Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 14:36:14
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przesadzenie storczyka..  (Przeczytany 1427 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
honia1
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 17, 2007, 12:20:40 »

Witam.
Od niedawna jestem właścicielką Phalaneopsisa. Dostałam go w prezencie i miałam tylko zdawkowo powedziane jak go podlewać i nawozić. Musiałam sama sie wszystkiego doszukać. Na tym forum znalazłam wiele cennych informacji nie tylko jak podlewać i nawozić, ale także, że można je przesadzić i uprawiać w tzw. uprawie semi-hydro. Chciałabym go przesadzić do takiej doniczki z granulatem, ale niestety nie wiem, czy w tym momencie mogę to zrobić.. Już przekwitł i z jednego oczka wychodzić zaczął nowy pęd. W obecnej chwili ma on podłoże jakby torf, czy kora, a wiem, że można przesadzić do granulatu ceramicznego. Niestety nie wiem kiedy według Was jest ten moment, w którym mogę to zrobić? I czy mam wtedy po prostu obecne podłoże całkowicie usunąć spośród korzeni? Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Pzodrawiam.

Honia1
natita
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 25, 2007, 19:31:59 »

Jeżeli zaczął kwitnienie wtórne, to ja bym go na razie nie ruszała. Poczekaj aż przekwitnie - jeśli nic mu się nie dzieje.

A odnośnie informacji udzielanych przez sprzedających - patrzę na nie przez palce: takich się bzdur nieraz nasłuchałam, że już teraz przy zakupie nie pytam o uprawę - od tego mam internet i to forum Mr. Green

Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
honia1
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2007, 06:59:42 »

Natita - dziękuję za odpowiedź.  Mr. Green On na razie po przekwitnieniu wypuszcza nowy pęd, czyli wg informacji od Ciebie mogę go w tej chwili przesadzić? Myślę, że na ceramicznym podłożu będzie mi łatwiej kontrolować to, czy już go podlać, czy nie, bo na tym podłożu, które obecnie ma trudno jest to określić. Muszę go wyciągać z doniczki, żeby to sprawdzić, bo chociaż jest ona przeźroczysta to tego nie widać.. Jeszcze jedno, drobne pytanie: mam wyjąć go z doniczki i wypłukać mu z korzeni to stare podłoże przed wsadzeniem do granulatu Question  Pozdrawiam.

Honia1
natita
Gaduła

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 26, 2007, 08:51:03 »

Najlepiej żeby wypowiedziała się tu Petra - to tutejszy storczykowy guru Very Happy
Ja nie mam jeszcze tak dużego doświadczenia (uczę się Mr. Green ). Ale jeśli chodzi o podlewanie -  podlewam dopiero wtedy jak korzenie z zielonych staną się spowrotem srebrne. Skoro masz przeźroczystą doniczkę to ten szczegół na pewno łatwo dostrzec. Zresztą na tym forum jest bardzo dużo informacji na ten temat - poczytaj sobie dział "Storczyki"  Wink

Ja osobiście nie ryzykowałabym teraz przesadzania go, w obawie, żeby ten wtórny pęd się nie wycofał.

Ale najlepiej - skontaktuj się z Petrą Cool

Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
honia1
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 26, 2007, 09:21:02 »

Ok. I tak wielkie dzięki, że tak szybko odpisałaś Mr. Green  Ja mam przezroczystą doniczkę, ale np. niby było już w niej sucho, ale po wyjęciu storczyka z doniczki okazało się, że u dołu jeszcze nie wyschło podłoże całkowicie..  Rolling Eyes  Poza tym taki zielonkawy osad mi się na niej zrobił od środka.. Chyba rzeczywiście poczekam, aż przekwitnie i jeśli wtedy nastąpi u niego "zastój" to wtedy go przesadzę Very Happy Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Mr. Green

Honia1
natita
Gaduła

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 26, 2007, 13:02:54 »

Jak podłoże jest suche to doniczka jest dużo lżejsza - z czasem nauczysz się rozpoznawać czy już czas na podlewanie po różnych "symptomach" Laughing

A storczyki dużo lepiej znoszą okresowe przesuszenie, niż (broń Boże) przelanie.

Petra
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 27, 2007, 09:36:03 »

Ten zielony nalot to glony które powstały pod wpływem słońca ( zalety przezroczystych doniczek)

Co do przeniesienia do semi-hydro lub hydroponiki to sprawa ma się tak. Jest to dobry moment ponieważ jest wiosna i storczyk lepiej zniesie taką zmianę, ale skoro zaczyna kwitnąć to z tego powodu czas jest nienajlepszy ponieważ roślina może przeżyć szok.
Zazwyczaj po przeniesieniu do takiej uprawy zgnije część korzeni które nie są przystosowane do takiej uprawy. Roślina zacznie wypuszczać nowe które się zaadoptują do takich warunków.Skoro storczyk zaczyna kwitnąć to po przesadzeniu pęd kwiatowy może przestać rosnąć i zacznie żółknąć.

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: