Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 15:40:42
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: domowa roza  (Przeczytany 1633 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
hanryc
Nowicjusz
*

« : Marzec 25, 2006, 14:07:25 »

dostalam od meza miniaturowa roze.. zaczyna ona jednak schnac.. nawet jej male nowe paki,intensywnie ja podlewam i zraszam i nic, co moze byc przyczyna?
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2006, 15:01:18 »

Witam
Może nazbyt jest podlewana, róża powinna mieć stale wilgotne podłoże ale bez przesady, korzenie muszą oddychać, ma być wilgotne ale nie przesiąknięte wodą, powinna zimować w chłodnym pomieszczeniu bo inaczej nie dożyje wiosny. Zraszanie jest wskazane jeżeli róża jest w pomieszczeniu którego temperatura jest wyższa niż 15 stopni, szczególnie spodnia część liści. Od kwietnia do września powinno się stosować płynny nawóz do róż raz w miesiącu.Proszę obejrzeć roślinę i sprawdzić czy nie ma jakiś znaków żerowania szkodnika. Można zapobiegawczo wykonać oprysk owadobójczy.
Pozdrawiam Iwona

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
szuani
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 31, 2007, 20:27:26 »

Mam pytanko do uprawy róży miniaturowej. Po poradzeniu sobie z przedziorkiem jesienia scielam rozyczke i odstawilam na jakis czas do chlodniejszego pomieszczenia na zimowanie. Ale nie wytrzymalam i niedawno znow przenioslam ja do ciepla. Pieknie zaczyna rosnac ale... No wlasnie, na lisciach pojawia sie taki bialy nalot - czy to sa objawy maczniaka prawdziwego? Na wierzchu jest to taki bialy nalot a pod spodem lisci szarawy.
Nie bylam w stanie potwierdzic swojej diagnozy na podstawie zdjec z sieci, bo byly zbyt niewyrazne. Poradzcie!

...

Pozdrowionka.
Ania
Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 02, 2007, 18:25:48 »

Aniu jeśli ten nalot jest jak np mąka i latwo daje się zetrzeć to jest to maczniak prawdziwy. Jeśli są to prawie białe plamy to moga to być wciornastki.
szuani
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Luty 02, 2007, 20:52:04 »

Nalot się nie chce ścierać - wręcz przeciwnie siedzi tambardzo mocno.... Co gorsza, dziś zauważyłam, że jedna z tych ładnie rozwinietych kępek po prostu padła...

Mam takie opryski w domu: Karate, Topsin, Magus i Diazol. Czy karate będzie odpowiednie?

Pozdrowionka.
Ania
Zoe
Gość
« Odpowiedz #5 : Luty 02, 2007, 21:19:56 »

Zacznij od Karate.
magdalena222
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 08, 2007, 18:44:56 »

czy taka róża może stać na południowo - zachodnim lub zachodnim oknie? czy może lepiej w cieniu?

pozdrawiam cieplutko
patrycja11
Aktywny
**

<3 <3 <3 <3

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 08, 2007, 19:48:50 »

Sprój ją postawic na oknie pł-zach i jak byś mogla pomóc mi z moim fijołkiem(parapeciarze[fijołek]) Sad

Pozdrawiam gorąco wszyskich miłosnikow roslin doniczkowych i ogrodowych xF

PatH
Zoe
Gość
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 09, 2007, 10:26:35 »

Może stać na południowo-zachodnim okne ale zaspewnij jej dostateczną ilość wody i często sprawdzaj, czy nie ma lokatorów, bo w takim miejscu lubią bywać.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: