Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 15:09:59
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 6 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: kawa arabska  (Przeczytany 15623 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kasia
Rezydent

« : Marzec 24, 2006, 10:28:37 »

załoze kilka watkow o moich roslinach, bo chyba w jednym watku nie wypada,,a wiec tym razem kawa arabska, dostałam ja w niezbyt ciekawym stanie, jasnozielone liscie (brak nawozu i nadmiar swiatła) w przymałej doniczce, jest przesadzona , wypuszcza swieze liscie, ale stare nadal brązowieja,mam nadzieje ze na zdjeciu widac,kaloryfer pod parapetem jest ale wlaczany jest rzadko a jesli juz to kłade mokre reczniki, wiec co moze byc przyczyna?

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2006, 10:29:29 »

nie taki odczyn podłoza?

Zoe
Gość
« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2006, 13:19:45 »

Rośliny np. zagłodzone lub źle uprawiane mają małe liście, najczęściej jasozielone. Jeśli zaczniemy o roślinę dbać prawidłowo wówczas pojawią się prawidłowej wielkości i wybarwienia liście, które są "wydajną fabryką".
Po pewnym czasie roślina zaczyna pozbywać się tych starych. Poprostu one nie działają tak sprawnie i stanowią balast.
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2006, 13:26:04 »

aha czyli wszystko jest w porządku?kawa dojdzie do siebie ale ogołocie sie od dołu Crying or Very sad

Zoe
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2006, 13:32:42 »

Najczęściej tak to wygląda.
Spróbuj później posadzić coś w tej doniczce i zrobić kompozycję np. z czymś co ma inny pokrój, kolor czy kształt liści.
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2006, 13:35:24 »

faktycznie to tak wyglada, te nowe liscie sa o wiele wieksze od tych wczesniejszych i zywozielone, z ta kompozycja to dobry pomysł,trzeba wymyslec tylko co dosadzic moze fitonie? tylko ze ona jest niska,,

Zoe
Gość
« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2006, 13:41:50 »

Kawa jest dość wymagająca więc rośliny towarzyszące muszą być z tych co za wiele nie potrzebują.  Może to być któraś z odmian peperomii na pzrykład. Jest ich tyle odmian.
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2006, 13:44:11 »

dzieki,rozejrze sie,pomimo przesadzenia kawie tez juz zaczynaja przerastac korzonki wiec moze przesadzanie by sie jej przydało

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #8 : Marzec 24, 2006, 13:47:23 »

ten okaz rosnie troszke lepiej, takze po wczesniejszych zaniedbaniach, doszedł do siebie ale tez sie ogołocił

Zoe
Gość
« Odpowiedz #9 : Marzec 24, 2006, 13:50:20 »

Na oko wygląda, że te doniczki ciut za małe. Ale może mi się tak wydawać.
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #10 : Marzec 24, 2006, 13:58:34 »

tylko na zdjeciu.ten drugi okaz został wczoraj przesadzony do wiekszej doniczki,wiec racja była za mala, ale ten pierwszy doniczke ma całkiej ok

Zoe
Gość
« Odpowiedz #11 : Marzec 24, 2006, 14:33:46 »

Miałam na myśli tego w chyba niebieskiej doniczce tzn tego który już się ogołocił.
Zastanawiam się, czy nie mogłabyś stworzyć kompozycji z rocznymi.
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #12 : Marzec 24, 2006, 18:22:57 »

Lubi zraszanie, wilgotność powyżej 50 procent, i podłoże powinno być stale lekko wilgotne, zimą wymaga chłodniejszego okresu spoczynku, mniej więcej jej wymagania są zbliżone do wymagań gardeni.
Pozdrawiam Iwona

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 21, 2006, 16:35:17 »

kawa po przesadzeniu wiosna rosnie jak szalona,wytwarza ogrome liscie,zywozielone,wczesniejsze problemy wynikaly z lenistwa mojej drugiej połowy,ani to jej nie podlewalo,ani nie nawozilo,postawilo na słonca nad kaloryferem,,,a wiec kawa oczywiscie zostala przesadzona,przycieta, zmieniono jej stanowisko i teraz wyglada tak
 moze nie widac na zdjeciach jak duze zrobiły sie liscie,niektore sa wielkosci mojej dłoni Wink

Zoe
Gość
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 21, 2006, 16:41:35 »

Kasiu czy na tym serwerze nie da się wkleiać miniaturek.  Byłoby wygodniej.
Natayka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : Lipiec 30, 2006, 16:49:37 »

Witam Smile
Od jakiegoś czasu mam w posiadaniu śliczną roślinkę, jaką jest Kawa Arabska. Zachwyca swym widokiem, lecz wczoraj zauważyłam na niej brązowe plamki, które są najprawdopodobniej skutkiem umiejscowienia jej na parapecie.
Czy moglibyście mi doradzić, jakie miejsce w mieszkaniu jest dla niej najdogodniejsze?
Dziękuję i pozdrawiam Smile
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #16 : Lipiec 30, 2006, 22:21:04 »

http://www.floraforum.net/ftopic255.html&highlight=kawa+arabksa
brazowe plamy sa powodowane złym odczynem podłoza,zasoleniem ziemi,za suchym powietrzem i zbyt silnym słoncem,mojej kawie pomogło przesadzenie,zdjecie z parapetu i umiejscowienie jej w miejscu gdzie tylko rano ma do 10 troche słonca, oraz oszczedne nawozenie i podlewanie tylko miekka woda,kawa jest wrazliwa na zawartosc wapnia w podłozu

Aruns
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #17 : Grudzień 17, 2006, 09:02:25 »

Kawa musi być podlewana wodą miękką (np. przegotowaną). Kranówka jest zbyt twarda i powoduje powstawanie czarnych plam na liściach.
filip11
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Styczeń 09, 2007, 18:17:19 »

Moja kawa ma problem z liściami prawie wszystkie są brązowe Evil or Very Mad. Połowę brązowych liści urwałęm ale nie wiem czy był to dobry pomysł Confused.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #19 : Styczeń 09, 2007, 19:31:14 »

Trudno ci pomóc jeśli się tego nie widzi, a ty nie opisujesz dokładnie warunki jakie roślinie zapewniłeś i twoje prace pielęgnacyjne przy nie.

Poza tym brązowe to za mało. Suche, mokre, marzące się  i najprzyód były plamy, czy liście od razu schły od czubków. Takich pytań mogłabym ci zadać jeszcze sto.
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #20 : Styczeń 09, 2007, 23:35:31 »

Cytat: "filip11"
Moja kawa ma problem z liściami prawie wszystkie są brązowe Evil or Very Mad. Połowę brązowych liści urwałęm ale nie wiem czy był to dobry pomysł Confused.

brazowe liscie nastepuje przy
-wyczerpaniu składnikow odzywczych i za małej doniczce
-podlewanie twarda woda
-za suchym powietrzu-tym bardziej teraz przy centralnym ogrzewaniu
wyeliminuj te czynniki i powino sie poprawic

ola177
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #21 : Styczeń 19, 2007, 18:17:22 »

A czy ktos hodował kawę z nasionek? Bo ja wysiałam do ziemi uniwersalnej, do dziurki wsypałam ciutkę ukorzeniacza, na to worek i na kaloryfer. Regularnie to wszystko zraszam. Całe ustrojstwo stoi juz dwa tygodnie i nic z ziemi nie wygląda.
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #22 : Styczeń 19, 2007, 23:27:31 »

Olu, ja niestety nie doczekałam się kawy z nasion, ale to nie znaczy, że Ty się nie doczekasz  Smile . Z tego, co pamiętam, kawa może kiełkować nawet kilka tygodni. Życzę powodzenia i... cierpliwości  Very Happy .

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #23 : Marzec 16, 2007, 13:02:23 »

Kupiłam dwa tygodnie temu w markecie REAL z promocji sadzonki kawy.W jednej doniczce było 15 sadzonek,różnego wzrostu.Porozsadzałam je po trzy sztuki do doniczek i ustawiłam każdą doniczkę w innym pokoju.Jak narazie rosną bardzo fajnie i doczekałam się po jednej parze listków u każdej sadzonki Very Happy  Very Happy
Ja również siałam z różnych firm nasionka kawy,ale tylko jedno mi wykiełkowało,niestety po kilku tygodniach siewka padła Crying or Very sad
Bardzo przykre jest jak w ten sposób uzyskana roślinka umiera!!!! Crying or Very sad
Zoe
Gość
« Odpowiedz #24 : Marzec 16, 2007, 15:44:43 »

Nasiona też nalezy zaprawiać. Siewki padają z uwagi na chorobę grzybową, która je atakuje w momencie wschodów.
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #25 : Marzec 17, 2007, 10:16:42 »

zrobiłam zdjęcie sadzonek już po rozsadzeniu,myślę,że wyglądają i miewają się nie źle,oto jedna z większych:
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #26 : Marzec 30, 2007, 08:17:21 »

Very Happy Po raz któryś juz próbuję siewu kawy. Wczoraj namoczyłam nasionka ...Mam nadzieję, że w końcu wzejdzie któreś Wink
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #27 : Marzec 31, 2007, 06:34:12 »

Ja również ciągle próbuję,ale jak narazie bez powodzenia. Sad  Sad
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #28 : Marzec 31, 2007, 08:59:45 »

Mi nigdy nic nie uroslo z nasion,w sprzedazy nasiona sa juz przewaznie za stare.Moje dwie znajome tez probowały to wyrosla jedna słaba siewka.Nasiona musza byc swieze.Najlepiej prosto z owocujacego krzewu kolezanki Mr. Green

unkel
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 05, 2007, 14:59:42 »

Witam
kupilem w tym roku sadzonke kawy na allegro. U mnie jest juz prawie miesiac stoi sobie na parapecie, leczy rany bo podlewaniu za twarda woda i tworzy nowe listki. Mam jednak dwa pytania:
1. Czy taka mloda rosline mozna juz w tym roku nawozic? Slyszalem ze nawoz do roslin kwitnacych bedzie dobry.
2. Czy nie trzeba jej przesadzic? Przyszla do mnie w malej doniczce i obawiam sie ze przez wiosne i lato moze juz z niej wyrosnac. A teraz jest juz ostatnia szansa zeby ja przesadzic. Jesli przesadzac to do jakiej ziemii i w ogole jak to zrobic?
Strony: 1 2 3 4 5 6 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: