|
kasia
|
 |
« : Marzec 24, 2006, 10:28:37 » |
|
załoze kilka watkow o moich roslinach, bo chyba w jednym watku nie wypada,,a wiec tym razem kawa arabska, dostałam ja w niezbyt ciekawym stanie, jasnozielone liscie (brak nawozu i nadmiar swiatła) w przymałej doniczce, jest przesadzona , wypuszcza swieze liscie, ale stare nadal brązowieja,mam nadzieje ze na zdjeciu widac,kaloryfer pod parapetem jest ale wlaczany jest rzadko a jesli juz to kłade mokre reczniki, wiec co moze byc przyczyna?  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2006, 10:29:29 » |
|
nie taki odczyn podłoza?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2006, 13:19:45 » |
|
Rośliny np. zagłodzone lub źle uprawiane mają małe liście, najczęściej jasozielone. Jeśli zaczniemy o roślinę dbać prawidłowo wówczas pojawią się prawidłowej wielkości i wybarwienia liście, które są "wydajną fabryką". Po pewnym czasie roślina zaczyna pozbywać się tych starych. Poprostu one nie działają tak sprawnie i stanowią balast.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2006, 13:26:04 » |
|
aha czyli wszystko jest w porządku?kawa dojdzie do siebie ale ogołocie sie od dołu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2006, 13:32:42 » |
|
Najczęściej tak to wygląda. Spróbuj później posadzić coś w tej doniczce i zrobić kompozycję np. z czymś co ma inny pokrój, kolor czy kształt liści.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2006, 13:35:24 » |
|
faktycznie to tak wyglada, te nowe liscie sa o wiele wieksze od tych wczesniejszych i zywozielone, z ta kompozycja to dobry pomysł,trzeba wymyslec tylko co dosadzic moze fitonie? tylko ze ona jest niska,,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2006, 13:41:50 » |
|
Kawa jest dość wymagająca więc rośliny towarzyszące muszą być z tych co za wiele nie potrzebują. Może to być któraś z odmian peperomii na pzrykład. Jest ich tyle odmian.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2006, 13:44:11 » |
|
dzieki,rozejrze sie,pomimo przesadzenia kawie tez juz zaczynaja przerastac korzonki wiec moze przesadzanie by sie jej przydało
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 24, 2006, 13:50:20 » |
|
Na oko wygląda, że te doniczki ciut za małe. Ale może mi się tak wydawać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 24, 2006, 13:58:34 » |
|
tylko na zdjeciu.ten drugi okaz został wczoraj przesadzony do wiekszej doniczki,wiec racja była za mala, ale ten pierwszy doniczke ma całkiej ok
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 24, 2006, 14:33:46 » |
|
Miałam na myśli tego w chyba niebieskiej doniczce tzn tego który już się ogołocił. Zastanawiam się, czy nie mogłabyś stworzyć kompozycji z rocznymi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 24, 2006, 18:22:57 » |
|
Lubi zraszanie, wilgotność powyżej 50 procent, i podłoże powinno być stale lekko wilgotne, zimą wymaga chłodniejszego okresu spoczynku, mniej więcej jej wymagania są zbliżone do wymagań gardeni. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 21, 2006, 16:35:17 » |
|
kawa po przesadzeniu wiosna rosnie jak szalona,wytwarza ogrome liscie,zywozielone,wczesniejsze problemy wynikaly z lenistwa mojej drugiej połowy,ani to jej nie podlewalo,ani nie nawozilo,postawilo na słonca nad kaloryferem,,,a wiec kawa oczywiscie zostala przesadzona,przycieta, zmieniono jej stanowisko i teraz wyglada tak moze nie widac na zdjeciach jak duze zrobiły sie liscie,niektore sa wielkosci mojej dłoni    
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 21, 2006, 16:41:35 » |
|
Kasiu czy na tym serwerze nie da się wkleiać miniaturek. Byłoby wygodniej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 30, 2006, 22:21:04 » |
|
http://www.floraforum.net/ftopic255.html&highlight=kawa+arabksabrazowe plamy sa powodowane złym odczynem podłoza,zasoleniem ziemi,za suchym powietrzem i zbyt silnym słoncem,mojej kawie pomogło przesadzenie,zdjecie z parapetu i umiejscowienie jej w miejscu gdzie tylko rano ma do 10 troche słonca, oraz oszczedne nawozenie i podlewanie tylko miekka woda,kawa jest wrazliwa na zawartosc wapnia w podłozu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aruns
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 17, 2006, 09:02:25 » |
|
Kawa musi być podlewana wodą miękką (np. przegotowaną). Kranówka jest zbyt twarda i powoduje powstawanie czarnych plam na liściach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filip11
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 09, 2007, 18:17:19 » |
|
Moja kawa ma problem z liściami prawie wszystkie są brązowe  . Połowę brązowych liści urwałęm ale nie wiem czy był to dobry pomysł  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 09, 2007, 19:31:14 » |
|
Trudno ci pomóc jeśli się tego nie widzi, a ty nie opisujesz dokładnie warunki jakie roślinie zapewniłeś i twoje prace pielęgnacyjne przy nie.
Poza tym brązowe to za mało. Suche, mokre, marzące się i najprzyód były plamy, czy liście od razu schły od czubków. Takich pytań mogłabym ci zadać jeszcze sto.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 09, 2007, 23:35:31 » |
|
Moja kawa ma problem z liściami prawie wszystkie są brązowe  . Połowę brązowych liści urwałęm ale nie wiem czy był to dobry pomysł  . brazowe liscie nastepuje przy -wyczerpaniu składnikow odzywczych i za małej doniczce -podlewanie twarda woda -za suchym powietrzu-tym bardziej teraz przy centralnym ogrzewaniu wyeliminuj te czynniki i powino sie poprawic
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ola177
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 19, 2007, 18:17:22 » |
|
A czy ktos hodował kawę z nasionek? Bo ja wysiałam do ziemi uniwersalnej, do dziurki wsypałam ciutkę ukorzeniacza, na to worek i na kaloryfer. Regularnie to wszystko zraszam. Całe ustrojstwo stoi juz dwa tygodnie i nic z ziemi nie wygląda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Styczeń 19, 2007, 23:27:31 » |
|
Olu, ja niestety nie doczekałam się kawy z nasion, ale to nie znaczy, że Ty się nie doczekasz  . Z tego, co pamiętam, kawa może kiełkować nawet kilka tygodni. Życzę powodzenia i... cierpliwości  .
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 16, 2007, 15:44:43 » |
|
Nasiona też nalezy zaprawiać. Siewki padają z uwagi na chorobę grzybową, która je atakuje w momencie wschodów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 17, 2007, 10:16:42 » |
|
zrobiłam zdjęcie sadzonek już po rozsadzeniu,myślę,że wyglądają i miewają się nie źle,oto jedna z większych: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 31, 2007, 08:59:45 » |
|
Mi nigdy nic nie uroslo z nasion,w sprzedazy nasiona sa juz przewaznie za stare.Moje dwie znajome tez probowały to wyrosla jedna słaba siewka.Nasiona musza byc swieze.Najlepiej prosto z owocujacego krzewu kolezanki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
unkel
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 05, 2007, 14:59:42 » |
|
Witam kupilem w tym roku sadzonke kawy na allegro. U mnie jest juz prawie miesiac stoi sobie na parapecie, leczy rany bo podlewaniu za twarda woda i tworzy nowe listki. Mam jednak dwa pytania: 1. Czy taka mloda rosline mozna juz w tym roku nawozic? Slyszalem ze nawoz do roslin kwitnacych bedzie dobry. 2. Czy nie trzeba jej przesadzic? Przyszla do mnie w malej doniczce i obawiam sie ze przez wiosne i lato moze juz z niej wyrosnac. A teraz jest juz ostatnia szansa zeby ja przesadzic. Jesli przesadzac to do jakiej ziemii i w ogole jak to zrobic?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|