Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 15:28:21
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co wystaje z doniczki stephanotisa??  (Przeczytany 1171 razy)
Dolli
Rezydent

« : Maj 08, 2007, 20:17:22 »

Dostałam w prezencie od mamy stephanotisa. Zarówno mój jak i jej kwiat wydaje się być dziwacznie posadzony w doniczce (albo to ja jestem taka ignorantka  Embarassed ). Z obydwu donic wystaje mianowicie cos w rodzaju bandaża, papieru, w jaki owinięte sa korzenie  Exclamation Co to takiego  Question Rosliny były kupowane w Niemczech. Mój kwiat stoi w jasnym, ale nienasłonecznionym miejscu, ma zdrowe liscie, lecz opadają mu kwiaty. Mam go juz od kilku tygodni. Czy opadanie owych kwiatów to wciąż reakcja na długa podróż i zmiane miejsca?? A może ma to związek z dziwactwem w donicy??? Nie chcę go wyjmować i oglądać. Boje się zrobić roslinie krzywdę.

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #1 : Maj 08, 2007, 20:22:35 »

bodajze jest to siateczka w ktorej sadzi sie sadzonki,widziałam juz takie,wczesniej widywao sie resztki doniczek torfowych a teraz doniczki z siatki

Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #2 : Maj 08, 2007, 20:33:23 »

Tak, to właśnie siateczka. Rozumiem zatem, że to nic groźnego?

tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #3 : Maj 08, 2007, 20:35:10 »

Absolutnie nie grożne - a wręcz przeciwnie, oznacza, że zostało dobrze przesadzone bez niszczenia bryły korzeniowej Smile

Pozdrawiam Smile

Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #4 : Maj 08, 2007, 20:40:32 »

Very Happy Dzięki za dobrą wiadomość. Troszkę martwią mnie te opadające kwiatuszki, ale mam nadzieję, że to efekt "jedynie" długiej podróży.

Monika:)
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Maj 08, 2007, 21:24:39 »

Cytat: "Dolliania"
Troszkę martwią mnie te opadające kwiatuszki, ale mam nadzieję, że to efekt "jedynie" długiej podróży.
- ale skoro masz go już kilka tygodni to może najzwyczajniej w świecie przekwita?
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #6 : Maj 09, 2007, 09:12:55 »

W mądrych książkach o kwiatkach było napisane, że stephanotis obracany i przenoszony może gubić pąki kwiatowe. Może ogladając 'sieteczki' w doniczkach jednak za mocno nimi 'trząsałaś"?  Rolling Eyes

Mój ma dopiero ślady 'chęci do kwitnienia' czyli coś co ja oceniam jako zaczątki pąków Wink

Pozdrawiam Smile

Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #7 : Maj 09, 2007, 21:21:00 »

Ja go nie wytrzęsłam, ale podróż - owszem. Przenoszenie z kwiaciarni do domu mamy, potem do auta, do domu rodziców w Polsce, wreszcie do mego mieszkania. To wszystko w ciągu niespełna tygodnia. Moniu, on nie przekwita, bo pąki opadają nie rozwinąwszy się do końca. Ale martwi mnie jeszcze cos. Roslina została skrócona dosłownie na "oczku", dokładnie przy samym liściu. Liść jest absolutnie ostatnim fragmentem rosliny. Nie wiem, czy to jakoś nie zahamuje jej wzrostu Sad Może powinnam przyciąć ten pęd między ostatnim i przedostatnim liściem, tak by za ostatnim listkiem zostawic jednak kawałek łodygi??

tellerka
Administrator

« Odpowiedz #8 : Maj 09, 2007, 21:33:56 »

Myślę że to nie ma znaczenia - puści nowy pęd z dowolnego zdrowego oczka.
Moj stephanotis dopiero ma zaczątki kwiatkow.. za to broi strasznie, przez tydzien gdy mnie nie było pęd owinąl się wokół liścia draceny Wink

Pozdawiam Smile

Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #9 : Maj 09, 2007, 21:36:37 »

Z dowolnego oczka?? Ja sie Tellerko zupełnie nie znam - wydawało mi się, że ma puscić dalej z ostatniego, a ostatnie oczko nie jest zdrowe, tylko ucięte Sad Cóż listki ma jednak zdrowe, jędrne, sztywne, a i cały jeden pęk kwiatów pozostaje nienaruszony, więc moze wszystko idzie ku lepszemu.

tellerka
Administrator

« Odpowiedz #10 : Maj 09, 2007, 22:03:17 »

Sam wybierze z którego  Rolling Eyes Twoją rola jest tylko 'ukształtować' pęd czyli owijać delikatnie w miarę wzrostu na podpórce (bo zapewne taką masz).

Pozdrawiam Smile

aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #11 : Maj 09, 2007, 22:58:33 »

Nie ucinaj, będzie tak, jak mówi tellerka.

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #12 : Maj 09, 2007, 23:21:57 »

Nie utnę. Dziękuję za pomoc.

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: