja też mam szczawik-oxalis. Jest bardzo ładny, bujny, nie sprawia żadnych kłopotów. Lubi i słoneczko i wodę , aczkolwiek wytrzymuje i przesuszeszenie i zacienienie. A to ,że mu się listki "zamykają" to jest to normalne, to jest reakcja na zmniejszenie ilości światła, mój tak robi codziennie na wieczór i na noc. A potem się znów otwiera i tak w kółko Laughing

Wystarczy Natalia Wink
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #26 : Sierpień 30, 2007, 16:37:23 »

witam ,ja swojego szczawika trzymam na działce w donicy i chyba tak jak Joanna 52 ,mam zamiar go zostawić w ziemi , Mr. Green    

ursii
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #27 : Sierpień 31, 2007, 09:26:15 »

Witam !
Mój szczawnik przed rozsadzeniem cały okres od końca do początku przymrozków spędzał na polu. Teraz jeden stoi na parapecie, w pełnym słoneczku i ślicznie wciąż kwitnie Smile Ale nie zauważyłam specjalnej różnicy pomiędzy trzymaniem go w domu i na zewnątrz. Nigdy też nie suszyłam go zimą - czy są tego jakieś specjalne efekty, lepiej rośnie etc. ?

Marzy mi się taki szczawniczek jak u Basi na zdjęciu powyżej - zielony z różowymi listkami. Niestety nie mam pojęcia gdzie go dostać. Może wy wiecie gdzie (na terenie Bieszczad, bądź Warszawy) ?
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #28 : Sierpień 31, 2007, 09:59:49 »

Czasem wystarczy poprosić Basię  Rolling Eyes

Pozdrawiam Smile

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #29 : Sierpień 31, 2007, 11:41:02 »

i pisz na pw Mr. Green ,u nas było pełno torebek w Biedronce na przedwiośniu ,jak byście poczekały a Bóg da Embarassed  ,to wam nakupuję i poślę ,nie ma problemu  Mr. Green  Mr. Green

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: