Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 15:33:02
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: poddasze. wysoka amplituda.  (Przeczytany 548 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
G0_Black
Nowicjusz
*

« : Maj 10, 2007, 02:32:40 »

Niedawno przeprowadziłem mały remont poddasza (nowa podłoga, farba na ścianach, takie tam), ale jest troszke mało zielono. Chciałbym wzbogacić pokój o jakieś rośliny. W perspektywie nawet sporych rozmiarów.

Problem polega na tym, że latem panuje tam atmosfera szlarniowa (wysoka wilgotność, nagrzewa się dach, trzy duże okna dachowe przez które wpada bardzo dużo słońca - wszystko działa jak szklarnia) (temperatura dochodzi w lipcowe dni do ponad 40 st.). Zaś zimą rzadko bywa cieplej, niż 18 stopni (czasami 15). A kiedy szyby zasypie śnieg panuje niemal noc polarna.

Czy ktoś ma pomysł na roślinę (rośliny?), którym moje poddasze przypadnie do gustu?

[Pozdrowienia.]
[Czarny.]
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2007, 13:48:48 »

Dopóki nie zaizolujesz dachu(wełną, styropianem) to trudno ci będzie odnosić sukces w hodowli roślin w takich warunkach.

Spóbuj poszukać pod hasłami roślinność półpustyn, Tylko takowe rośliny moha mieć szansę na przetrwanie w podobnych warunkach.
G0_Black
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Maj 10, 2007, 16:41:45 »

Heh. Nom, zaizolowane wełną mineralną jest. Tyle, że kiepsko. Myślę, że to raczej kwestia zbyt dużej ilości kiepskiej jakości okien.

Może ktoś ma jakieś konkretne rośliny?

(dzięki za pomoc Zoe i zabieram sie za szukanie)

[Pozdrowienia.]
[Czarny.]
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: