patrycja
Nowicjusz
|
 |
« : Maj 12, 2007, 20:19:53 » |
|
właśnie zamówiłam nasiona dwóch gatunków ze skepu internetowego:D może ktoś ma jakiekolwiek doświadczenia w hodowli tych niezwykłych kwiatów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 17, 2007, 11:22:04 » |
|
Nasionka kiedyś kupiłam ale nic z nich nie wyrosło, teraz mam niedawno zakupioną sadzonkę, jeszcze nic nie mogę powiedzieć ponieważ nawet jeszcze nie wiem czy się przyjęła, ale kwiat jest piękny, jak tylko wypuści nowe listki to się odezwę, no chyba że padnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 17, 2007, 18:46:35 » |
|
dzisiaj doszła przesyłka, posiałam, czekam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 06, 2007, 00:39:17 » |
|
U mnie wyłonił się pierwszy nowy listek co oznacza że sadzonka się przyjęła, mam nadzieję że będę umiała o nią dalej zadbać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 20, 2007, 11:35:47 » |
|
Tacca rozwinęła swój pierwszy listek, moje pierwsze spostrzeżenie jest takie że raczej nie przepada za słonkiem, pali jej listki, myślę że lubi cień i troszkę chłodniejsze warunki, puszcza kolejnego listka, przeniosłam ją w bardziej zacienione miejsce i zobaczymy tym razem czy listek będzie już normalny czy zdeformowany. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 20, 2007, 13:08:15 » |
|
To jest kwiat nietoperz:  Cudny!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 20, 2007, 13:11:04 » |
|
Tak Tylko że to jest nivea a ja mam chantieri czyli czarny, ale na białego wciąż poluję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 21, 2007, 20:56:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 21, 2007, 21:24:22 » |
|
Czy to jest bardzo trudne do uhodowania? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 21, 2007, 21:32:18 » |
|
Z nasionek nic nie wzeszło, ale sadzonka to już inna bajka, roślina według mnie lubi cień i chłodniejsze warunki uprawy, nie jest wymagająca, nie wiem jeszcze jak zachowa się w zimie, ale o to będę martwić się pózniej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 21, 2007, 21:34:16 » |
|
No to trzymamy kciuki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 22, 2007, 08:22:33 » |
|
Jak się patrzy na ten czarny to trudno się dziwić, że się nazywa nietoperz, co nie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 17, 2007, 16:21:31 » |
|
U mnie rozkwita się kwiat taccy chantieri, jest malutki ale jak cała roślinka urośnie do pełnych rozmiarów to wtedy widok będzie zniewalający  a tu jej nowy listek, już nie jest zdeformowany, przestawienie roślinki w chłodniejsze warunki na pewno miało na to wpływ 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 17, 2007, 17:16:25 » |
|
Pozwolę sobie powiedzieć... 'łaaaaaaaaaaaał' Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 17, 2007, 17:53:49 » |
|
urośnie do pełnych rozmiarów to wtedy widok będzie zniewalający Petra ale Ci zazdroszczę . Na 1wszej stronie tego tematu wklejałam zdjęcie z netu. Cudo. A chcesz moja fuksję Florama to nawet jutro odhodowaną wyślę jak będę miała szansę na to cudo Pozdrawiam cieplutko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 17, 2007, 20:32:35 » |
|
Jak tylko coś wypuści z boku to nie ma sprawy, bo inaczej nie mam jak jej rozmnożyć, myślę że najwcześniej dopiero za rok lub dwa lata coś się pojawi jak dorosła roślinka zechce coś wypuścić, ja tą sadzonkę kupiłam na allegro, można poszukać, może jeszcze coś mają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 18, 2007, 17:03:51 » |
|
allegro, można poszukać, . Dzięki. Poszukam na allegro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 18, 2007, 20:30:42 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 19, 2007, 13:35:47 » |
|
A kiedy zakupiłaś tę sadzonkę? Szukałam na allegro, ale mają tylko nasiona, a kilka razy kupiłam różne i zazwyczaj nic z nich nie wzeszło. ps prześlij zdjęcie jak aktualnie wygląda bo zachorowałam na tego kwiatka Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 19, 2007, 13:45:00 » |
|
Takiego kwitata widziałam: 1. OKAZ w Gdańsku, 2. Tomaszewski w Warszawie. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziubeczek321
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 20, 2007, 21:58:02 » |
|
ten kwiatek jest łatwy w uprawie bo chciałam kiedys kupić nasionka ale nie wiem czy u mnie przeżyje
|
|
|
|
|
|
 życie jest piękne gdy żyć sie umi.... 
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Lipiec 21, 2007, 09:51:48 » |
|
Tacca z nasion nie wschodzi szybko, niestety  zabiera jej to od 2 do 9 miesięcy nawet  Poza tym trzeba ją sadzić w odpowiedniej mieszance, bo jest dość grymaśna. Lubi ciepło i wilgoć, nie znosi przeciągów. Tacca najlepiej się czuje w mieszance złożonej z 50% zmielonej kory z iglastego drzewa, 40% torfu i 10% piasku (to dla dorosłej rośliny). Nasiona najpierw (jak najszybciej po ich otrzymaniu, one nie są bardzo trwałe) trzeba włożyć do letniej wody (na ok. 24 godziny), później sadzi się jej do mieszanki przesianego torfu i perlitu, 1:1, należy je przykryć ziemią (kilka cm) i warstwą mchu torfowego. To są informacje ze strony holenderskiej firmy, która specjalizuje się w nasionach egzotycznych roślin. Zamawiałam już u nich kilka rzeczy, większość grzecznie wyrosła. Teraz od kilku tygodni czekam właśnie na białą i czarną taccę... mieszankę do sadzenia mam już przygotowaną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziubeczek321
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Lipiec 21, 2007, 10:06:49 » |
|
oj to chyba u mnie nie wyrośnie :/ bo ja niecierpliwa jestem i już jednego kwiatka miałam wyżucić ale posadziłam tam innego i wyrósł ten co posadziłam wcześniej hehe to się nazywa oszczędność ziemi i doniczek 
|
|
|
|
|
|
 życie jest piękne gdy żyć sie umi.... 
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lipiec 21, 2007, 14:42:41 » |
|
ten kwiatek jest łatwy w uprawie bo chciałam kiedys kupić nasionka ale nie wiem czy u mnie przeżyje Wybacz, ale kompletnie nie rozumiem co napisałaś. Kwiatek jest łatwy w uprawie, bo Ty chciałaś kiedyś kupić nasionka  Z tego, co wiem, jest to jeden z najtrudniejszych kwiatów i do wyhodowania z nasion i do utrzymania w warunkach domowych. No, ale może się mylę 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Lila2006
Rezydent