stodek1
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 16, 2007, 05:39:05 » |
|
A jaka temp ujemna może im zaszkodzić ?? Czy jest to już -1 ?? Mama możliwośc wyniesienia wszystkiego na strych Trochę światła jest no ale tam jest suche powietrze a temperatura w zimie niższa o 10 stopni niż na polu . Co z tego jak by były mrozy -20 to i tak bede miał -12-10 mimo że do zimy jeszcze kawał czasu doradźcie co zrobić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stodek1
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 16, 2007, 05:43:44 » |
|
A jakimi preparatami opryskiwać takie młode thuje mimo iż mają ponad miesiąc rosną w góre strasznie szybko . Pytam bo na innych forach wiele osób pisało że po 3 miesiacach usuchają wszystkie ,jak to możliwe i dlaczego do tego dochodzi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ontario_ab
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 18, 2007, 13:47:00 » |
|
Moje tuje doszły do siebie dzięki pomocy Zoe .... VIVA Zoe  Twoje porady wspomogłem substralem interwencyjnym i efektem są ładnie wybarwione krzaki WIELKI DZIĘKI
|
|
|
|
|
|
- Pozdrawiam Arek -
|
|
|
stodek1
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 18, 2007, 16:35:16 » |
|
Pytanie do Zoe Czy wysiane sprzed 3 miesięcy thuje moge pryskać Topsinem M500 SC aby zapobiec grzybom i innym chorobom, czy może poleciła byś inny środek jeśli tak to jaki ?? Więc w paletach wysiewnych nie mają szans przezimować nawet jesli będą w zamykanym inspekcie , który nie uchroni przed mrozem ale ostrym wiatrem Acha w inspekcie podłoże wyścielone jest agrowłókniną plecioną (koloru czarnego) uzywana jest także pod kore na skalniaki a moze wysypać na nią jeszcze troty ???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marynia
Gość
|
 |
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 18, 2007, 20:27:27 » |
|
Dopóki nie zauważysz nic niepokojącego nie pryskaj.
Odpowiedz sobie sam - jeśli w pokoju jest bardzo zimno i ktoś postawi ci namiot to i tak porządnie zmarzniesz natomiast jeśli okryjesz się kołdrą to o zmarznięciu nie ma mowy. Przestrzeń pod kołdrą ogrzejesz własnym ciałem i masz pełny komfort.
Tak samo dzieje się z roślinami. Jeśli ustawisz doniczki w inspekcie to temperatura i tak je dosięgnie. Tym bardziej, że będą stały na przesiąkliwej agrowłókninie, zamarznięte cząsteczki wody w zasięgu korzeni. Przychodzi trochę słońca wewnatrz podnosi się temp. Część wody rozmarza, z nastaniem wieczoru zamarza z powrotem. Myślisz, że takie naprzemienne kąpiele dobrze zrobia roślinkom?
Doniczki kładzie się z dwóch powodów pierwszy to łatwość okrycia, a drugi korzenie nie mają dostępu do wody z gleby. Przykrycie jakim jest adrowłoknina powoduje, że ściekanie, skraplanie się wody nie dochodzi do rośliny, która dzięki okryciu nie jest poddawana huśtawce temperaturowej bo powietrze pod okrywą nie nagrzewa się tak szybko. Dodatkowo konieczność przesadzania np. w końcu sierpnia we wrześniu spowoduje, że korzenie będą miały warstwę ziemi jako dodtkowe okrycie. Piszę konieczność bo jak sprawdzisz stan korzeni pod koniec lata będziews widział, że jest to konieczne.
Decyzja co zrobisz należy jednak do ciebie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baszalotta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 19, 2007, 22:48:58 » |
|
ontario_ab, dzięki za rady i nie pozostanie obojętnym na moje rozpaczliwe wołanie. Niestety, padły wszystkie, włącznie z tą zdrową- też się zajęła. Pryskałam siarczanem magnezu- nic nie pomogło, a jeszcze jakby je dobiło... nie mam fotek, ale i tak nie ma co pokazywać, no żal serce ściska po prostu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
libra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Lipiec 07, 2007, 13:37:00 » |
|
Odnośnie tuj mam również pewien problem. Nie brązowieją im galązki, nie mają szkodników /dokładnie oglądałam szukając przędziorków czy tarczników/ zastosowałam właściwy nawóz do iglaków, są odpowiednio podlane ale... wyglądają smutno. W szeregu zdrowych drzewek 3 zrobiły się smutne. Nadal są zielone ale bardzo miękkie, giętkie i wiotkie. Robią wrażenie jakby były bardzo zwiędnięte. Pokładają się na wszystkie strony. Jeśli ktoś spotkał się z takim problemem i sobie poradził proszę o podzielenie się informacją. Pozdrawiam Libra.
|
|
|
|
|
|
libra
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #37 : Lipiec 31, 2007, 21:02:14 » |
|
Mam pytanie, ile centymetrów kory trzeba wyscielic pod iglaki . Czy wystarczy z 10 do 15 cm.prosze o pomoc
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #38 : Sierpień 01, 2007, 19:10:07 » |
|
Wystarczy. Tylko co roku trzeba dosypywać bo ta stykająca się z podłożem rozkłada się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #39 : Sierpień 01, 2007, 19:15:14 » |
|
Zoe bardzo dziekuje
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
kozlowa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #40 : Wrzesień 19, 2007, 20:05:26 » |
|
Witam, w ciągu ostatnich dwóch miesięcy moje tuje zaczęły brązowieć. Zaczęło się od jednej, a obecnie już wszystkie mają rdzawe igły, właściwie całe są teraz brązowo-rdzawe. co może być przyczyną?
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #41 : Wrzesień 19, 2007, 20:41:18 » |
|
Przeczytaj wątek napewno znajdziesz odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kozlowa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #42 : Wrzesień 20, 2007, 18:07:39 » |
|
możliwości znalazłam kilka (załączam zdjęcie moich biednych drzewek - jakość średnia, ale widać jakie są zmarnowane...), jedną z możliwości jest choroba spowodowana przez grzyby...czy -jeśli moje podejrzenia są słuszne- właściwym antidotum będzie BRAVO 500 SC? czy może powinnam zastosować jakiś inny środek? Przy okazji - dziś zauważyłam również na trawniku liczne grzyby...czym je zwalczyć? 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
|
|
|
|
|
Patryk1993
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #44 : Październik 13, 2007, 19:27:15 » |
|
Opłaca się stosować nawóz POKON ?? Jeśli wysypię się korę to chwasty nie będą rosły od spodu ?? Mam 30 tuj i 3 brązowieją co może być przyczyną kupiłem nawóz przeciwko brązowieniu igieł i interwencyjny ?? Jaki jest najlepszy nawóz do iglaków na zimę i nie tylko na zimę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #45 : Październik 14, 2007, 08:35:49 » |
|
Teraz szybko daj przeciw brązowieniu igieł. Wcześniej jednak sprawdź dokładnie czy mie ma na galązkach miseczników lub przędziorków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maciej
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #46 : Marzec 10, 2008, 20:07:49 » |
|
Mam pytanko, co zrobić,żeby uniknąć brązowienia tui?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #47 : Marzec 10, 2008, 20:47:38 » |
|
Twoje pytanie przesunęłam do odpowiedniego wątku. Przeczytaj go od początku 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
elunia.o
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 03, 2008, 11:21:09 » |
|
A ja mam podwójny problem, bo moje tuje nie tylko brązowieją, ale też na końcach gałązek odbarwiają się- stają się prawie białe. Można z tym coś jeszcze robić czy wykopać i spalić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amar320
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Maj 01, 2008, 20:15:15 » |
|
Czy ktoś mógłby mi podać jakie PH powinno być dla tuj pozdrawiam AM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
www.epromyczek.pl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #50 : Czerwiec 14, 2008, 17:04:13 » |
|
Czy może mi ktos powiedzieć co dzije się z tujami? Od maja zaczynają brązowieć i obawiam sie że niedługo nic z nich nie zostanie. Co mam zrobić aby je uratować?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #51 : Czerwiec 14, 2008, 19:13:15 » |
|
Podlewać,podlewać  ..chyba że wsadzone do gruntu w "siatce"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

Województwo podkarpackie , strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #52 : Czerwiec 15, 2008, 10:41:56 » |
|
Ostatnio wszyscy moi sąsiedzi narzekają na tuje , że brązowieją i usychają  . Nie wiem dlaczego , moje 64 tuje mają sie świetnie , są soczyście zielone  . Prawie wszystkie mają po 7 lat  . Nawet gdy były małe nie podmarzały w zimie a gdy były upały czasem je podlałem  , no i oczywiście daje im systematycznie zwykły nawóz z dodatkiem przeciwko rdzy  . Hmm nie wiem co ci poradzić , podlewać na pewno musisz no i nawozić też !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #53 : Czerwiec 15, 2008, 12:58:45 » |
|
ja proponuję gałązki które są już martwe poobcinać i podsypać nawozem przeciwko brązowieniu igieł. No i oczywiście podlewać i jeszcze raz podlewać. A może pies ci obsiusiał roślinki. Mój mi w ten sposób załatwił jedną tuję. Widać bardzo mu się nie podobała
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
|
anita74
|
 |
« Odpowiedz #54 : Lipiec 19, 2008, 21:42:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #55 : Sierpień 03, 2008, 19:37:03 » |
|
Podlewać i wyskubać wszystko brązowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anita74
|
 |
« Odpowiedz #56 : Sierpień 03, 2008, 19:54:23 » |
|
Ale to nic nie dało uschło wszystko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michal2135
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Lipiec 06, 2009, 18:53:18 » |
|
Witam! Przepraszam że pisze temat który wiele razy się powtarzał ale żadna odpowiedź mnie nie zadowoliła ponieważ jestem mało doświadczonym ogrodnikiem. Mam 20 tui o wysokości 160cm, rosną u mnie juz 5 lat. W tym roku zauważyłem silne brązowienie nietylko w środku rośliny ale i na zewnątrz. Najpierw zauważalne jest lekkie więdnięcie gałązek a następnie silne brązowienie, tuje stają się wiotkie trzeba je przywiązywać. spryskiwane były środkami grzybobójczymi oraz owadobójczymi, podsypywane nawozem przeciw brązowieniu liści. 3 tuje straciły już prawie zupełnie igły, mała ilość która pozostała na tiu ma świerze puszczające czubki. Choroba ta przenosi się na kolejne tuje. Jak często można podsypywać przeciwbrązowieniu żeby nie przenawozić i jaką ilością? Czy jest to do uratowania?? Czy choree tuje powinienem wycinać??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|