saly
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 03, 2007, 17:22:36 » |
|
trzeba było wyciąć i powiększyć ze zdjęcia innego  Jak kwitł nie zrobiłam mu żadnego bliższego zdjęcia, a po obcięciu pędu kwiatowego to nie ma szans go zindentyfikować, więc musiałam kombinować ze zdjęciem gdzie tylko majaczy w tle 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 03, 2007, 18:00:31 » |
|
Mogę się oczywiście mylić ale ta roślina nie wygląda mi na storczyka. Nie wiem co to jest ale z kształtu liści i kwiatostanu troszkę przypomina mi jakąś odmianę ornithogalum choć nie znalazłam takiego w necie. Troszkę słabo widać same kwiatki. Nie potrafię pomóc 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 03, 2007, 18:05:31 » |
|
A zrób teraz zdjęcie samych liści? To ukierunkuje poszukiwania....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
saly
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 03, 2007, 18:16:29 » |
|
Jak go dostawałam to uczennica mi powiedziała że to storczyk , i że trzeba go podlewać wodą mineralną. I tylko tyle. A ja przeszukałąm już kilka książek i nic podobne nie widziałam Oto liście 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 03, 2007, 18:24:42 » |
|
No tu chyba tylko Zoe albo Petra pomogą... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
saly
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 03, 2007, 18:28:07 » |
|
już się załamuję, bo tak po prawdzie to on mi się tak średnio podabał, ale wiecie prezent...Ale nie da się dbać o coś, jeśli się nawet nie wie co to Nie wiem czy to ważne , ale nie jest w przeźroczystej doniczce jak storczyki i nie ma tych.... korzeni powietrznych , więc może to rzeczywiście nie storczyk. Sama nie wiem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #36 : Czerwiec 03, 2007, 18:33:14 » |
|
Ja kupiłam niewątpliwie 2 storczyki w nieprzezroczystych doniczkach i bez korzeni powierznych. To nie dowód. Dla mnie te liscie są mało storczykowe Ale ja nie jestem fachowiec. Pozrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #37 : Czerwiec 03, 2007, 18:34:36 » |
|
wpisz w google Barkia,robertiana,moze to to?albo orchis purpurea kolejne do sprawdzenia to:dactylorhiza sambucina,moze faktycznie to cos z serii orchis
|
|
|
|
|
|
|
|
|
saly
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #38 : Czerwiec 03, 2007, 18:46:48 » |
|
Kasiu, dziękuje Ci ślicznie, jesteś kochana. TAK, to Orchis purpurea tylko "Ciekawostki: Wielką rzadkościa są okazy Orchis purpurea o kwiatach całych białych. Częściej można spotkać egzemplarze o silnie wydłużonych płatkach bocznych zewnętrznych." Nawet nie wiedziałam , że on taki rzadki, teraz tylko znaleść jakąś stronkę o hodowli domowej i przystąpić do reanimacji Super, dziękuję wszystkim za zaangażowanie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 03, 2007, 18:53:00 » |
|
i od razu zacznie Ci się bardziej niż średnio podobać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
saly
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 03, 2007, 18:59:21 » |
|
już mi się szalenie podoba, a jaka jestem dumna Jeszcze bardziej będę jak przeżyje moją opiekę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 03, 2007, 19:00:59 » |
|
Jeżeli to storczyk krajowy, to raczej będzie 'usypiał' na zimę....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 03, 2007, 19:04:26 » |
|
Kasiu, dziękuje Ci ślicznie, jesteś kochana. TAK, to Orchis purpurea tylko "Ciekawostki: Wielką rzadkościa są okazy Orchis purpurea o kwiatach całych białych. Częściej można spotkać egzemplarze o silnie wydłużonych płatkach bocznych zewnętrznych." Nawet nie wiedziałam , że on taki rzadki, teraz tylko znaleść jakąś stronkę o hodowli domowej i przystąpić do reanimacji Super, dziękuję wszystkim za zaangażowanie to sie na cos przydała moja encyklopedia storczykowa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
saly
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 03, 2007, 19:05:03 » |
|
on już wygląda na śpiącego Zawsze chciałam mięc pięknie kwitnącego stroczyka, ale uważałam , że na razie to wyższa szkoła jak dla mnie. Teraz będę się musiała nauczyć tego małego drania pilnować, zobaczymy z jakim efektem , ale jeśli znów zakwitnie to Wy dowiecie się o tym pierwsi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 03, 2007, 19:05:29 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
saly
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 03, 2007, 19:06:58 » |
|
wróci narzeczony z wyjazdu to będzie miał zadanie przetłumaczyć. Dziekuję Ci Kasiu:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nisa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #46 : Lipiec 11, 2007, 23:42:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
Był tylko jeden kruczek... paragraf 22
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #47 : Lipiec 12, 2007, 07:22:20 » |
|
Nisa, zdjęcia nie powiększają się 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #48 : Lipiec 12, 2007, 08:28:02 » |
|
Moim zdaniem cambria. Nie powiększają się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nisa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Lipiec 12, 2007, 08:55:23 » |
|
ehhhhhh... same problemy, ale niestety nie wiem, co robię źle  (chyba muszę poczekać, aż Mój Luby wklei fotki - jemu się udało  ; przyznam się też, że ostrość nie taka, jakiej bym pragnęła  )
|
|
|
|
|
|
Był tylko jeden kruczek... paragraf 22
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #51 : Lipiec 30, 2007, 17:47:20 » |
|
Śliczna hybryda. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #52 : Sierpień 02, 2007, 22:20:18 » |
|
Saly, nie jestem znawcą storczyków, ale ponieważ miałam śniadka stawiam na wyjaśnienie Lili2006. Wpisz w google grafika Ornithogalum thyrsoides - wydaje mi się, że to Twój kwiatek. Jeśli tak to śniadki mają cebulkę. Pytałaś o niego w czerwcu - czy liście jeszcze są zielone?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radosna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #53 : Sierpień 04, 2007, 21:54:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
"zielone" jest piękne
|
|
|
stokrotka :)
Gaduła

Kujawsko-Pomorskie (strefa 6b)
|
 |
« Odpowiedz #54 : Sierpień 07, 2007, 07:35:20 » |
|
Dołączę się do stwierdzenia że ten biały kwiat na początku wątku to nie storczyk ale Ornithogalum Dubium.. Kupiłam takiego żółtego (białe też były) wiosną w Obi i sprzedawca twierdził uparcie że to storczyk ale jakoś powątpiewałam bo to tak nie do końca podobne i cena za niska.. Pozdrawiam..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maczka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #55 : Sierpień 26, 2007, 20:31:19 » |
|
No i wreszcie kupiłam...Falenopsis, piękny...Cała w euforii od trzech godzin siedzę w INTERNECIE i szukam dokładniejszych namiarów na swoje nowe cudo.Nic...Nie mogę znaleźć takiego okazu, a chcę znać dokładną nazwę swojego storczyka. Jeżeli w markecie, to raczej nie znajdziesz. Te popularne phalaenopsisy to hybrydy tak przez hodowców wymieszane, ze nie da się dojść jakich miały rodziców. Jeśli jest metka z producentem, można próbować szukać na jego stronie jaką dał nazwę.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania L. ---
|
|
|
|
|