magdalena222
Nowicjusz
|
 |
« : Maj 23, 2007, 12:08:02 » |
|
trzy lata temu dostałam kliwię pomarańczową. u poprzedniej właścicielki bardzo ładnie kwitła, a u mnie wcale choć warunki ma niemal identyczne. zupelnie nie wygląda jak inne kliwie. jej liscie już od samego dołu rozchodzą się bardzo na boki (są długie-70-75cm, szerokie na 4cm). kiedy do mnie trafiła wypuściła jeszcze kilka listków i od tej pory stoi w miejscu  . rośnie razem z trzema przyrostami (słyszałam, że lubi ciasne doniczki). jest zdrowa, ma ciemnozielone liście tylko nie kwitnie  . niedawno wymienilam jej ziemię, oberwałam kilka martwych korzonków i czekam. nie chcę, żeby się zmarnowała - nawet bez tych kwiatów wygląda okazale. prosze o jakieś rady
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko
|
|
|
ola177
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 23, 2007, 13:11:18 » |
|
wyjmij z doniczki i przytnij korzenie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magdalena222
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 23, 2007, 14:46:47 » |
|
thx. od razu tak zrobiłam. okazało się, że część korzeni zgniła. pewnie przedobrzyłam z podlewaniem... poodrywałam je, osuszyłam i wsadziłam do nowej ziemi. zobaczymy co z teko wyjdzie
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 23, 2007, 17:32:45 » |
|
Jest obszerny wątek o kliwii w "Roślinach tropikalnych". Czasem warto skorzystać z wyszukiwarki. http://www.floraforum.net/topics16/clivia-vt231.htm
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 01, 2007, 16:38:41 » |
|
1) czy mogę teraz ją wyjąć z doniczki, przyciąć korzenie i wsadzić do nowej ziemi? a może lepiej poczekać do wiosny? 2) w jaką ziemię sadzimy cliwię? 3) podobno cliwia nie toleruje przestawiania(niestety ten błąd też zrobiłam  ) czy to prawda? 4)jak często ją podlewać? raz w tygodniu, dwa? tak jak kaktusy? jaką lubi wodę? czego powinnam się wystrzegać? na co powinnam zwrócić uwagę. Tropka, odpowiadam na podstawie własnego doświadczenia: 1) możesz. Ja to robię, jak ziemia wychodzi mi z doniczki, bo jest pełno młodych. 2) ja mam ją w zwykłej uniwersalnej, rośnie i kwitnie. 3)nie toleruje. U mnie stoi na południowym oknie, zwraca się do słońca, to normalne. Jak ją kiedyś przekręciłam (chciałam, żeby się "wyprostowała", nie kwitła przez dwa lata. 4). Podlewam, jak ma sucho, prawdę mówiąc bardzo sucho. Inaczej jest, jak kwitnie. Wtedy ma ziemię stale lekko wilgotną. Podlewam kranówką, ale ja mam taką wodę z kranu ze studni z poziomu 80 metrów. Takie mamy wodociągi we wsi  . Pijemy wodę prosto z kranu, nie gotujemy  . Woda przebadana  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 03, 2007, 09:49:20 » |
|
dziękuję Aiszo  cliwia została wyjęta z ziemi i były tam tylko same korzenie. ziemia była tylko na wierzchu. korzenie poobcinałam ,zostawiłam tylko tyle żeby było miejsce na ziemię. wsadziłam do tej samej doniczki. ponieważ ziemia była wilgotna a ja poobcinałam korzenie to dwa -trzy dni nie będę jej podlewać. wsadziłam ją do ziemi dla roślin zielonych. tylko nie wiem jak z tym podlewaniem, a może podlewać ją w podstawkę? boję się że ją przeleję. a czy żle reaguje gdy ma zbyt sucho?
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 03, 2007, 17:16:15 » |
|
Nie wiem, ja podlewam od góry przez trzydzieści lat  To jest roślina dla "leniwych". Jak sobie przypomnisz, to podlej. Oczywiście, jak nie kwitnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 08, 2007, 18:20:43 » |
|
no i wydaje mi się że pomogło. więcej liści nie żółknie, postawiłam na parapecie i podlewam skąpo. jeszcze raz dziękuję za pomoc 
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
|
wiolek
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 13, 2007, 17:54:05 » |
|
jakiś czas temu rozmawiałyśmy o kliwii z allegro, nowa odmiana, żółto kwitnąca, już w moim wątku wkleiłam fotki, roślina jest naprawdę super, zdrowa, ogromna, przepiękna! pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
(L) Wioletta
|
|
|
|
|
|
wiolek
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 14, 2007, 09:25:11 » |
|
jak nie ma skoro masz internet? www.allegro.pl aukcje internetowe i uwaga, Pan który mi sprzedawał podniósł cenę  dziś widziałam wystawioną za 25 zł pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
(L) Wioletta
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 15, 2007, 10:15:17 » |
|
Czy wie ktos co sie z Petra dzieje?chcialabym odebrac swoja nagrode ale Petry nie ma na forum  nagroda byla kliwia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 15, 2007, 21:28:04 » |
|
Petra bywa, ale po urlopie jest bardzo zajęta. Przypomnij się na pw  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 15, 2007, 22:12:06 » |
|
Wiolek  ,dzięki to ja już wolę sama wybrać, pooglądac ,pochodzić,wybacz że taka zielona 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiolek
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 16, 2007, 08:49:25 » |
|
Basiu, my wszystkie "zielone" jak masz możliwości to chodzisz i oglądasz i wybierasz, ja takich nie mam, mieszkam w małym mieście i muszę wspomagać się allegro, co nie jest takie złe, bo jak widać powyżej, czasem można trafić na perełki za całkiem nieduże pieniądze pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
(L) Wioletta
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 16, 2007, 13:19:14 » |
|
widzisz Wiolek  ,jak się nie wie to się zaraz pomyśli  ....a tak teraz już inaczej myślę  sorry  ,sama bym tak robiła ,dzięki za oświecenie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 18, 2007, 22:27:05 » |
|
Ale śliczna ta paseczkowa. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomek137
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 19, 2007, 10:06:28 » |
|
przepiękna mi się podaoba bardzo może sobie kiedys taką sprawie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 19, 2007, 10:10:03 » |
|
Ja się nie mogę doczekać jak moja taka dorosła zakwitnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiolek
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 19, 2007, 10:18:23 » |
|
a mojej listki usychają, obcięłam korzenie tak jak Kasia kazała, a ta usycha.. 
|
|
|
|
|
|
(L) Wioletta
|
|
|
|
|
|
wiolek
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 19, 2007, 17:40:09 » |
|
ja słyszałam, że z nasion bywa różnie, pewniejsze przyrosty Petra jak się obchodzić z nasionkami jak już są? czekać aż obeschną? kiedy wysiać? czy wcześniej maczać? Będę bardzo wdzięczna za info pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
(L) Wioletta
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 19, 2007, 18:29:44 » |
|
J pozostawiam do obeschnięcia na 2 dni a potem do podłoża, trzeba uważać żeby nie przelać bo nasionka szybko gniją
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiolek
|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 19, 2007, 18:45:03 » |
|
dzięki! masz u mnie pifffo 
|
|
|
|
|
|
(L) Wioletta
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 21, 2007, 21:08:12 » |
|
dzięki! masz u mnie pifffo  i u mnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 18, 2007, 09:57:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 18, 2007, 10:00:35 » |
|
moja kliwia juz niedługo przekwitnie.Kwitła w tym roku trzeci raz  a wiecie ze ja jej prawie nie podlewam a nawoze to moze raz na dwa miesiace  az wstyd a ona tak sie odwdziecza 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Październik 18, 2007, 10:13:30 » |
|
no u mnie jeszcze nie kwitła tz przyniosłam ją kwitnącą ale popełniłam masę błędów. przestawianie i zbyt obfite podlewanie  i skutek był taki że przestała kwitnąć i zaczęły liście żółknąć. myślałam że już jej nie uratuję  ja też nie nawożę jej, kto wie może jeszcze zakwitnie. u mnie nie ma cliwii tą nabyłam przypadkiem. przyznam się że zwracam uwagę i jeśli zauważę cliwię z innym kolorem kwiatów to będzie moja 
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
|
wiolek
|
 |
« Odpowiedz #29 : Październik 30, 2007, 10:57:08 » |
|
mam pytanko... kliwia mirabilis ma odrost i chciałam go usunąć, bo jedzie w świat, tylko nie wiem czy już można czy poczekać.. 
|
|
|
|
|
|
(L) Wioletta
|
|
|
|