Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 15:07:01
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: dizykoteka  (Przeczytany 1921 razy)
kasia
Rezydent

« : Marzec 24, 2006, 10:24:39 »

mam ja od 2 lat,niby ładnie rosnie wypuszcza duzo przyrostow ale czasem uschnie jej kilka listkow przez co powstał teraz pien,

czy to normalne?pod parapetem nie ma kaloryfera,spryskuje,nie przesuszam,niby rosnie ale,,,no własnie

Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2006, 12:42:51 »

Kasiu to jest ten sam problem co u dracen.  Za jakiś czas /jeszcze dość długi/ też będziesz sadzonkować. Od dracen różni ją to, że może dobrze rosnąć przy mniejszym udziale światła. Nadająca się do widnych łazienek.
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2006, 13:00:19 »

czyli jest to normalne?oprocz ostatnich lisci schna czasem te ze srodka, ale mam wrazenie ze ona jest gesta i nie maja zbyt duzo swiatła, jakby sama sie specjalnie przerzedzała

Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2006, 13:47:40 »

Masz piękną roślinę i jak jej odpadnie listek czy dwa bez wyraźnych objawów na innych liściach to wszystko jest w porządku.
Musisz teą pamiętać co pisał Wojtek o celowym produkowaniu przez hodowców roślin o krótkiej żywotności. I po 3-4 latach posadzonkować część pędów. By kiedy roślina mateczna się zestarzeje mieć gotową roślinę na zastępstwo. Tylko nie myśl, że musisz to robić już teraz. Poprostu miej to na uwadze.
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2006, 13:49:06 »

celowe hodowanie roslin krotkozyjacych?w jakim sensie?jak oni to robia?czu tylko sadzonkowanie jest wyjsciem?

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2006, 13:49:45 »

oczywiscie nie zamierzam teraz sadzonkowac, mam nadzieje ze wyrosnie mi do sufitu Embarassed

Zoe
Gość
« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2006, 13:54:27 »

Tu lepiej odpowie ci Wojtek.  On pierwszy zwrócił na to uwagę.
elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 06, 2006, 10:01:23 »

Jak opiekowac sie ta roslina? Kupilam sobie sadzonke tego, nawet nie wiedzialam jak sie nazywa - na naklejce bylo napisane tylko "rosliny zielone z holandii" Smile dopiero jak zobaczylam to zdjecie dowiedzialam sie ze jestem szczesliwa posiadaczka dizykoteki Smile Nie jest chyba zbyt wymagajaca prawda?
Zoe
Gość
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 06, 2006, 12:59:39 »

Oczywiście, że nie jest. Byle by miała lekko wilgotne podłoże, trochę pokarmu i niebyt ostre słońce. Są odmiany o bardzo ciemnych liściach(prawie bordowych) te można trzymać na oknach nawet północnych.
elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 06, 2006, 13:45:40 »

No to chyba przezyje u mnie  Very Happy
Zoe
Gość
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2006, 14:44:14 »

Na pewno.
bajadera
Aktywny
**

Łódź

« Odpowiedz #11 : Październik 19, 2007, 09:20:27 »

Mieliśmy kiedyś w domu dizygotekę. Rosła pięknie jako drzewo z pojedyńczym pniem i piękną wiechą ogromnych liści. Niestety była w końcu za duża na mieszkanie w blokach. Stała na podłodze, a czubek zakręcał już pod sufitem. Wydaliśmy ją do Łódzkiej Palmiarni. Odbierający byli zadziwieni, że takiej rosliny się w domu dochowaliśmy.

Małgorzata
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: