aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #30 : Październik 30, 2007, 16:00:18 » |
|
Czy kliwia mirabilis to jest taka "normalna", kwitnąca na pomarańczowo kliwia? Jeżeli tak, to ja teraz rozdzielałam. Korzenie "matki" przycięłam, maluch ukorzenia się w ziemi. Ktoś chce sadzonkę za dwa trzy tygodnie?
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #31 : Październik 30, 2007, 18:24:00 » |
|
Sadzonka już zaadoptowana 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #32 : Październik 30, 2007, 19:10:02 » |
|
Widzę, że sadzonka ma już własne korzenie.To możesz ostroznie rozdzielić i wsadzic do ziemi powinna sie szybko zaadaptować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bena
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopad 04, 2007, 07:20:10 » |
|
Witam, nie wiedziałam że są kliwie o liściach w paski . Bardzo chcę taką mieć , może ktoś podzieli się małą sadzonką? Jakie są wymagania pielęgnacyjne, czy takie jak dla kliwii pomarańczowej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopad 04, 2007, 11:14:47 » |
|
Tą drogą chciałam podziękować Zoe za adresy do...z jednej z nich dowiedziałam się że mam cliwię "Belgia coś tam  )Bena,musisz uśmiechnąć się do Petry może poda Ci adres,mnie też się podoba ale nie mam śmiałości zawracać jej głowy. 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
bena
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopad 04, 2007, 20:57:05 » |
|
Petro moze coś poradzisz jak zdobyć kliwię w paseczki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiolek
|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopad 20, 2007, 12:38:31 » |
|
weszłam dziś do ciastkarni i osłupiałam... ta ciastkarnia jest na wprost mojego bloku, tylko przez ulicę, ale nie zaglądam tam często w ramach hartowania charakteru i walki z kilogramami a teraz same oceńcie czy ten widok nie zapiera tchu w piersiach:   wg opisu kwiatków to chyba mirabilis, jakieś 10 sztuk mirabilis... przy najbliższym przesadzaniu jedną dostanę  , chyba polubię pączki 
|
|
|
|
|
|
(L) Wioletta
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #39 : Listopad 20, 2007, 13:06:03 » |
|
No cóż.. trudna walka... kologramy kontra clivia  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #40 : Listopad 20, 2007, 13:47:18 » |
|
widok  niech zostawia sobie jedna ,reszte oddadza powiedz ze masz duza rodzinke zielona 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #41 : Listopad 26, 2007, 01:06:10 » |
|
Zresztą zerknij w tym poście na fotki które są chyba stronkę wstecz-to się upewnisz.
Widziałam  . Moja ma inne kwiatki, może to inna odmiana  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #42 : Listopad 26, 2007, 08:58:11 » |
|
Dzięki Moniu,fajnie przeplatany wątek hipka z clivią,ciekawie się czyta.  Aiszo,śliczne clivie,moja wreszcie dotarła w piątek.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #43 : Listopad 26, 2007, 10:12:13 » |
|
Aiszo te Twoje mają inne kwiaty ale też są śliczne zupełnie inne niż moje. Wydaje mi się ,że Kasia w wątku o swoich roślinkach ma też taką kliwię tam jest nazwa napisana.Sprawdź 
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #44 : Listopad 26, 2007, 13:29:34 » |
|
Aiszo te Twoje mają inne kwiaty ale też są śliczne zupełnie inne niż moje. Wydaje mi się ,że Kasia w wątku o swoich roślinkach ma też taką kliwię tam jest nazwa napisana.Sprawdź  moja kliwia ma inne kwiaty niz twoja,dlatego jestem na twoja chetna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #45 : Listopad 26, 2007, 16:17:29 » |
|
Oczywiście Kasiu już dla Ciebie zaklepana jest 
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
lipka10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Listopad 26, 2007, 20:07:53 » |
|
A u mnie w miescie to kliwia po 60 zl.Zdziercy -narazie nie moge pozwolic sobie na taki wydatek ,ale jesli ktos mialby szczepeczke nawet taka najmiejsza to ja bym byla chetna 
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Listopad 26, 2007, 21:22:40 » |
|
Lipka ja Ci chętnie pomogę tylko musisz troszkę poczekać ,bo co większe wydałam .A malutkie mam ,ale takie skunksy listki podobne mają do młodych hipków ,że muszę poczekać ,aż się wybiorą to będzie widać czy to hipek czy kliwia. Tu masz link do stronki ,gdzie umieściłam fotkę swojej.
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #48 : Listopad 26, 2007, 23:03:59 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Listopad 26, 2007, 23:08:33 » |
|
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #51 : Listopad 27, 2007, 09:35:47 » |
|
Basiu , znam ten ból. Jednak to była z moja wina-miała za dużą doniczkę. Przesadziłam do dużo mniejszej i doczekałam się  ( one lubią ciasno).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #52 : Listopad 28, 2007, 18:55:19 » |
|
Kupiłam dwa dni temu kliwię w cenie promocyjnej (była po prostu przekwitnięta). Jest bardzo ładna i zdrowa. Na wierzchu nie widać korzeni, ale od spodu doniczki przez otwory odpływowe wychodzą dwa. Czy przesadzić ją teraz, czy dać jej spokój? Stoi sobie w widnym i chłodnym pokoiku, nie była na szczęście w sklepie podlewana (chyba o niej zapomnieli). Oto moja kliwia 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #53 : Listopad 28, 2007, 20:18:45 » |
|
Monia za ile ją kupiłaś?
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #54 : Listopad 28, 2007, 20:39:00 » |
|
Ja myślę,że jak ją ostrożnie wyjmiesz z doniczki nie otrzepując z ziemi i włożysz do nieco większej na dnie której umieścisz solidny drenaż i uzupełnisz ziemią po bokach- to nic jej się nie stanie,nawet może być zadowolon z takiej podmiany.Nie mam tej rośliny i nie wiem jak reaguje na takie zmiany ale ja kilka dni temu robiłam mały porządek z zieliskami w łazience i jednym syngonium- tez przerosły korzenie- dopiero po 2 dniach po przesadzeniu trochę podlałam,za to zraszam mgiełka letnią wodą  Udany zakup 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
lipka10
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #55 : Listopad 28, 2007, 20:53:21 » |
|
Aggi wielkie dzieki.Poczekam ,choc przyznaje sie bez bicia ,ze nie moge sie juz doczekac kiedy urosnie i bedziesz mogla mi ja wyslac :oops:Daj znac na priv jak bedziesz juz wiedziala czy to kliwia to podam adres
|
|
|
|
|
|
Życzę milego dnia -Ania
|
|
|
Aggi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #56 : Listopad 28, 2007, 21:08:00 » |
|
OK Lipka -mówisz-masz.  Makosz ja w tym roku ją rozsadzałam ,bo miała dużo młodych .Wybebeszyłam ją całkowicie prawie nie było ziemi całość doniczki wypełniona była korzeniami-strasznie poplątanymi. Oddzielając ,choć robiłam to delikatnie poodłamywały sie kawałki. I powiem Ci ,że w ogóle nie zareagowała,nawet się nie zmarszczyła. Teraz znów rodzi dzieci  I potwierdzam, tezę,że kliwia lubi mało wody i mało miejsca.Jak tylko się mocno zagęściło w doniczce kwitła jak wariatka raz za razem. 
|
|
|
|
|
|
 Pozdrawiam Agata .
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #57 : Listopad 28, 2007, 21:09:24 » |
|
Moja zółta kliwia ma kłebowisko korzeni ktore wyrosły...przez otwor w doniczce.Jako ze kliwie pobudza sie do kwitnienia własnie przez obciecie korzeni to ja nie zamierzam sie swoja za bardzo przejmowac wyjme z doniczki,obetne 1/3 korzeni i włoze do tej samej.Sadze ze jezeli ty swoja przesadzisz do wiekszej doniczki to owszem pojdzie w liscie ale o odrostach i kwitnieniu na dosyc długo zapomnisz.Ja swoja mam od momentu zakupu w tej samej doniczce i kwitnie dwa razy do roku....ale wybór nalezy do ciebie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #58 : Listopad 28, 2007, 23:11:23 » |
|
Dzięki, Dziewuszki za podpowiedzi  Skoro mówicie, że można o tej porze roku przesadzić kliwię, to się jednak zdecyduję. Doniczki nie chcę zmieniać, dziabnę więc korzenie i posadzę do tej samej. Jagódko, chyba tylko jeszcze kliwii Ci brakuje w Twoich roślinnych zbiorach  Moja jeszcze nie ma "dzieci", ale jak zostanę "babcią" to się chętnie z Tobą podzielę przychówkiem  Aggi, pytałaś o cenę - zapłaciłam coś ok. 15 zł 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #59 : Listopad 28, 2007, 23:53:32 » |
|
O,bardzo ładna i dorodna,myślę że się opłacało.  A gdzie kupiłaś?. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|