Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 14:46:44
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: 4 rośliny  (Przeczytany 1354 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Taadek
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 21, 2007, 20:15:25 »

Mam do Was wielką prośbę i pytanie zarazem.
Kupiłem w Oleanderze nasiona kilku roślin:

Rolinia deliciosa
musella lasiocarpa
Hylocereus triangularis
dioon edule
.

Czy ktoś z was miał jakieś doświadczenia z którąś z tych roślin? I kiedy one mi wykiełkują, lub po jakim czasie będą podobne do dorosłych?

Proszę o pomoc!!!!!!!!!!!!
tomek137
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 23, 2007, 17:56:07 »

dioon edule miałem t ą rosline wykiełkowała mi dopiero po 2 miesiącach i w domu niezabardzo rosła i dałem ją na balkon i zaczeła rosnąc po 2 latach miała już metr i 45 centymetrów i dałem ją znajomej i rosnie uniej do dzisiaj jest piękna ale z całej paczki nasion wyrosła tylko jedna roslina życze powodzenia w uprawie roslinek
Shagrat
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 23, 2007, 20:31:22 »

Cytat: "Taadek"
Kupiłem w Oleanderze nasiona kilku roślin (...)

nie wiem, jak z jakością nasion, ale cenowo nieco przepłaciłeś, są tańsi sprzedawcy

sam zamawiałem z innego miejsca tylko złoty lotos i z 10 nasion na razie nic nie wzeszło, choć pewnie warunków nie miały idealnych. poza tym sprzedawca pisał, że te akurat kiełkują baaardzo długo i żeby czekać i czekać - więc czekam.

ale ogólnie moje doświadczenia z nasionami bardzo fajnych i egzotycznych roślinek są takie, że lepiej kupić sadzonki  Razz o ile są

chociaż jedna puya berteroniana mi wykiełkowała z kilkunastu nasion, teraz na nią chucham i dmucham, aby za parę lat była taka jak na obrazku poniżej  Wink

Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b

« Odpowiedz #3 : Sierpień 23, 2007, 20:39:30 »

To jest to, co reklamują na allegro jako metaliczny kwiat? Mówisz, że wykiełkowała? Hmm, też chciałam kupić nasionka ale sie przestraszyłam, że zmarnuję. Będę kibicować Twoim roślinkom. Mr. Green

Pozdrawiam Lidka
Shagrat
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 23, 2007, 20:45:42 »

Cytat: "Taadek"
Hylocereus triangularis

a co do tego jednego, to u mnie w hipermarkecie Carrefour czasem pojawiają się owoce z mnóstwem nasion za 15 zł. nazywany jest pitaja lub pitahaja, ponoć jest jedynym z najlepszych owoców na świecie (choć ja się jeszcze nie skusiłem, ale może... Smile )

tu coś więcej na temat: http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/pitaja1.htm

więc lepiej chyba poszperać dobrze, bo nasiona z owoców kiełkują znakomicie (mi wykiełkowały wszystkie liczi, a z papajowych kiełków niedługo będę mógł las zrobić  Razz )

Cytat: "Lila2006"
To jest to, co reklamują na allegro jako metaliczny kwiat? Mówisz, że wykiełkowała? Hmm, też chciałam kupić nasionka ale sie przestraszyłam, że zmarnuję. Będę kibicować Twoim roślinkom. Mr. Green

dzięki  Smile to dokładnie to, wsiałem ok. połowę małych nasion (a miałem 30) i jedna roślinka wyszła z ziemi, na razie kiełek ma trzy małe podłużne listki i wysokość ok. pół centymetra
inna jagna
Gość
« Odpowiedz #5 : Sierpień 23, 2007, 21:51:38 »

Cudna jest ta puya...  Very Happy
Można wiedzieć, gdzie kupowałeś nasiona?
Shagrat
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 23, 2007, 22:09:23 »

Cytat: "inna jagna"
Cudna jest ta puya...  Very Happy
Można wiedzieć, gdzie kupowałeś nasiona?

na allagero, mam nadzieję, że teraz nie złamię żadnego regulaminu, podając nazwy sprzedawców Wink

akurat puyę od cleome2, natomiast chwalę sobie jeszcze sprzedawcę VERDE_eu. aczkolwiek wiadomo, że ogólnie nasiona egzotyczne kiełkują baaardzo słabo, niestety...
inna jagna
Gość
« Odpowiedz #7 : Sierpień 23, 2007, 22:31:36 »

Cytat: "Shagrat"
wiadomo, że ogólnie nasiona egzotyczne kiełkują baaardzo słabo, niestety...

Wiadomo, ale ja się upieram  Mr. Green  Jednak nasion jest znacznie większy wybór, niż gotowych sadzonek...
Co do tych z Tajlandii (pisałeś o nich przy tacce), nie mam najlepszych doświadczeń. Zamówiłam w sumie trzy - cztery rośliny, od różnych sprzedawców, wszystko popadało Sad
Nasiona kupuję w Holandii, mogę być pewna jakości bo człowiek sprzedaje świeżutkie (przez to, niestety, nie wszystko jest od ręki), ale puyi nie ma (albo przeoczyłam... Rolling Eyes )
To, co u niego kupuję, zazwyczaj w jakiejś tam (niewielkiej) części kiełkuje - ale pewnie duże znaczenie maja tu warunki, gdybym miała szklarnię, byłoby dla nasionek lepiej...  Rolling Eyes
Shagrat
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 23, 2007, 22:47:38 »

wiadomo, że ogólnie nasiona egzotyczne kiełkują baaardzo słabo, niestety...
Wiadomo, ale ja się upieram  Mr. Green  Jednak nasion jest znacznie większy wybór, niż gotowych sadzonek...

to też fakt, nie widziałem na przykład nigdzie sadzonek protei, a na pewnej słowackiej stronie z nasionami gatunków protei jest z 50...

Co do tych z Tajlandii (pisałeś o nich przy tacce), nie mam najlepszych doświadczeń. Zamówiłam w sumie trzy - cztery rośliny, od różnych sprzedawców, wszystko popadało Sad

Sad wielka szkoda

Nasiona kupuję w Holandii, mogę być pewna jakości bo człowiek sprzedaje świeżutkie

zazdroszczę

ale puyi nie ma (albo przeoczyłam... Rolling Eyes )

w takim razie rzeczywiście pozostaje allegro/ebay... no ew. ja się mogę podzielić roślinkami za parę lat  Cool

tak kontynuując wątek puyi, ostatnio na eBay ludzie licytowali małą sadzonkę puyi raimondii, ponoć roślinki o największym kwiatostanie na świecie, cena przekraczała 100$  Shocked

choć może za parę lat jakieś bardziej egzotyczne kwiatki będą szerzej dostępne, zwłaszcza widząc, jak ludzie nieraz się rzucają na egzotyczne nasiona
inna jagna
Gość
« Odpowiedz #9 : Sierpień 23, 2007, 22:55:42 »

ludzie licytowali małą sadzonkę puyi raimondii, ponoć roślinki o największym kwiatostanie na świecie, cena przekraczała 100$  

Tam, gdzie kupuję nasionka, można kupić między innymi nasiona różnych gatunków amorphophallusów. Titanum kosztuje 99 euro za sztukę... Podobno ma tą roślinę tylko kilka ogrodów botanicznych - ale z drugiej strony, kto by ją chciał?  Rolling Eyes  Wink  Cuchnie podobno przeokrutnie...
Inne nasiona są w przyzwoitych cenach, kilka jest troszkę "drożsiejszych" - i myślę, że to nawet jak na warunki polskie, biorąc pod uwagę to, co jest dostępne.
Shagrat
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Sierpień 23, 2007, 23:17:44 »

Tam, gdzie kupuję nasionka, można kupić między innymi nasiona różnych gatunków amorphophallusów. Titanum kosztuje 99 euro za sztukę... Podobno ma tą roślinę tylko kilka ogrodów botanicznych - ale z drugiej strony, kto by ją chciał?  Rolling Eyes  Wink  Cuchnie podobno przeokrutnie...

Jak to kto by ją chciał? JAAA!!!!  Twisted Evil chociaż może niekoniecznie w domu, na razie poluję na dostępne w Polsce bulwy amorphophallus konjac, aby mieć namiastkę atrakcji Laughing no i może dracunculus vulgaris w następnym roku pokaże coś oprócz swojego czubka...

Inne nasiona są w przyzwoitych cenach, kilka jest troszkę "drożsiejszych" - i myślę, że to nawet jak na warunki polskie, biorąc pod uwagę to, co jest dostępne.

akurat polskie ceny nie różnią się specjalnie od światowych. o sklepie to pewnie mówisz o http://www.onszaden.nl/, chyba podawałaś ten link w temacie o sklepach wysyłkowych. faktycznie, jest dużo ciekawych rzeczy, m.in. na pierwszy rzut oka nasiona arisaemy. ja znam jeszcze http://pl.kpr.sk/, choć nie zamawiałem, słyszałem b. pozytywne opinie, a i ceny nie powalają z nóg.

no ale na razie nasionom powiedziałem STOP i staram się tego trzymać, czekam, co mi wyrośnie Smile
inna jagna
Gość
« Odpowiedz #11 : Sierpień 23, 2007, 23:34:57 »

m.in. na pierwszy rzut oka nasiona arisaemy

Z tymi arisaemami to jest dobra zabawa dla cierpliwych ludzi  Mr. Green  A zwłaszcza w przypadku cobra lilly Wink
Ale... nie dalej jak wczoraj, szukając czegoś zupełnie innego, znalazłam nowy sklepik - oczywiście holenderski Wink - a w nim cebule kilku arisaem. Nie miałam czasu szczegółowo się przyglądać, ale mieli te pospolitsze gatunki, kobry raczej nie widziałam...  Rolling Eyes Za to była arisaema... arisaema... no, arisaema coś tam (przepraszam, w tej chwili nie sprawdzę, bo jeszcze usiłuję pracować, forum mi wystarczy do odwracania uwagi Wink ) - w każdym razie ta jedna była bardzo piękna. Cebula dwadzieścia parę euro...  Rolling Eyes  Inne były tańsze Smile
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: