|
Dolli
|
 |
« : Maj 08, 2007, 20:17:22 » |
|
Dostałam w prezencie od mamy stephanotisa. Zarówno mój jak i jej kwiat wydaje się być dziwacznie posadzony w doniczce (albo to ja jestem taka ignorantka  ). Z obydwu donic wystaje mianowicie cos w rodzaju bandaża, papieru, w jaki owinięte sa korzenie  Co to takiego  Rosliny były kupowane w Niemczech. Mój kwiat stoi w jasnym, ale nienasłonecznionym miejscu, ma zdrowe liscie, lecz opadają mu kwiaty. Mam go juz od kilku tygodni. Czy opadanie owych kwiatów to wciąż reakcja na długa podróż i zmiane miejsca?? A może ma to związek z dziwactwem w donicy??? Nie chcę go wyjmować i oglądać. Boje się zrobić roslinie krzywdę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 08, 2007, 20:22:35 » |
|
bodajze jest to siateczka w ktorej sadzi sie sadzonki,widziałam juz takie,wczesniej widywao sie resztki doniczek torfowych a teraz doniczki z siatki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 08, 2007, 20:33:23 » |
|
Tak, to właśnie siateczka. Rozumiem zatem, że to nic groźnego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 08, 2007, 20:35:10 » |
|
Absolutnie nie grożne - a wręcz przeciwnie, oznacza, że zostało dobrze przesadzone bez niszczenia bryły korzeniowej  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 08, 2007, 20:40:32 » |
|
 Dzięki za dobrą wiadomość. Troszkę martwią mnie te opadające kwiatuszki, ale mam nadzieję, że to efekt "jedynie" długiej podróży.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 08, 2007, 21:24:39 » |
|
Troszkę martwią mnie te opadające kwiatuszki, ale mam nadzieję, że to efekt "jedynie" długiej podróży. - ale skoro masz go już kilka tygodni to może najzwyczajniej w świecie przekwita?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 09, 2007, 09:12:55 » |
|
W mądrych książkach o kwiatkach było napisane, że stephanotis obracany i przenoszony może gubić pąki kwiatowe. Może ogladając 'sieteczki' w doniczkach jednak za mocno nimi 'trząsałaś"? Mój ma dopiero ślady 'chęci do kwitnienia' czyli coś co ja oceniam jako zaczątki pąków  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 09, 2007, 21:21:00 » |
|
Ja go nie wytrzęsłam, ale podróż - owszem. Przenoszenie z kwiaciarni do domu mamy, potem do auta, do domu rodziców w Polsce, wreszcie do mego mieszkania. To wszystko w ciągu niespełna tygodnia. Moniu, on nie przekwita, bo pąki opadają nie rozwinąwszy się do końca. Ale martwi mnie jeszcze cos. Roslina została skrócona dosłownie na "oczku", dokładnie przy samym liściu. Liść jest absolutnie ostatnim fragmentem rosliny. Nie wiem, czy to jakoś nie zahamuje jej wzrostu  Może powinnam przyciąć ten pęd między ostatnim i przedostatnim liściem, tak by za ostatnim listkiem zostawic jednak kawałek łodygi??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 09, 2007, 21:33:56 » |
|
Myślę że to nie ma znaczenia - puści nowy pęd z dowolnego zdrowego oczka. Moj stephanotis dopiero ma zaczątki kwiatkow.. za to broi strasznie, przez tydzien gdy mnie nie było pęd owinąl się wokół liścia draceny  Pozdawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 09, 2007, 21:36:37 » |
|
Z dowolnego oczka?? Ja sie Tellerko zupełnie nie znam - wydawało mi się, że ma puscić dalej z ostatniego, a ostatnie oczko nie jest zdrowe, tylko ucięte  Cóż listki ma jednak zdrowe, jędrne, sztywne, a i cały jeden pęk kwiatów pozostaje nienaruszony, więc moze wszystko idzie ku lepszemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 09, 2007, 22:03:17 » |
|
Sam wybierze z którego  Twoją rola jest tylko 'ukształtować' pęd czyli owijać delikatnie w miarę wzrostu na podpórce (bo zapewne taką masz). Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 09, 2007, 22:58:33 » |
|
Nie ucinaj, będzie tak, jak mówi tellerka.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
Dolli