jUSTA
Aktywny

Wielkopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #180 : Luty 17, 2008, 17:16:11 » |
|
Wczoraj dostałam z okazji urodzin kliwie - to moja pierwsza  Powiedzcie mi gdzie najlepiej ją postawić-niestety na parapetach nie mam miejsca -czy może stać na szafce -niedaleko okna wschodniego? I jeszcze jedno- wczoraj ,gdy ją dostałam miała bardzo mokre podłoże -czy ona tak lubi-bo czytając temat to piszecie,że lubi sucho. Więc proszę pomóżcie ,,zielonej,, forumowiczce    
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #181 : Luty 17, 2008, 17:23:59 » |
|
Ja też kupiłam z pąkami. Postawiłam na ławie, 2m od okna zachodniego i bardzo ładnie się rozwinęła. Zaznacz na doniczce jak jest ustawiona do światła i nie przekręcaj, bo tego nie lubi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #182 : Luty 17, 2008, 17:30:12 » |
|
Skoro nie może stać na oknie to powinna bardzo blisko z uwagi na kwiaty.Staraj się aby ziemia była wilgotna,"susza" tylko w okresie spoczynku.Przy okazji,dużo zdrówka i sto lat. 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
jUSTA
Aktywny

Wielkopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #183 : Luty 24, 2008, 11:50:03 » |
|
Postawiłam ją jednak na kwietniku przy oknie-lepiej się prezentuje-ale musiałam się nagłowić jak te kwiaty poprzestawiać  To są pąki.które u mnie pokazały się już po tygodniu-prawda,że urosły  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maag
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #184 : Luty 26, 2008, 10:09:29 » |
|
Witam w wątku "kliwiowym". Mam kliwię, tą najbardziej popularną i w ubiegłym roku pierwszy raz kwitła. Niestety nie wypuściła pędu z kwiatami, tylko kwiaty wychodziły wprost z środka rozety liściowej. W tym roku sytuacja się powtarza, właśnie zauważyłam, że zabrała się do kwitnienia znów wprost z rozety. Szkoda mi bardzo kwiatuszków, bo biedne nie mogą się normalnie rozwijać  Czy wiecie co może być tego przyczyną? Nadmienię, że niedawno została przesadzona, po okresie spoczynku i obcięciu części korzeni, do nowej ziemi.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #185 : Luty 26, 2008, 10:13:20 » |
|
Ja nie wiem  . Moja też często tak robi  . Podobno, żeby był długi pęd, trzeba ją podlewać ciepłą wodą. Ale ja nie robiłam tego.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #186 : Luty 26, 2008, 14:10:01 » |
|
Moja zaczyna kwitnienie tak  . Te kropki na liściach są po topsinie. W innych doniczkach wyhodowałam grzyba, więc "dostało" się wszystkim roślinkom w domu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka83
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #187 : Luty 26, 2008, 16:06:26 » |
|
Witam Jestem nowa na tym forum i mam niewielkie doświaczenie w pielęgnacji roślin. Więc mam do Was pytanie. Dostałam duża kilkuletnią kliwie, podczas zimy stała w piwnicy w temp ok 10 stop.C Jakieś 2 tyg. temu pojawił sie zielony kwiat, dziś jest już on bardzo duży ok 30- 40cm,ale jeszcze nie ma pomaranczowych kwiatów. Nie wiem co mam zrobić czy zanieśc ja do mieszkania? bo troche szkoda zeby zakwitła w piwnicy:( wiem że kliwia nie lubi zmiany miejsca ani obracania. Co mozecie mi doradzić? Oraz w jakim miejscu bedzie sie najlepiej czuła?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #188 : Luty 26, 2008, 16:11:25 » |
|
Oczywiście, że zanieść do mieszkania! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka83
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #189 : Luty 26, 2008, 16:14:08 » |
|
Ok,tak zrobie, tak myślałam, tylko martwiłam sie czy zmiana temp. nagła z 10 C na 20 c ,taki,, szok,,nie wpłynie negatywnie na jej wzrost.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #190 : Luty 26, 2008, 16:20:07 » |
|
Nie wpłynie. Wybarwi się pięknie. Przeczytaj proszę ten wątek od początku. Ma dwie części. Poszukaj pierwszej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #191 : Luty 26, 2008, 17:21:06 » |
|
Ja nie wiem  . Moja też często tak robi  . Podobno, żeby był długi pęd, trzeba ją podlewać ciepłą wodą. Ale ja nie robiłam tego. Ja tak robiłam pomaga  w wątku cliwia 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
maag
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #192 : Luty 26, 2008, 19:52:49 » |
|
Spróbuję więc podlewania ciepłą wodą, może i mojej pomoże. Dzięki za poradę.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
jUSTA
Aktywny

Wielkopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #193 : Luty 27, 2008, 11:58:33 » |
|
Ja moją podlewam ciepłą wodą-pęd urósł-co można zaobserwować wyżej na zdjęciach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasiek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #194 : Marzec 04, 2008, 21:51:15 » |
|
Witam, mam coś takiego (dzisiaj się dowiedziałam że to jest kliwia  ) i chciałabym toto rozsadzić. Czy ktoś mi może doradzić jak to zrobić ?? Jeśli był już taki post na forum to przepraszam, ale jestem nowa i mimo poszukiwań nie znalazłam nic na ten temat  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #195 : Marzec 04, 2008, 21:55:26 » |
|
Wyjąć z doniczki i rozłączyć cebule?  A miejsce uszkodzone zasypać węglem drzewnym...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasiek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #196 : Marzec 04, 2008, 21:57:33 » |
|
A czy to że one nie mają swoich korzonków przeszkadza jakoś w przeprowadzce ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a