|
kasia
|
 |
« : Marzec 24, 2006, 10:24:39 » |
|
mam ja od 2 lat,niby ładnie rosnie wypuszcza duzo przyrostow ale czasem uschnie jej kilka listkow przez co powstał teraz pien,  czy to normalne?pod parapetem nie ma kaloryfera,spryskuje,nie przesuszam,niby rosnie ale,,,no własnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2006, 12:42:51 » |
|
Kasiu to jest ten sam problem co u dracen. Za jakiś czas /jeszcze dość długi/ też będziesz sadzonkować. Od dracen różni ją to, że może dobrze rosnąć przy mniejszym udziale światła. Nadająca się do widnych łazienek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2006, 13:00:19 » |
|
czyli jest to normalne?oprocz ostatnich lisci schna czasem te ze srodka, ale mam wrazenie ze ona jest gesta i nie maja zbyt duzo swiatła, jakby sama sie specjalnie przerzedzała
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2006, 13:47:40 » |
|
Masz piękną roślinę i jak jej odpadnie listek czy dwa bez wyraźnych objawów na innych liściach to wszystko jest w porządku. Musisz teą pamiętać co pisał Wojtek o celowym produkowaniu przez hodowców roślin o krótkiej żywotności. I po 3-4 latach posadzonkować część pędów. By kiedy roślina mateczna się zestarzeje mieć gotową roślinę na zastępstwo. Tylko nie myśl, że musisz to robić już teraz. Poprostu miej to na uwadze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2006, 13:49:06 » |
|
celowe hodowanie roslin krotkozyjacych?w jakim sensie?jak oni to robia?czu tylko sadzonkowanie jest wyjsciem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2006, 13:49:45 » |
|
oczywiscie nie zamierzam teraz sadzonkowac, mam nadzieje ze wyrosnie mi do sufitu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2006, 13:54:27 » |
|
Tu lepiej odpowie ci Wojtek. On pierwszy zwrócił na to uwagę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 06, 2006, 10:01:23 » |
|
Jak opiekowac sie ta roslina? Kupilam sobie sadzonke tego, nawet nie wiedzialam jak sie nazywa - na naklejce bylo napisane tylko "rosliny zielone z holandii"  dopiero jak zobaczylam to zdjecie dowiedzialam sie ze jestem szczesliwa posiadaczka dizykoteki  Nie jest chyba zbyt wymagajaca prawda?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 06, 2006, 12:59:39 » |
|
Oczywiście, że nie jest. Byle by miała lekko wilgotne podłoże, trochę pokarmu i niebyt ostre słońce. Są odmiany o bardzo ciemnych liściach(prawie bordowych) te można trzymać na oknach nawet północnych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 06, 2006, 13:45:40 » |
|
No to chyba przezyje u mnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2006, 14:44:14 » |
|
Na pewno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bajadera
Aktywny

Łódź
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 19, 2007, 09:20:27 » |
|
Mieliśmy kiedyś w domu dizygotekę. Rosła pięknie jako drzewo z pojedyńczym pniem i piękną wiechą ogromnych liści. Niestety była w końcu za duża na mieszkanie w blokach. Stała na podłodze, a czubek zakręcał już pod sufitem. Wydaliśmy ją do Łódzkiej Palmiarni. Odbierający byli zadziwieni, że takiej rosliny się w domu dochowaliśmy.
|
|
|
|
|
|
Małgorzata
|
|
|
|