Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 15:39:32
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Łysa dracena- schnące liście  (Przeczytany 3477 razy)
Asikk
Nowicjusz
*

« : Maj 11, 2007, 22:30:50 »

Witam,

Mam problem z moją draceną. Wydaje mi się, że usycha jej za dużo liści od dołu. Przesadzona była wiosną 2006 roku. Podlewam ją regularnie, nawożę. Poniżej umieszczam zdjęcie całej draceny oraz liści, które niedługo już uschną zupełnie. Dracena stoi w jasnym pokoju, od strony południowej. Co ciekawe jakiś czas temu stały dwie draceny obok siebie (od strony północnej), były tak samo podlewane, tak samo przesadzone i jedna rośnie pięknie a druga to ta ze zdjęć.

Pozdrawiam
Asikk

Pozdrawiam
Asikk Smile
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #1 : Maj 11, 2007, 22:35:48 »

wydaje mi sie ze ma za ciemno Confused poza tym obejrzyj liscie,spod szczegolnie,te kropki to nie efekt zerowania przedziorkow?sa małe biale punkty pod spodem?pajeczynka?No i widze na zdjeciu ze dracena ma za mokro.Moja stoi w cieniu,ale podlewana jest raz na 10dni ale za to porzadnie.U ciebie ta ziemia jest mokra albo na taka wyglada,i ten osad na ziemi .Napisz cos o pielegnacji,jak czesto nawozisz,ile podlewasz,byc moze ma tez za duzo nawozu

aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #2 : Maj 11, 2007, 22:53:48 »

http://www.floraforum.net/topics16/draceny-vt68.htm
http://www.floraforum.net/topics7/dracena-choroby-i-szkodniki-vt710.htm

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
kiczulka
Gaduła

« Odpowiedz #3 : Listopad 13, 2008, 23:22:12 »

Proszę o pomoc - przyznam, że jeszcze nie przejrzałam zawartości linków, które podała aiszo... będę to robić pewnie jutro, ale dziś zamieszczam zdjęcie. Moja dracena w ciągu ostatnich tygodni powoli gubiła liście. Podejrzewałam, że to z powodu małej ilości światła. Dziś jednak zauważyłam, że odpadające liście są zbrązowiałe u nasady, na dodatek na jednym z nich wyczułam lepką ciecz i podejrzewam, że coś ją je. Przepraszam za jakość zdjęć - robione przed chwilą. Może jednak coś będzie na nich widać. Wyjeżdżam jutro i będę w domu dopiero w poniedziałek, wtedy będę mogła zrobić lepsze zdjęcia.

Może zanim się przegrzebię przez te wątki, ktoś mnie uprzedzi i znajdzie radę  Sad

Pozdrawiam,
Ania
janpiel
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 30, 2009, 13:10:24 »

Kupiłam Dracenę w OBI ,po 3 tygodniach zaczęły brązowieć jej trzy liście .Jaka może być przyczyna ?
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #5 : Styczeń 30, 2009, 14:22:35 »

A obejrzałaś korzenie ? Jest wielce prawdopodobne, że była przelana.
Albo przesuszona, ale to draceny znoszą cierpliwie.
Jeśli dalej siedzi w produkcyjnym torfie, przesadź do przepuszczalnego podłoża i bardzo oszczędnie podlewaj (jak sukulenty).

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: