Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 15:45:11
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Tacca Nivea -Kwiat nietoperz  (Przeczytany 27456 razy)
Urszula531-U1
Nowicjusz
*

Lubelskie, Strefa 6b

« Odpowiedz #90 : Styczeń 21, 2009, 09:01:34 »

Oj trzymaj, trzymaj kciuki, pewnie się przydadzą,  Very Happy

"Dokąd zmierzasz...?
         Na drugą stronę poranka..."

Ulka Smile
Kelosak
Aktywny
**

Wielkopolska -strefa 6B

« Odpowiedz #91 : Styczeń 29, 2009, 23:37:58 »

Tacca to cudo!!!
Ale moja tylko rozwinęła dwa kwiaty - ogromne- a potem już tylko umierała.
Z 5 nasion mimo miesięcy oczekiwań wykiełkowało tylko jedno i po dwóch tygodniach też padło.To jednak trudna roślina.

Post dołączony: Styczeń 29, 2009, 23:47:55

Post dołączony: Styczeń 29, 2009, 23:51:26
O rany!!!!! Jestem genialna Very Happy Very Happy .Udało mi się wkleić zdjęcie. Smile
No to już teraz jak mi tak dobrze pójdzie to mogę się trochę pochwalićtym co mam. Very Happy

Kaśka
soleil2205
Aktywny
**

« Odpowiedz #92 : Styczeń 30, 2009, 09:38:12 »

Jakie cudo  Very Happy  Very Happy  Very Happy
Kwiaty są przepiękne!

Urszula531-U1
Nowicjusz
*

Lubelskie, Strefa 6b

« Odpowiedz #93 : Styczeń 30, 2009, 12:17:21 »

Śliczny.
Kaśka czyli krótko mówiąc padła Ci po kwitnieniu?

"Dokąd zmierzasz...?

Ulka Smile
Ketmia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #94 : Styczeń 30, 2009, 18:12:57 »

no rzeczywiście śliczny kwiatuszek Very Happy uwielbiam takie nowości  Smile
Kelosak
Aktywny
**

Wielkopolska -strefa 6B

« Odpowiedz #95 : Styczeń 30, 2009, 21:53:11 »

Do Urszuli!
Padła po kwitnieniu!Było w tym sporo mojej winy.Wyjechałam i zostawiłam ją pod opieką....mężczyzny,dla którego każdy kwiat to...tuja.Mimo instrukcji co i jak przesuszył i lekko zwiędła. Wróciłam w ostatniej chwili by ją reanimować, rozkwitł jeszcze drugi kwiat i potem już było coraz gorzej.Warunki u mnie też jej chyba nie bardzo odpowiadały.Miała na pewno za ciepło i zbyt małą wilgotność powietrza.
Ale drugiej nie będzie,bo to za drogi eksperyment.

Kaśka
Urszula531-U1
Nowicjusz
*

Lubelskie, Strefa 6b

« Odpowiedz #96 : Luty 28, 2009, 14:36:22 »

Moja tacca  Sad  straciła kwiaty   Sad
Uschły jej  Sad

I to oczywiście i bez wątpienia z mojej winy. W tym roku kwiatów nie będzie  Sad

Straciła też 1 liść.
Na pocieszenie za to mogę powiedzieć, że po długich wahaniach chyba się w końcu zaaklimatyzowała u mnie. Z dużego kwiatu rosną 2 świeże liście, a z sadzonek które są obok, też już coś świeżego wystaje. Tyle dobrze że chociaż nie umiera całkiem.  Very Happy

"Dokąd zmierzasz...?

Ulka Smile
Kelosak
Aktywny
**

Wielkopolska -strefa 6B

« Odpowiedz #97 : Luty 28, 2009, 19:49:38 »

Tacca to jednak trudny kwiat. Ma swoje wymagania i trudno im sprostać w "parapetowej" hodowli.

Kaśka
phantom
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #98 : Marzec 26, 2009, 11:50:08 »

Mam małe pytanko o doniczkę. Kupiłem sobie bulwę (T. nivea/integrifolia) na "największym polskim serwisie aukcyjnym" oraz niechcący T. chantrieri za 3$ za 2 szt. na ebayu (zalicytowałem tak sobie, dopiero po zakupie białej okazało się że wygrałem). Wracając do pytania - i ile doniczka powinna być szersza niż bulwa?
Urszula531-U1
Nowicjusz
*

Lubelskie, Strefa 6b

« Odpowiedz #99 : Marzec 26, 2009, 19:21:13 »

Ja mam dorosłą tacce w doniczce o średnicy około 28 cm, sporą mam donice, ale i kwiatka dużego. Nie potrafię Ci powiedzieć o ile ma być większa od bulwy, ale proponuję żeby była na tyle duża, aby bulwa się spokojnie zmieściła i miała jeszcze miejsce na korzenie. (jest ich sporo) Na dno donicy wsyp żwirku lub czegoś tam, co masz, żeby był drenaż dobry. Nie przelewaj nietoperza bo "zdechnie".

"Dokąd zmierzasz...?

Ulka Smile
agac
Aktywny
**

« Odpowiedz #100 : Marzec 26, 2009, 23:57:27 »

Kaśka czy sprawdzałaś czy jest bulwa ? Confused Może trzeba ją przesuszyć jak inne ?
Kelosak
Aktywny
**

Wielkopolska -strefa 6B

« Odpowiedz #101 : Marzec 27, 2009, 21:04:59 »

Jak wywalałm padalca to nic nie przypominało w donicy bulwy. Albo była bardzo mała albo diabli ją wzięli .

Kaśka
anicurka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #102 : Marzec 29, 2009, 21:01:34 »

Informuję że do jutra na allegro licytacja t. integrifolia czyli bialej odmiany która także nabyłam,za całe 39 zł. bulwy ze zdjecia wygladają dość dziwnie ale jednak mnie skusiło. Jak przyjdzie i posadzę to napiszę jakie efekty:) roślina dość wymagająca, podobno, tyle wyczytałam że najlepiej sie czuje w ziemi do storczyków, ja zamierzam dodać też troche kwiatowej, trzeba ją zraszać no i postawić na tacy z keramzytem, pozatym musi mieć cały czas wilgotno ale nie zalane podłoże. Swoją drogą zastanawiające jest to że na allegro bulwa jest sucha, w takim stanie niemal jak hippeastrum po spoczynku, a nikt tu nie wspomina o jakimkolwiek przesuszaniu i zimowym spoczynku Tacci. Więc sama już nie wiem.
Urszula531-U1 a ty długo już masz tą tacce???
Urszula531-U1
Nowicjusz
*

Lubelskie, Strefa 6b

« Odpowiedz #103 : Marzec 31, 2009, 08:25:11 »

Ja mam tacce od stycznia zaledwie. W tym czasie zdążyłam ją zasuszyć do tego stopnia że straciła kwiaty, zdążyłam ją też przelać tak że miała bagienko, także ze skrajności w skrajność Very Happy
Ale teraz jest już oki, rozwija nowe liście, rośnie sobie już spokojnie w miarę Smile
Co do podłoża to gdy ją zakupiłam miała kokosowe, przy przesadzaniu dałam w większą donice to co miała, a dookoła obsypałam zwykłą ziemią kwiatową (taką z nawozem, marki Tesco)
moja tacca stoi w kuchni, nie zraszam jej za często bo i tak ma dosyć wilgotne powietrze, a stoi z dala od grzejnika, przy wschodnim oknie.
Co do podlewania to nie ma ona stale wilgotnego podłoża, podlewam dopiero jak wyczuwalnie ziemia przeschnie, chociaż staram się nie rzadziej nż co 2-3 dni.
te bulwy o których mówisz, faktycznie wyglądają jak bulwy tacci, zresztą od tego samego sprzedawcy mam swój kwiat (nie tylko ten zresztą) i nie narzekam, wszystkie są takie jak było w aukcji. ta bulwa jest zdaje się po prostu uśpiona, ale wiesz, najlepiej  napisz meila do sprzedawcy z wszelkimi pytaniami i wątpliwościami jakie masz, podpytaj też co z tym robić jak przyjdzie już do Ciebie. W 99% jestem pewna, że da Ci od[powiedź na wszelkie wątpliwości.
Ufff,,, ale się rozpisałam, mam nadzieję że przynajmniej trochę pomogłam Wink

"Dokąd zmierzasz...?

Ulka Smile
phantom
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #104 : Marzec 31, 2009, 17:26:53 »

Kupiłem bulwę właśnie na tej aukcji, wygląda jak na zdjęciu, jest spora i nie wiem co jest w niej dziwnego. Bulwa musi być nieco obsuszona po cięciu żeby żadne choróbska się nie wdały. Ja się w swojej troszkę boję o stożek wzrostu, mam nadzieję że czas rozwieje obawy.

PS. Doszły bulwy z ebay'a, są dość podobne pokrojem tyle, że dużo mniejsze. Za 35zł z wysyłką to niemal okazja.
phantom
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #105 : Kwiecień 23, 2009, 17:58:24 »

Mam nadzieję, że modzi wybaczą post pod postem.

Otóż moje takki zaczęły rosnąć, ale mam pytania. T. nivea podręcznikowo puszcza pierwszy liść, trochę wolno jej to idzie ale nie w tym rzecz. Jest on brązowy:

Czy tak może/powinno być?

Drugie pytanie odnośnie T. chantrieri. Z bulw nie wyrastają liście tylko pędy kwiatowe:

Uciąć je?

Dzięki za odpowiedzi. Very Happy
anicurka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #106 : Kwiecień 23, 2009, 18:06:05 »

Ja kupowałam bulwę tam gdzie ty i też mam takiego zgniłka, puszcza brązowego liścia. Nie ucinałabym nic, bo z tego brązowego z czasem zrobi się zielony (mam nadzieje) Tyle że mój wygląda inaczej niż twój, tzn jak wielki liść w zarodku,więc hmmm twój różni się od mojego, mój jest taki pomięty. W każdym razie ja bym nic nie ucinała ponieważ z tych badyli może urosnąć liść (może w środku już się tworzą nowe)
Miło wiedzieć że przynajmniej mniej więcej mamy to samo:)
A ten długi badyl na pierwszej fotce to co to jest?? żywe??
phantom
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #107 : Kwiecień 23, 2009, 18:35:18 »

Właśnie o ten badyl mi się rozchodzi, to jest coś a la zwinięty liść, a bulwa to T. nivea/integrifolia z alledrogo.

Na drugim zdjęciu są bulwy T. chantrieri z Tajlandii i puszczają pąki kwiatowe, nie liście.
anicurka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #108 : Kwiecień 23, 2009, 18:51:44 »

No to cię zaskoczę, ja mam teoretyczne t. integrifolia, i cały czas jestem przekonana że puszcza liść. A wygląda identycznie jak twoja chantrieri (takie samo zawiniątko jak na większej z tych dwóch bulw co pokazujesz na zdjęciach. Może to też kwiat (byłabym w szoku)  Nie wiem nie znam się bo hoduję ją pierwszy raz, więc wszystko mnie zadziwia ( na początku to w ogóle myślałam że zgniła bo taka jakaś brązowa była:) Niestety nie umiem wklejać tu zdjęć:( W każdym razie nie ucinaj póki się nie przekonasz co to jest tak naprawdę na tym pierwszym zdjęciu. Choć moim zdaniem to wygląda jak zaczątek liścia który nie jest zdrowy. A sprawdzałeś czy jest żywe?? Rośnie w ogóle?? W jakiej ziemi je masz bo ja w ziemi do storczyków z keramzytem i odrobiną wiórków kokosowych. Stoi na tacy z keramzytem wśród storczyków. to moja tacca
phantom
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #109 : Kwiecień 23, 2009, 19:34:55 »

Nie ucinam, po prostu jestem pewien, że u mnie w przypadku T. integrifolii jest to liść. Rośnie na pewno bo zdjęcie zrobiłem kilka dni temu, dziś już jest większy (ale wciąż się nie rozwija).

A co do Twojego zdjęcia - wszystko jasne Very Happy. Nie jest to pąk jak w moich chantrieri, tylko liść jak w mojej integrifolii. Sęk w tym, że po ucięciu rana się zasklepiła i u mnie liść miał siłę się przebić, u Ciebie nie. Jest to taki sam brązowy liść, tylko że zahaczony czubkiem i wychodzi bokiem, stąd zmarszczenie. Wiem, że takki nie lubią ingerencji ludzi, ale na Twoim miejscu delikatnie spróbowałbym pomóc mu się wydostać.

A propos ziemi - moje są w zwykłej uniwersalnej, ale trafiłem na partię z glebą lekką, przewiewną, przypominającą trochę torf. W mojej okolicy, mimo że to spore miasto ciężko o takie wynalazki jak włókna kokosowe (nigdy jeszcze czegoś takiego nie widziałem), o cenach nawet boję się myśleć...
anicurka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #110 : Kwiecień 23, 2009, 19:41:23 »

EEE szkoda bo już się ucieszyłam:/ Poczekam jeszcze klika dni i zobaczę może sam sobie poradzi, nie chciałabym go uszkodzić.
phantom
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #111 : Kwiecień 24, 2009, 15:54:11 »

Ucięte. Niech się dzieje co chce ...
anicurka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #112 : Kwiecień 24, 2009, 20:47:48 »

Ja mojemu liściowi też pomogłam wyjść na świat:)) Chyba było to wskazane bo jakąś taką nieco zmaltretowaną miał końcówkę. Szkoda że moja nie będzie kwitła, widocznie za słaba lub za mała bulwa jeszcze. Nie wiem czy doczekam bo podobno roślinka dość trudna i kapryśna w uprawie:(
Urszula531-U1
Nowicjusz
*

Lubelskie, Strefa 6b

« Odpowiedz #113 : Kwiecień 27, 2009, 17:54:12 »

phantom a co Ty uciąłeś?????  Chyba nie liść? Miałam zajrzeć tutaj wcześniej ale niestety nie miałam jak.  Twoja nivea puszczała zwykły,  zdrowy liść!  Jest on brązowy, ale to normalne, długo taki będzie. Dopiero gdy zacznie się otwierać, zobaczysz piękną zieloną barwę. Co do chantieri, no to rzeczywiście są to pąki kwiatowe, pomyśl, jak ciekawie może/mogła wyglądać Twoja tacca, gdyby zakwitła nie mając liści....
Ateraz moje wołanie o pomoc do bardziej obeznanych niż ja.
Moja tacca pada,,,,  oddzieliłam od niej "dziecko", drugie się wychyla z ziemi (mam nadzieję że zdąży zanim "matka" padnie), podlewałam ją tak jak zazwycza, ale coś jej jest. Sad
Najpierw powiędły wszystkie duże liście, teraz padają te świeże (nie ma za sucho) w ziemi zauważyłam takie małe białe-a nawet prawie przezroczyste- robaczki, podobne do małych pajączków tylko na krótkich nóżkach. Takie chodzące, nie pełzające. Jak je w końcu złapię w kadrze to wkleję zdjęcie.  Co to za dziadostwo? Nie chce stracić dużej tacci, zastanawiam się, może ją wyjąć z ziemi, podciąć i przesuszyć? I wsadzić na nowo? Co o tym myślicie?

"Dokąd zmierzasz...?

Ulka Smile
anicurka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #114 : Kwiecień 27, 2009, 17:59:22 »

Ja bym wyjęła z ziemi i posadziła do nowej albo kupiła coś na zatrucie tych robali. A po mieszkaniu nie latają takie małe muszki?? jak owocówki?? jeśli jest chociaż jedna to ziemórki i ich młode są w ziemi.
Urszula531-U1
Nowicjusz
*

Lubelskie, Strefa 6b

« Odpowiedz #115 : Kwiecień 27, 2009, 18:06:17 »

No właśnie nie ma muszek, kurcze to nie to. Nie no ziemię zmienię bezwzględnie, tylko co z taccą...  Zastanawiam się czy to od tych robaczków może mi tak padać, czy też czymś ją uraziłam Smile

"Dokąd zmierzasz...?

Ulka Smile
phantom
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #116 : Kwiecień 28, 2009, 20:31:44 »

Oczywiście usunąłem pąki chantrieri. Może by i ładnie wyglądała, tylko ciekawe jak by to przeżyła...

A propos robaczków mogą to być skoczogonki. Żywią się materia organiczną, są średnio groźne dla roślin. Jak chcesz się ich pozbyć zamocz całą doniczkę w wodzie na jakieś kilka godzin, skoczogonki wypłyną na wierzch. Oczywiście w ciepły i suchy dzień (których teraz na szczęście nie brakuje) żeby podłoże jak najszybciej wyschło. Ostatecznie możesz nawet przesadzić, woda wybije robaki z korzeni.
Urszula531-U1
Nowicjusz
*

Lubelskie, Strefa 6b

« Odpowiedz #117 : Kwiecień 29, 2009, 09:40:25 »

Sprawdziłam w google jak wyglądają soczogonki, to też nie one Sad zresztą te robaczki nie skaczą, za to bardzo bardzo szybko chodzą :/
Zaraz będę szukała w google co to może być

"Dokąd zmierzasz...?

Ulka Smile
cattleya
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #118 : Czerwiec 20, 2009, 05:50:26 »

Witam Wszystkich,którzy pisali o Taccy.Czy ktoś ją jeszcze ma?Właśnie kupilam sadzonkę i nie wiem,czy sobie poradzę z jej pielęgnacją.
Pozdrawiam serdecznie.
Urszula531-U1
Nowicjusz
*

Lubelskie, Strefa 6b

« Odpowiedz #119 : Czerwiec 20, 2009, 07:54:44 »

Tak, ja wciąż ją mam, a właściwie hoduję od nowa. Moja wielka piękna tacca padła. Uratowałam 1 malunią odnóżkę. Właśnie rośnie jej pierwszy listek, ma około 3 cm wysokości,,,

"Dokąd zmierzasz...?

Ulka Smile
Strony: « 1 2 3 4 5 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: