cattleya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #120 : Czerwiec 20, 2009, 09:04:35 » |
|
Tak się cieszę,że odpowiedzialaś,masz pewnie największe doświadczenie w ich hodowli.Moją sadzonkę kupilam w ubiegłym tygodniu(chyba tam gdzie wszyscy),ma jeden listek i wydaje mi się,że wychodzi drugi.Tak bardzo chcialam ją mieć już długi czas temu,ale po rzeczytaniu informacji na jej temat zrodziły się wątpliwości.Mogłam kupić kwitnącą roślinę,ale doszlam do wniosku,że może łatwiej się zaaklimatyzuje właśnie sadzonka.I tak mam pełno wątpliwości,że porwałam się z motyką na słońce,ale cóz,jak nie spróbuje to się nie przekonam.Pozwolisz,że skorzystam z Twoich doświadczeń. Pozdrawiam serdecznie i cieplutko w deszczowy,mglisty dzień.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #121 : Czerwiec 20, 2009, 09:28:22 » |
|
Szkoda trudu trochę na tą roślinę w domowych warunkach niestety, z tego co wiem, to nawet w szklarniach niezbyt się udaje.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
cattleya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #122 : Czerwiec 20, 2009, 09:40:26 » |
|
No i znowu jestem zdołowana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #123 : Czerwiec 20, 2009, 10:04:22 » |
|
KAtleja nie dołuj się, tylko pochwal się za jakiś czas efektami, życzę żebyś obaliła mit - że nie nadaje się do domu 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #124 : Czerwiec 20, 2009, 10:08:50 » |
|
Powodzenia  Obalisz ten mit 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cattleya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #125 : Czerwiec 20, 2009, 14:09:22 » |
|
Dzięki Wam za dobre słowa.Muszę się wziąść w garść.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #126 : Czerwiec 20, 2009, 14:27:02 » |
|
Raczej nie mam zbyt dużo doświadczenia,  ale wciąż próbuję ją hodować i mam nadzieję że ta sadzoneczka którą mam będzie rosła. Ja zakupiłam dużą, dorodną roślinę i to że padła, wciąż sobie tłumaczę tym iż trafiła na zły czas. Przyszła do mnie w momencie gdy rozpoczynaliśmy większy remont w związku z czym wciąż była przenoszona, przestawiana i wogóle nie miała zbyt odpowiedniego miejsca i była nieco zaniedbana. Gdy remont się skończył (a trochę trwał) tacca co prawda żyła ale nie była w najlepszej kondycji. Mam nadzieję że to co mam teraz się zaaklimatyzuje, jak jeszcze ciutkę podrośnie planuję zmienić podłoże na lżejsze. Jeśli się nie uda - tfu, tfu- będę dalej podejmowała próby obłaskawienia tej rośliny. Cattleya, damy radę, zobaczysz że w przyszłym roku będziemy mogły się cieszyć urodą naszej kwitnącej tacci 
|
|
|
|
|
|
"Dokąd zmierzasz...? Na drugą stronę poranka..." Ulka 
|
|
|
cattleya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #127 : Czerwiec 20, 2009, 14:35:18 » |
|
Czego zyczę Tobie bardzo i sobie też.Przeczytałam wiele artykułów w różnych czasopismach ale dopiero własne doświadczenie pokaże co się sprawdza a co nie. Pozdrawiam sedrecznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #128 : Czerwiec 21, 2009, 13:23:37 » |
|
No szkoda ,że dopiero dzisiaj przeczytałam ten wątek .Niestety nasionka tej rosliny wogóle nie kiełkują,szkoda pieniędzy .Może lepiej przeznaczyć je na sadzonkę .Dwa miesiące czekania i nic !!Teraz wiem,że mogę wyrzucić.
|
|
|
|
|
|
DZIECI POWINNY CHOROWAĆ TYLKO NA ZABAWKI Pozdrawiam Bożena
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #129 : Czerwiec 21, 2009, 14:14:01 » |
|
No szkoda ,że dopiero dzisiaj przeczytałam ten wątek .Niestety nasionka tej rosliny wogóle nie kiełkują,szkoda pieniędzy .Może lepiej przeznaczyć je na sadzonkę .Dwa miesiące czekania i nic !!Teraz wiem,że mogę wyrzucić. Też tak uważam, szkoda pieniędzy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #130 : Czerwiec 29, 2009, 17:54:30 » |
|
własnie widziałam u nas w kwiaciarni ogromny okaz.Robi wrazenie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #131 : Czerwiec 29, 2009, 20:10:06 » |
|
Też chciałabym zobaczyć, a jaka cena? Z moich nasion = 0, trzymam pod folią, ale nie wierzę, że coś się z nich wykluje. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #132 : Czerwiec 30, 2009, 18:19:00 » |
|
Kwitnacy egzemplarz kosztował 120zł 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #133 : Czerwiec 30, 2009, 18:34:32 » |
|
Na dorosłą roslinę szkoda pieniędzy ,przekwitnie i padnie na pewno.  Przekonałam się osobiście ,dlatego kupiłam nasionka bo sadziłam ,że jak sama wyhoduję roslinkę to się zaaklimatyzuje .Niestety nasiona wogóle nie wzeszły .Całkowicie wybiłam sobie ją z głowy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #134 : Czerwiec 30, 2009, 18:44:50 » |
|
A ja czytałem gdzieś, że wiosną można kupić kłącza tej rośliny, że są o wiele tańsze od dorosłej rośliny  Ale w żadnym ogrodniczym jeszcze nie widziałem kłączy
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #135 : Czerwiec 30, 2009, 19:07:39 » |
|
Oczywiście ,kłącza są w sprzedaży ,ale przeważnie w sklepach internetowych lub na allegro.Niestety kupujesz w ciemno bo nie wiesz jaki jest ich stan .Okazuje się dopiero po przyjściu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cattleya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #136 : Czerwiec 30, 2009, 19:41:40 » |
|
Witam,kupiłam sadzonkę na allegro.Jeden liśc dośc duży,drugi jest maleńki.Przeczytałam o niej wszystkie możliwe artykuły i wiem również od innych forumowiczów,że mam sobie dać z nią spokój.Więc postanowiłam,ze nie obchodzę się z nią jak z przysłowiowym jajkiem tylko albo będzie rosnąć albo...3 pietra w dół.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #137 : Czerwiec 30, 2009, 20:03:41 » |
|
One chyba nie nadają sie do uprawy w mieszkaniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dudusia21
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #138 : Lipiec 30, 2009, 21:20:57 » |
|
Witam.Ja zakupiłam 3 nasionka takki czarnej.Po miesiącu wykiełkowały ku mojemu zdziwieniu wszystkie.Zobaczymy czy będą się ładnie "chować"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #139 : Lipiec 30, 2009, 21:25:57 » |
|
To pokazuj zdjęcia, niech zobaczymy.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
dudusia21
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #140 : Sierpień 03, 2009, 11:26:34 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #141 : Sierpień 03, 2009, 13:11:07 » |
|
Strona ze zdjęciami nie ładuje się.
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
dudusia21
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #142 : Sierpień 03, 2009, 17:17:18 » |
|
Muszę potrenować.Jestem tu nowa i jeszcze nie do końca wiem jak wstawiać zdjęcia.Spróbuję jeszcze raz Post dołączony: Sierpień 03, 2009, 17:19:33 http://images39.fotosik.pl/170/cfb90071c163e813med.jpg Post dołączony: Sierpień 03, 2009, 17:21:04
 Post dołączony: Sierpień 03, 2009, 17:23:05
To jest największa z roślinek.Pozostałe dwie wyglądają tak:  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anicurka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #143 : Sierpień 18, 2009, 10:02:35 » |
|
Dudusia21 - jesteś pewna ze to takka?! Inne liście powinna mieć moim skromnym zdaniem... A co do mojej takki to walczyłam z nią długo, liście miała ale jakieś takie marne, w końcu coś jej się stało i chyba padła. Wreszcie...bo już nie miałam siły się z nią użerać. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cattleya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #144 : Sierpień 18, 2009, 20:39:08 » |
|
Moja wypusciła 3-ci liść,na razie są zdrowe,soczysto zielone.Jeszcze coś wypuszcza,ale jest zbyt małę,żeby pokazać.Poza tym aparat na urlopie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dudusia21
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #145 : Sierpień 20, 2009, 18:02:08 » |
|
Na 100% nie mam pewności że to takka, ale wszystkie zakupione nasionka po wykiełkowaniu przypominają roślinkę którą powinny być więc mam nadzieję że z tymi też jest wszystko jak należy. Zgadzam się z Tobą ANICURKA że te listki takie trochę nie podobne ale może jak podrosną to będą bardziej podobne? A twoje CATTLEYA takki są inne niż te moje? Ja nigdy nie widziałam siewki tej roślinki dlatego nie wiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cattleya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #146 : Sierpień 21, 2009, 15:06:35 » |
|
dudusia21 - ja kupiłam kłącze,szybko pokazały się liście,dość duże,karbowane,piękna zieleń - soczysta.Z opini moich poprzedników wynika,że roślina trudna,nie nadaje się do mieszkań.Pogodziłam się z tym i stwierdzilam,że jak padnie to jej nie będę żałować.Tak bardzo mi na niej zależało ale .... mi przeszło i teraz zbytnio się nią nie interesuje.Dudusia21 - Twoje listeczki są jeszcze maleńkie,pewnie trzeba cierpliwie poczekać na dalszy ich rozwój,a wtedy zobaczymy,czy są podobne do "oryginałów".Trzymam kciuki,żeby Ci się udało!!!! Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|