Czy ktoś wie ile takie mango kiełkuje?
moje mango kiełkowało około 2-3 tygodnie

już raz w jakimś wątku pisałem jak je sadziłem ;]
ale mogę powtórzyć:
~ pestkę dostałem od siostry, wyjęta z owocu około 2 tygodnie wcześniej,
~ lekko ją rozłupałem żeby szybciej kiełkowało ale nie oddzielałem twardej części od tego co jest w środku,
~ włożyłem na noc do szklanki z ciepłą wodą,
~ na drugi dzień przygotowałem małą doniczkę z mieszanką ziemia piasek (2*1),
~ pestkę położyłem poziomo, i przykryłem cienką warstwą ziemi (nie nakładałem żądnej foli lub innych wynalazków),
~ podlałem i postawiłem w lekko nasłonecznionym ciepłym miejscu,
~ stała tak około 2 tygodnie podlewana na tyle żeby ziemia nie przeschła ale też żeby nie była za bardzo przelana,
~ między 2 a 3 tygodniem zaczęła kiełkować,
~ później sadzonka rosła błyskawicznie,
~ do momenty gdy korzeń nie wylądował w podstawce i nie zaczął gnić od zbierającej się tam wody ;/ zastopowało to trochę wzrost
~ zmieniłem doniczkę na większą i odczekałem trochę - mango zaczęło wypuszczać kolejne kolorowe listki ;D (info dla nie świadomych: młode listki mango mają bardzo ciekawy kolor [coś podobnego do #990099] dlatego jeśli ktoś nie wie co to za roślina na początku myśli że to jakiś kwiat) dopiero gdy robią się większe przebarwiają się na zielono,
~ zmiana doniczki jednak na niewiele się zda bo właśnie podniosłem ją do góry i znowu wystaje z niej mały korzonek ;/
~ więc ogólna rada żeby sadzić mango w palmówkach [doniczka nie musi być szeroka ale koniecznie wysoka],
~ gdy pierwszy raz przesadzałem mango stwierdziłem, że nie ma ono zbyt rozbudowanego korzenia - generalnie to jeden badyl, który rośnie tyle w dół co główny pęd w górę
...

sugerowane rozwiązanie problemów wielu forumowiczów, których wątki o mango przeglądałem i znajdowałem w nich informacje, że ich mango pięknie rosło aż w pewnym momencie nagle padło

- sprawdzajcie czasem czy wasza roślinka nie ma już w podstawce swojego korzenia, który zaczyna powoli gnić, bo gdy już zgnije lub uschnie to waszej roślince niewiele pomoże ...
... mam nadzieję, że komuś pomogłem ;D powodzenia