|
natita
|
 |
« : Kwiecień 19, 2007, 12:02:15 » |
|
Wybaczcie jeśli podobny temat już był, ale to trochę pilna sprawa....
Otóż zdarzyło mi sie tak:
Pewnego dnia przyszedł czas na podlewanie moich falków i zrobiłam tak jak to zwykle mam w zwyczaju robić przy podlewaniu: wstawiłam oba do miski, podlałam i na pół godzinki zostawiłam żeby się napiły. A że był piękny i ciepły dzień zostawiłam na balkonie. No i wszystko byłoby jak należy, gdyby nie to, że o nich zapomniałam !! - przyszli goście i wyleciało mi zupełnie z głowy, że storczyki dalej stoją w wodzie...! Przypomniałam sobie o nich po 6 godzinach!!!
Nazajutrz rano wyciągnęłam oba z doniczki (znów był ciepły dzień) żeby te korzenie im się trochę osuszyły - akurat powiewał delikatny i ciepły wiaterek. Troche im to pomogło, bo korzenie faktycznie przeschły a te co zążyły przez te 6 godzin nadgnić - wysuszyły się (są wyschnięte).
Teraz chcę je na powrót włożyć do doniczek, bo wydaje mi się że sytuacja jest (odpukać!) pod kontrolą.. ale nie wiem jak się do tego zabrać bo nigdy tego jeszcze nie robiłam. Czy mam te wyschnięte korzenie odciąć, czy zostawić? Jak je ułożyć w doniczce po tym incydencie - tak jak były, czy zostawić im więcej dostępu do świeżego powietrza? Co jeszcze zrobić, żeby zminimalizować szkody??
Help...
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
ola177
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 21, 2007, 17:16:40 » |
|
obiąć zgniłe korzenie, suche zostawić, wsadzić do doniczki i obsypać podłozem do storczyków
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2007, 11:03:04 » |
|
Oj, a ja obcięłam też te suche... No trudno może nic się nie stanie.
W każdym razie jak do tej pory storczyki wyglądają dobrze, ale jeszcze długo będę je pod tym kątem bacznie obserwować.
Dziękuję Olu za odpowiedź:)
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 17, 2007, 11:29:21 » |
|
Tabletki na pamięć?.A to odnośnie?.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 17, 2007, 11:58:36 » |
|
Widocznie olivka_99 jest przedstawicielką koncernu farmaceutycznego i wykorzystuje każdą okazję  . A ciągle podkreśla, że ma 11 lat 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 17, 2007, 12:15:26 » |
|
No właśnie też nie za bardzo wiem jak się ma bilobil do nieaktualnych już problemów....  Storczyk o którym tu była mowa (wtedy dopiero były moje początki ze storczykami i niewiele wiedziałam) ma się bardzo dobrze - wypuścił pączki i lada dzień rozkwitnie pięknie:) Poza tym sądzę, że zagadanie się z przyjaciółmi to zupełnie naturalna rzecz i czasem się zdarza (nie wierzę, żeby olivce się nie zdarzyło...  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 17, 2007, 12:48:23 » |
|
Nooooo, masz rację. Od kwietnia, do grudnia, trochę trwało  . A może olivka_99 ma drugi zawód, archeolog????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 17, 2007, 14:14:36 » |
|
Dajcie spokój, wysłąlam jej ostrzeżenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 17, 2007, 15:39:12 » |
|
Taż wiem  , Ale może warto na forum pokazać, że takie numery nie przejdą????? Nie lubimy troli????!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 18, 2007, 14:32:45 » |
|
Dziś dodałam do tematu wątku, że problem jest nieaktualny - z problemem poradziłam sobie ponad pół roku temu, ale wątek został wciągnięty i wiele osób chcąc pomóc wchodziło i czytało to na nowo zupełnie niepotrzebnie. W starym temacie było, że to pilne (to też zmieniłam), stąd reakcja ludzi. Ale zmieniłam temat i już nikt się w błąd nie wprowadzi:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 18, 2007, 15:21:07 » |
|
To go zamykam
|
|