igulka2
Aktywny

|
 |
« : Maj 23, 2007, 11:27:52 » |
|
W ubiegłym roku postanowiłam obsadzić paskudny mur oporowy winobluszczem trójklapowym, niestety nigdzie nie mogę dostać ukorzenionych sadzonek tej rośliny. Wszędzie dostępny jest pięcioklapowy, a ten już rośnie na ścianie domu... Na wiosnę zamówiłam na "Allegro" nasiona, niestety wszystkie po uprzednim namoczeniu , zapleśniały mi w lodówce  ,a miały tam być przez 4 tygodnie... Jak mam uzyskać roślinki i co zrobiłam zle???? PS. A może ktoś ma w na domu trójklapa? To ja bardzo bym prosiła............. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam IGA:)
|
|
|
Anna Maria
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 19, 2007, 21:16:41 » |
|
A próbowałaś szukać w Internecie? Tak na szybko znalazłam to (szkółka znana, dawno działa): Oferowana: Parthenocissus tricuspidata Pkw: 2 l Rozmiar: 60-80 Wiek 1: IMAG: PATRICUS Wiek 2: Ilość: 5230 charakterystyka: cena: 8,8 PLN dodana: Czwartek 22 Marzec 2007 14:41 Informacje o szkółkarzu Gospodarstwo Szkółkarskie L. G. Kurowscy ul. Kurowska 105 24-130 Końskowola Polska tel. +48 81 881 62 13 fax. +48 81 881 69 40 e-mail: info@kurowski.plwww: Brak adresu strony w Katalogu Firm
|
|
|
|
|
|
Anna Maria;
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2007, 10:22:43 » |
|
Anna Maria przeczytaj proszę regulamin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2009, 16:17:39 » |
|
Dziewczynki, strasznie mi sie taki japończyk spodobal i wzięłam z pewnego pieknego miejsca kilka galązek. Dwa dni moczylam w wodzie, a teraz wsadzilam do doniczki; piecioklapowego tak rozmnażalam i się udalo - czy przy trojklapowym tez jest szansa?
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
lesnik
Nowicjusz
Kotlina Kłodzka strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 11, 2009, 20:46:02 » |
|
Z P.tricuspidata trudniejsza sprawa. Z sadzonek zdrewniałych udaje się w niewielkim procencie dlatego częściej stosuje się szczepienie. Można też z sadzonek korzeniowych. Jak mój krzaczek się rozrośnie spróbuję rozmnożyć, może już jesienią. Igulka- zmieszałaś z piaskiem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 16, 2009, 12:04:19 » |
|
Ja niedawno zakupiłam sztobry winobluszcza, ale coś niebardzo chcą puszczać pędki, chociaż zostały wcześniej ukorzenione. Nie wiem czy coś z niego będzie. Zobaczymy, może z czasem się jeszcze zabiorą. Nie wiem też jaki jest najlepszy czas na sadzenie takich sztobrów. Może za wcześnie je wsadziłam do ziemi. Ktoś podpowie?
|
|
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 17, 2009, 08:35:18 » |
|
Witam Ja poszedłem na łatwiznę i po prostu zakupiłem ukorzenione sadzonki na Allegro  mają się świetnie i każda ma już powyżej 1 metra wysokości  W szkółce obok miejscowości w której mieszkam też są w sprzedaży sadzonki o wysokości ok. 50 cm. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 17, 2009, 10:51:54 » |
|
A kiedy wysadzałeś swoje sadzonki?
|
|
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 17, 2009, 12:05:00 » |
|
W marcu tego roku. Nawet się troche zdenerwowałem bo kilka z nich po rozwinięciu liści zaczęło zasychać. Rozhartowały się. Ale dostały nawóz i wodę i ładnie odbiły także żadna nie została usunięta. Jeśli chcesz to mogę Ci podać nick osoby od której kupowałem na Allegro albo e-mail tej Pani 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 17, 2009, 12:11:52 » |
|
Ja wysadzałam jakoś w kwietniu. Też kupiłam na Allegro tzw. sztobry, które należało zanurzyć w ukorzeniaczu i wsadzić do ziemi. Noi coś się nie chcą zabrać. Tzn. nie wszystkie bo kilka puściło pąki, reszta mariutko. No ale poczekamy, zobaczymy, a jaki nawóz stosowałeś?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 17, 2009, 13:00:26 » |
|
A ja kupiłem już gotowe szczepione sadzonki w doniczkach. Należę do tych niecierpliwych którzy chcą aby roślina po zasadzeniu była już dobrze widoczna  Zastosowałem Osmocote do ogrodu Substrala. Pomogło i to nadspodziewanie  Teraz ładnie się wspinają na ogrodzenie. Co prawda muszę je co jakiś czas ułożyć bo u mnie często i dośc mocno wieje  Mieszkam wśród pól i nie mam w ogrodzie ani jednego zacisznego miejsca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 17, 2009, 13:26:55 » |
|
Aaa no to ja chyba źle postąpiłam z tymi sztobrami, a na aukcji podawali, że można wsadzać prosto do ziemi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 17, 2009, 14:30:47 » |
|
Zawsze kupuję rośliny w doniczkach, ukorzenione. Od zeszłego roku kiedy to zaczął powstawać mój ogród posadziłem ich ponad 200 i wszystkie przetrwały zimę czyli mogę założyć że się przyjęły  Co do winobluszczu to sadzonka doniczkowa kosztuje trochę drożej niż sztobry bo ponad 20 zł za sztukę. Ja potrzebowałem tylko 8 sztuk aby je posadzić naprzemiennie z bluszczem. Pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|