maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« : Kwiecień 17, 2007, 11:28:34 » |
|
widziałam taką ziemię w sklepie ogrodniczym. Ziemia ogrodnicza z nawozem o przedłuzonym działaniu. Warte to coś? polecacie? 
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 17, 2007, 16:56:21 » |
|
To jedna z najlepszych. I odpada ci nawożenie przez cały sezon.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 18, 2007, 09:35:58 » |
|
To nie nawozić skrzynek...?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 18, 2007, 14:14:46 » |
|
Bo ta ziemia jest już z nawozem o przedłużonym działaniu i jej zastosowanie zwalnia nas z nawożenia. Może z wyjątkiem takich żarłoków jak surfinia i tp, które trzeba po 3 miesiącach zaczynać dokarmiać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 25, 2007, 07:04:20 » |
|
Zoe, dziękuję pięknie!!! Kupuję zatem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mandala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 01, 2008, 02:28:37 » |
|
Po czym poznać, że nawóz się "skończył" ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotkas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 01, 2008, 20:27:37 » |
|
A ja się bardzo zawiodłam na niej.Wsadziłam kwiatki i ziemia zaczęła we wszystkich porastać jakąś pleśnią  Wymieniłam ziemie na innej firmy i teraz jest ok .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 12, 2008, 11:52:39 » |
|
Ja teraz poprzesadzalam do tej ziemi wszystkie swoje rośliny. Jestem bardzo zadowolona; tylko trzeba dodać agroperlitu - bez niego jest za bardzo "zbita". Pleśni ani nic takiego nie zanotowałam. Ukorzenialam w niej np. swoje hibiskusiki; one dość wrażliwe są na złą ziemie w fazie ukorzeniania, takze moim zdaniem ta ziemia jest bardzo dobra. Tylko droga 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Meryl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 14, 2008, 19:29:22 » |
|
Nie chwalmy pogody z rana, tak samo jest z tą ziemią.W dotyku owszem wydaje się pulchna, a w rzeczywistości jest bardzo gliniasta,porasta mchem,pleśnia,moje rośliny bardzo żle w niej rosły. Narobiłam sobie kłopotu, bo musiałam wszystkie kwiaty w sezonie przesadzać.Nie polecam tej ziemi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 14, 2008, 22:39:36 » |
|
Dziewczyny musicie wziąć pod uwagę, że sklepy zamawiają jej duże ilości bo tylko wówczas zakłady dostarczają własnym transportem. Na terenie mojego około 100 tys. miasta jest 3 liczących się dystrybutorów spraw ogrodniczych. I u każdego widziałam hałdy worków z ziemią. Worki z ziemią mają mikropory i jeśli nie jest taka hałda zabezpieczona to wewnątrz worka po sezonie przechowywania wiele można znaleźć.
Jestem w dobrej sytuacji mam działkę więc mogę przechować w dobrych warunkach. Kupuję kilka dużych worów kiedy wiem, że stare zapasy im się skończyły czyli nie w lutym czy marcu lub w kwietniu ale w maju kiedy w sklepach dostrzec można brak ziemi. I kiedy obsługa mów np. że dowiozą za tydzień lub coś podobnego. Staram się kupić tą na której pisze 3 w jednym. Zawiera ona wermikulit. Robię tak już kilka lat i wiem, że to dobra ziemia. Jak już pisałam w tym roku nie popisałam się i do ostatniej partii skrzynek kupiłam cos tańszego. Szybko tego pożałowałam, a rośliny w nią posadzone do teraz są w gorszej kondycji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 21, 2008, 08:25:35 » |
|
O, super - właśnie mam poprzesadzane rośliny - wszystkie właśnie w tę "3w1"  To oczywiście dzieło przypadku - teraz juz będę "3w1" kupować świadomie. Rośliny rosną dobrze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tamara53
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 11, 2008, 09:00:48 » |
|
Czy przy jesiennym przesadzaniu iglaków można użyc nawozów? Jeśli tak to jakich?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|