nemezja
Nowicjusz
|
 |
« : Kwiecień 30, 2007, 07:18:54 » |
|
Nie wiem czy to dobry dział na ten temat:). W kazdym razie niedawno nabylam ładną(tak mi sie wydaje, bo to moja 1 datura:)roslinke.Przesadzilam ja do duzej doniczki i przez te cieple dni i noce stala na tarasie,wczesnym rankiem miala slonce, potem od 10 do 13 i juz do wieczora cień.Podlewam ja duzo, jeszcze nie nawzilam bo jest w nowej ziemi( mam ja niecaly tydzien).Gdy jest chlodna noc, tak jak dzisiaj(niewiele ponad 0 stopni) zabieram ja do domu. Ale przejdzmy do rzeczy.Mam kilka pytań: 1) Czy obrywać przyrosty nad liśćmi na łodydze głównej? 2) Miała jakieś robale, chyba przędziorki  (żółte plamy na liściach, dziurki i maleńkie zielone robaczki) , pokropiłam wczoraj Karate i widze, że dalej są pod liśćmi  .A myślę, że ten środek powinien je już "załatwić".
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
nemezja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 19, 2007, 19:31:21 » |
|
Coż za odzew na mój post  . Z daturka juz wszystko dobrze, ma 2 już pąki 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 19, 2007, 19:40:42 » |
|
A gdzue fotka? Moja datura jeszcze maleńka... chyba ją 'wyprowadzę' na taras... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 19, 2007, 22:11:44 » |
|
Nemezjo, im więcej rozgałęzień, tym więcej kwiatów; ja już tydzień temu wyniosłam datury na zewnątrz na stałe /do jesieni/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nemezja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 20, 2007, 13:28:59 » |
|
Tellerka, postaram się i dodam zdjęcie  .Są to malenkie dwa pączki jeden ok 3 cm, a drugi 1 cm i sa cale zielone:).Ale ogolne zdjecie roslinki, która rosnie jak szalona zrobie:). Nowira, bardzo dziękuje za Twoją rade.Nie wiedziałam o tym.Wczoraj cos mnie podkusiło i oberwałam kilka(moze 4),ale już nie będę.Chociaż powiem Ci, że te przyrosty nie rosną, cała łodyga rosnie w góre(teraz zrobily sie 2 wierzchołki), a te przyrosty sa takie jak były. Z reszta wstawie zdjęcie to sama zobaczysz i mam nadz że wyrazisz swoje zdanie 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
nemezja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 20, 2007, 14:09:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 20, 2007, 22:04:37 » |
|
Szkoda, że nie można powiększyć tych zdjęć. Przypuszczam,że jest to roślina ukorzeniona późnym latem, a więc młoda, roczna. Ja już przesadziłabym w większą doniczkę /dużo większą/ już teraz jest za mała, ponieważ ona rośnie bardzo szybko, a kwitnie do jesieni. Taka doniczka jej nie wystarczy, a teraz jest łatwiej. Jeśli chcesz mieć formę drzewka, to dolne pojedyncze liście możesz oberwać. Ja tego bym nie zrobiła, liście odżywiają tę żarłoczną roślinę. Moja rada: przesadź do bardzo dużej donicy, często podlewaj / nawet 2 razy dziennie w czasie upałów/, nawozić często i obficie. Pytaj jeśli masz jeszcze wątpliwości.
pozdrawiam nowira
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nemezja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 21, 2007, 15:01:31 » |
|
Też właśnie myslałam o przesadzeniu ale pomyslam, że dopiero miesiąc temu ja przesadziłam z duzo mniejszej( w której ja kupiłam).A skad ja wezme jeszcze wieksza doniczke niz ta  .Ta jest bardzo duza.Moze na zdjeciu wydaje sie mała.Sprawdze dziś czy korzenie wystaja z dna. P.S. A co do zdjęć to sa robione telefonem.Tych robionych aparatem nie umiem wstawic bo pisze, że jest za duże Dzieki Nowira za bardzo cenne rady!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 21, 2007, 15:10:19 » |
|
zdjecia przed wstawieniem trzeba zmniejszyc,tak na 450szerokosci (px)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 21, 2007, 21:18:36 » |
|
zdjecia przed wstawieniem trzeba zmniejszyc,tak na 450szerokosci (px) Może być do 700 albo 800...  To standardowe wymiary... i dziękui temu zmniejszy się również 'waga' zdjęcia... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 21, 2007, 21:20:16 » |
|
Ale Fotosik chyba automatycznie zmniejsza, bo ja zawsze wysyłam w pełnym rozmiarze i bez problemu wchodzą mi na forum.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 21, 2007, 22:03:48 » |
|
Witaj Nemezjo! Radziłam Ci przesadzenie już teraz w większą doniczkę sugerując się proporcją wysokości rośliny do doniczki /na zdjęciu/. Z doświadczenia wiem jak trudno przesadzić jeszcze większą niż teraz daturę. Wg specjalistów należy przesadzać nawet trzy razy w sezonie, ale wyjściem jest zafundowanie jej od razu bardzo dużej donicy. Datura wytwarza bardzo dużo drobnych korzonków, które szybko wypełniają całą donicę /wychodzą nawet na powierzchnię/. Poza tym będzie bardziej stabilna / u mnie silne wiatry przewracały ją/. Przygotuj się na dość częste opryski, bo robale kochają datury.
Życzę powodzenia w uprawie nowira
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nemezja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 22, 2007, 12:05:51 » |
|
To, że trzeba zmniejszyc to i ja wiem  .Ale gdzie, w jakim programie??? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 22, 2007, 12:32:26 » |
|
No w programie jak wyżej napisał Jacek - Microsoft Office Picture Manager 
|
|
|
|
|
|
Z pozdrowieniami Magda:)
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 22, 2007, 12:33:35 » |
|
albo ściągnij darmowy program GIMP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 22, 2007, 14:10:53 » |
|
Witam po dlugiej przerwie (niestety praca i szkoła robią swoje :/ ) Ja również mam Daturę zakupilam ją w palmiarni w Książu (mają tam ogromny wybór roślin w przystepnych cenach  ) odrazu przesadzilam ją do dużej donicy i teraz tylko obserwuję jak rośnie  .Przedwczoraj mi zakwitla . Pochwale sie fotkami   
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 22, 2007, 14:13:40 » |
|
masz ja w domu?  to roslina tarasowa,wyrosnie szybko na wysokosc kilku metrow,potrzebuje słonca,chyba ze tylko chowalas ja przed przymrozkami?  chyba mi sie jednak wydaje ze ze tak u ciebie balkon wyglada  Ta doniczka ma otwory w dnie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 22, 2007, 14:23:21 » |
|
hehe to mój balkon a nie mieszkanko  mam go całego w kwiatach,wiem że datura urosnie ogromna  słoneczka na moim balkonie ma dużo mam balkon od strony eee...chyba południowej nie pamiętam w każdym bądz razie słońce pada bezpośrednio na mój balkon.Doniczka ma jeden otwór na dnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nemezja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 23, 2007, 15:51:58 » |
|
Piekny kwiat!!!Oby moja datura też zakwitła:) P.S. Jestem z siebie dumna, udało się!!!!!!!!!!!!!!!!!! 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
nemezja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 23, 2007, 15:56:33 » |
|
Mam jeszcze pytanko odnośnie bielunia jednorocznego.Który ma kwiaty nie zwisające, tylko sterczące do góry.Czy jego liscie od spodu maja barwe bordową???
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 23, 2007, 15:58:33 » |
|
gratulacje  oby więcej takich pąków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 23, 2007, 22:31:38 » |
|
Brawo  Też jesteśmy z Ciebie dumni 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nemezja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 27, 2007, 13:47:22 » |
|
Nowiro miałaś rację.Trzeba było ją przesadzić.Miała bardzo rozrośnięte korzenie.Wziełam największą doniczke jaka była.Teraz będzie jej o wiele "wygodniej".Dziekuje i pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 27, 2007, 20:10:30 » |
|
Życzę obfitego kwitnienia.
pozdrawiam Nowira
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nemezja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 21, 2007, 09:34:40 » |
|
No i jak tam Wasze daturki?Moja się trzyma dzięki Waszym radom.Jest wielka, ma już 3 kielichy i mase pąków.Nie wiedziałam jaki będzie jej kolor, ale okazała się różowa:).Co mnie bardzo cieszy.Postaram się jakieś zdjątko:) w najblizszych dniach wstawić. A co z tymi przędziorkami.Pryskam ją co tydzień a i tak są.Na kazdym lisciu.... Znacie jakis skuteczny srodek?Wiem że tak czy tak po jakims czasie wroca, ale moze jest jakiś środek który daje efekt na dłuzszy czas.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 21, 2007, 09:46:58 » |
|
Czym psikasz? Pokaż, pokaz zdjęcie, pliz...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nemezja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 21, 2007, 12:06:33 » |
|
Psikam Karate. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale oberwalam przekwitły kwiat.Obrywac czy zostawiać? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 21, 2007, 12:13:26 » |
|
Obrywać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 21, 2007, 15:32:16 » |
|
Popsikaj Magusem? Oberwałaś kwiata PRZED JEGO SFOTOGRAFOWANIEM ?! Oj nieładnie, nieładnie... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nemezja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 21, 2007, 19:09:24 » |
|
oj musze jak najszybciej kupic ten srdek i popsikac.Dzis mialam to zrobic(karate) ale zanosi sie na deszcz.Moze jutro.
Mam też(duzo mniejszą) dature jednorczną:).Ma piękne biało fioletwe kwiaty:).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
|